Διδακτική επίσκεψη στο θέατρο ΚΝΩΣΟΣ.

3ι
Με εισήγηση της φιλολόγου Καλοκαιρινού Ιωάννας, στα πλαίσια του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών, οι μαθητές της Γ’ τάξης παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη στο θέατρο ΚΝΩΣΟΣ.
Το είδωλο μιας γυναίκας προκάλεσε τον Τρωικό πόλεμο και όχι η ίδια η Ελένη, γιατί η Ήρα πεισματωμένη με τον Πάρη που διάλεξε την Αφροδίτη και όχι εκείνη για το βραβείο της ομορφιάς, του έδωσε αντί για την Ελένη, τον «ίσκιο» της Ελένης, μια νεφέλη.
Ο Ερμής βοηθούμενος από το Δία φέρνει την πραγματική Ελένη στην Αίγυπτο κάτω από τη φροντίδα του ενάρετου Πρωτέα, βασιλιά της Αιγύπτου. Μετά το θάνατό του όμως ο γιος του Θεοκλύμενος θέλει να την παντρευτεί και την πιέζει να δεχτεί αυτό το γάμο. Η Ελένη βρίσκει άσυλο στον τάφο του Πρωτέα. Με την είσοδο του Τεύκρου πληροφορείται η Ελένη την καταστροφή της Τροίας και το χαμό του Μενέλαου, του άντρα της.
Ελληνίδες σκλάβες, ο χορός της τραγωδίας, παρηγορούν την «θρηνούσα» Ελένη, τη συμβουλεύουν και την πείθουν να ρωτήσει τη μάντισσα Θεονόη, αδελφή του Θεοκλύμενου, για τη μοίρα του άντρα της.
Μετά από πολλά χρόνια, ο Μενέλαος που ναυαγός φτάνει στην Αίγυπτο, συναντάται με την πραγματική γυναίκα του, ενώ η άλλη, η νεφέλη, εξαφανίζεται στον αιθέρα. Η Θεονόη βοηθά τους δύο συζύγους να δραπετεύσουν. Η Ελένη καταστρώνει το σχέδιο αποδράσεως και οι δυο τους κατορθώνουν να ξεγελάσουν τον Αιγύπτιο βασιλιά και να φύγουν για την Ελλάδα.
Την παράσταση προλόγισε ο κριτικός Κ. Γεουργουσόπουλος και πραγματεύεται την αντίθεση ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση, την ουσία και τα φαινόμενα, παράλληλα με το θέμα της βίας και του παραλογισμού του πολέμου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και κυρίως θα κατανοήσουν την σπουδαιότητα του αρχαίου ελληνικού κόσμου που μας εφοδίασε με αξίες διαχρονικές και πανανθρώπινες, οι οποίες ορίζουν ως και σήμερα τις ζωές μας.

Σχολιάστε

Top