Η ελπίδα του τόπου μας είναι τα παιδιά. Αυτό αποτυπώνει πολύ γλαφυρά και σοφά ο ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος, στο ποίημα του «Κάποτε θα ΄ρθουν να σου πουν», από όπου και ο τίτλος. Προκειμένου λοιπόν να μείνει άσβεστη αυτή η ελπίδα θα πρέπει να φροντίσουμε για τη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου για μια καλύτερη, ασφαλέστερη, υγιέστερη και πιο συναρπαστική καθημερινή ζωή για τα παιδιά. Αυτό θα επιτευχθεί με την ίδρυση μιας ιδανικής πόλης, μιας πόλης φιλικής προς τα παιδιά.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η UNICEF , το 2020 είχε αναλάβει την πρωτοβουλία της εφαρμογής του προγράμματος «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά», το οποίο είχε αρχίσει να υλοποιείται σε 47 χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Χώρα μας. Εκπρόσωποι δήμων, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και παιδιά συνδέθηκαν με σκοπό να κάνουν τις πόλεις πιο φιλικές προς αυτά.
Μια πόλη ιδανική για τα παιδιά πρέπει πρωτίστως να τα θεωρεί ενεργά μέλη της Κοινωνίας, να αφουγκράζεται τα θέλω τους και να σέβεται τα δικαιώματά τους. Πρέπει να εξασφαλίζεται η ίση πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και η συμμετοχή στην κοινωνική ζωή χωρίς διακρίσεις. Μια πόλη ίση για κάθε παιδί, όπως για τα παιδιά μειονοτήτων, τα παιδιά με αναπηρία, τα παιδιά χωρίς γονική μέριμνα, τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών και τα παιδιά θύματα βίας και κακοποίησης.
Η ιδανική πόλη είναι η οικολογικά βιώσιμη, προσβάσιμη κι ασφαλής απέναντι τόσο στο περιβάλλον όσο και στο έγκλημα. Μια πόλη με λιγότερη κίνηση, λιγότερο καυσαέριο, με πράσινο και με μεγάλα πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμους. Επίσης με ποδηλατοδρόμους σχεδιασμένους στο πλάι των «κανονικών» δρόμων, δίπλα στα φαρδιά πεζοδρόμια. Μια πόλη με παιδικές χαρές και στίβους δραστηριοτήτων για τα μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά. Μια πόλη, όπου εντός των τειχών της να κυριαρχεί η ζωντάνια, ο πολιτισμός , η τέχνη και οι δραστηριότητες.
Τέλος, την ιδανική πόλη για τα παιδιά δεν την φτιάχνει μόνο η αρχιτεκτονική και τα εντυπωσιακά πάρκα αλλά πρωτίστως την κάνουν οι βιολογικές αλλά και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών, που σύμφωνα με αυτές θα πρέπει να διαμορφώνονται οι πόλεις. Για τον λόγο αυτό… υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…
Φανή Αδαμίδου Α3
Πηγές
- «Ποια είναι η ιδανική πόλη;», άρθρο του Αδάμ Μαρκάκη
- Protagon.gr
- https://www.unicef.org/