Ανακύκλωση και τέχνη

Πρόσφατα επισκέφθηκα την έκθεση World of Robots, που αν και λάτρης της ρομποτικής και της τεχνολογίας έχω να πω ότι δε με ενθουσίασε ως προς το κομμάτι της ρομποτικής, αλλά μου άρεσε παρά πολύ η έκθεση του καλλιτέχνη Zoltan Ronaszeki που είχε φτιάξει γλυπτά από ανακυκλωμένα μέταλλα και μάλιστα όλα ήταν εμπνευσμένα από τον κινηματογραφο.

(https://www.moviesicons.com/)

Έτσι σκέφτηκα να ψάξω στο ιντερνετ για την σχέση της τέχνης και της ανακύκλωσης. Και βρήκα ότι  η χρήση πεταγμένων υλικών σε έργα τέχνης εξοικονομεί πόρους και μειώνει την ποσότητα που πηγαίνει στις χωματερές. Επίσης, η ανακύκλωση στη τέχνη προωθεί ένα σημαντικό μήνυμα. Λειτουργεί ως υπενθύμιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και εμπνέει άλλους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να επαναχρησιμοποιήσουν τα αντικείμενά τους με νέους, δημιουργικούς τρόπους.

Εδώ σας αναφέρω μόνο τέσσερις τέτοιους καλλιτέχνες  αλλά υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες σαν τον Zoltan Ronaszeki.

Thomas Dambo φτιάχνει γίγαντες, τα διάσημα τρολ του δάσους, από πεταμένα κλαδιά, παλιές παλέτες, και παλιά ξύλινα έπιπλα.

Έργα του  υπάρχουν σε βοτανικούς κήπους, βουνά, δάση και πάρκα σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα έως το Πουέρτο Ρίκο. Κατασκευασμένα από θραύσματα ξύλου με ύψος 15 έως 30 πόδια έχουν χαρίσει στον Dambo τον τίτλο ενός από τους πιο διακεκριμένους καλλιτέχνες ανακύκλωσης στον κόσμο. (https://thomasdambo.com/about/)

image2

 

Ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης είναι ο Rémy Tassou  που συνθέτει έργα από πεταμένες τεχνολογικές συσκευές.  Τεχνολογικά  αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν με μια ματιά, κινητά τηλέφωνα, τηλεχειριστήρια., αριθμομηχανές και κάμερες που χρησιμοποιεί ο Rémy Tassou. Η σύνθεση των έργων γίνεται με προσοχή, μελέτη και προσοχή, αφού ο καλλιτέχνης έχει τοποθετήσει στις άκρες, σαν κορνίζα, αντικείμενα σκούρων τόνων, ενώ τα χρωματιστά, χωρισμένα για αποχρώσεις, έχουν τοποθετηθεί. στο κέντρο του γλυπτού.

(https://tassou.com/)

image4

H Aurora Robson φτιάχνει γλυπτά από πεταμένα πλαστικά μπουκάλια σε περίπλοκους και αιθέριους σχηματισμούς. Τα έργα τέχνης της χρησιμεύουν ως οπτική υπενθύμιση των επιβλαβών επιπτώσεων των πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον.

(https://www.aurorarobson.com/kamilo)

image3

Τέλος, ο Τομ Ντάινινγκερ δημιουργεί έργα τέχνης εξ ολοκλήρου από υλικά που έχουν διασωθεί. Με την σχολαστική οργάνωση απορριπτόμενων αντικειμένων όπως τα παιχνίδια, τα καλύμματα μπουκαλιών και τα σπασμένα ηλεκτρονικά. Το αγαπημένο του θέμα είναι τα πτηνά.

(https://www.projectvortex.org/tom-deininger)

image1

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης