Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν

ΑΠΟ: ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Μάι• 24•19

172543_saving-private-ryan-tom-hanks-movies-film-poster-hd-wallpapers_1280x1024_h

Άποψη «Η  διάσωση  του  στρατιώτη   Ράιαν»

 

«Η διάσωση του στρατιώτη  Ράιαν» είναι μια πολύ  καλή  και  ενδιαφέρουσα  κινηματογραφική  ταινία  που  πρωτοπροβλήθηκε  το 1998 και είναι  σκηνοθετημένη  από τον  Στίβεν  Σπίλμπεργκ. Βασίζεται  σε αληθινά γεγονότα και  είναι  εμπνευσμένη  από την  προσωπική  ιστορία του Τζέιμς Φράνσις Ράιαν.

Η  υπόθεση της ταινίας  έχει  σχέση  με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο . Ξημερώνει   πρωί της 6ης Ιουνίου 1944 ,ημέρας  γνωστής  και ως  D-DAY(day of the days). Οι Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στην παραλία Όμαχα, στη Νορμανδία. Παλεύουν ενάντια στα πυρά του γερμανικού πεζικού, τα οποία σκοτώνουν πολλά άτομα. Ο λοχαγός Τζον Μίλλερ, επιβιώνει από την αρχική απόβαση και συγκεντρώνει μια ομάδα στρατιωτών, για να διεισδύσουν στις γερμανικές άμυνες, ώστε να απελευθερωθεί η παραλία. Η Όμαχα είναι η μόνη παραλία που δεν έχει υποστήριξη από πυροβολικό και από αέρα, για αυτό και η απόβαση σ΄ αυτήν παραλίγο να καταλήξει σε μεγάλη αποτυχία.

Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, ο στρατηγός Μάρσαλ ενημερώνεται ότι τρία από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας Ράιαν πέθαναν μέσα σε λίγες μέρες και ότι η μητέρα τους θα λάβει και τα τρία τηλεγραφήματα που ανακοινώνουν τον θάνατό τους την ίδια ημέρα. Μαθαίνει ,επίσης, ότι ο τέταρτος γιος, ο Τζέιμς Φράνσις Ράιαν, λείπει σε δράση κάπου στη Νορμανδία. Ο Μάρσαλ διατάζει να βρεθεί ο Ράιαν και να σταλεί στο σπίτι αμέσως, για να μη θρηνήσει η μητέρα τους και το τέταρτο παιδί της. Τη διαταγή δέχεται τρεις ημέρες μετά ο Μίλλερ στη Γαλλία. Συγκεντρώνει έξι άνδρες συν έναν αποσπασμένο από το Πεζικό, ο οποίος μιλά άπταιστα γαλλικά και γερμανικά. Καταφέρνουν να εντοπίσουν τον Ράιαν και τον ενημερώνουν για τον θάνατο των τριών αδελφών του  και για την αποστολή τους  να τον φέρουν πίσω στο σπίτι του. Εκείνος λυπάται βαθύτατα για την απώλεια των αδελφών του, αλλά δεν αισθάνεται ότι είναι δίκαιο να πάει σπίτι του. Καθώς κοιτάζει τη μικρή ομάδα του, της οποίας καθήκον είναι να υπερασπιστεί μια γέφυρα και να καταστρέψει μια γερμανική μονάδα που πλησιάζει, αποφασίζει να μείνει. Ο Μίλλερ αποφασίζει να υπερασπιστεί μαζί με την ομάδα του Ράιαν τη γέφυρα. Όμως παρά τις βαριές απώλειες που προκαλούν στη γερμανική ομάδα , ακόμη και την καταστροφή δύο τανκς, οι περισσότεροι από τους άνδρες σκοτώνονται. Στην προσπάθειά του να ανατινάξει τη γέφυρα, ο Μίλλερ  τραυματίζεται θανάσιμα. Μαζί του είναι μέχρι το τέλος ο Ράιαν, και ακούει τα τελευταία λόγια του λοχαγού που τον εμψυχώνουν: «Τζέιμς κέρδισε αυτό. Κέρδισέ το.»

Η ταινία μου άρεσε πολύ για τα αντιπολεμικά μηνύματά της , τον ηρωισμό των πρωταγωνιστών και για τον ρεαλισμό της, αφού δείχνει τα γεγονότα όπως ακριβώς  έγιναν. Εντυπωσιάστηκα, επίσης ,από τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών (π.χ. Τομ Χανκς, Mατ Ντέιμον), από την υποβλητική μουσική, από τα πολύ ρεαλιστικά εφέ και από τη θαυμάσια φωτογραφία. Συνιστώ την ταινία ανεπιφύλακτα!!!

Μπότσαρης  Μάριος Β2

Καραντάνης  Στέλιος Β1

 

Σχολιάστε

Top