Παιχνίδια που τα παιδιά πλέον δεν παίζουν

Τα σημερινά παιδιά πλέον δεν παίζουν παιχνίδια που παίζαμε παλιά. Έχουν σταματήσει λόγω των κινητών  και των υπολογιστών τους και παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και δεν βγαίνουν πια στις γειτονιές και στις πλατείες να παίξουν, ούτε οι μαμάδες βγαίνουν να μαζέψουν τα παιδιά σπίτια τους τα καλοκαίρια. Αυτό έχει αποτέλεσμα να χαθούνε παιχνίδια και παιχνίδια, όπως:

Μακριά γαϊδούρα

 

Το παιχνίδι παιζόταν από δυο ομάδες. Τα παιδιά της μιας έσκυβαν και σχημάτιζαν μια σειρά. Μετά, τα παιδιά της δεύτερης έπαιρναν φόρα και πηδούσαν πάνω από τα παιδιά της πρώτης, ώσπου να είναι ανεβασμένα στην πλάτη της «γαϊδούρας». Εάν τα καταφέρουν χωρίς να τους ρίξουν τα μέλη της άλλης ομάδας, κερδίζουν.

Εικόνα1

 

Βασιλιά Βασιλιά με τα 12 σπαθιά

 

Ένα παιδί γίνετε βασιλιάς. Τα άλλα παιδιά φωνάζουν:

-Βασιλιά βασιλιά με τα 12 σπαθιά! Τι δουλειά?

-Τεμπελιά.

-Ας αρχίσουμε δουλειά!

Τα παιδιά τότε ξεκινάνε να προσπαθούν να δείξουν με κινήσεις μια δουλεία που διάλεξαν από πριν, και ο βασιλιάς πρέπει να τη βρει.

Εικόνα2

Πατητό

 

Τα παιδιά ενώνουν τα πόδια τους και στόχος τους είναι να πατήσουν το πόδι κάποιου. Πρέπει όμως να φωνάζουν κατά σειρά «πρώτος», «δεύτερος» κ.λπ. Φυσικά, άμα φορούσες άσπρα παπούτσια και γύριζες σπίτι, την υπόλοιπη μέρα δεν θα άκουγες τίποτα άλλο παρά τις φωνές της μάνας.

Εικόνα3

Οι σημερινοί παππούδες και γιαγιάδες σίγουρα είχαν μια παιδική ηλικία γεμάτη ζωντάνια και παιχνίδι. Άμα τους ρωτήσετε παιχνίδια που έπαιζαν, σίγουρα θα αναφέρουν κάποιο από τα παραπάνω, και φυσικά, το κουτσό, το μπιζ, το άρρωστος βαριάρρωστος, την τρίλιζα, τα πεντόβολα και άλλα πολλά. Γιατί, αυτά τα παιχνίδια, λίγο πολύ έχουν μείνει  στις καρδιές όλων όσων τα έχουν παίξει. Και είμαι σίγουρη ότι και εσείς έχετε ακούσει ή έχετε παίξει κάποιο!

 

ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ Α4

 

ΠΗΓΕΣ:

 

https://www.gazzetta.gr/weekend-journal/article/1189890/ta-paihnidia-poy-paizame-mikroi-stis-geitonies

 

https://tofoteinoasteri.org/2017/04/17/%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%83/

 

https://blogs.sch.gr/lyk-lous/files/2014/06/Paixnidia-pou-xathikan-sto-xrono.pdf

 

Τσακίρογλου Εβελίνα Α4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης