11 Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

Η διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού υπογράφηκε από τα μέλη του ΟΗΕ (Oργανισμός Hνωμένων Εθνών) το 1989. Από τότε έχει επικυρωθεί από κάθε χώρα της γης, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Διαθέτει 54 άρθρα μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η ευημερία και η ασφάλεια των παιδιών όλου του κόσμου.

Πρωταρχικό δικαίωμα κάθε παιδιού είναι αυτό της ζωής, της επιβίωσης και της ανάπτυξης. Δικαιούται να έχουν όνομα, επώνυμα και νόμιμα να ανήκει σε μια χώρα και οικογένεια. Είναι χρέος κάθε πολιτείας να προστατεύει τα παιδιά από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας και θρησκείας. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα. Όπως και στην εξασφάλιση τροφής, στέγης και ενδυμασίας. Ακόμα, αναγκαία κρίνεται η διασφάλιση της σωματικής, νοητικής και συναισθηματική τους ανάπτυξης εντός της οικογένειάς τους.

Η πολιτεία οφείλει να προστατέψει τα παιδιά όταν οι γονείς τους κρίνονται ακατάλληλοι για την ασφάλεια και φροντίδα τους. Επιπλέον, χρέος της είναι η προστασία των παιδιών από κάθε μορφής οικονομικής εκμετάλλευσης όπως και όταν γίνονται θύματα σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής κακοποίησης. Με άλλο άρθρο, εξασφαλίζεται η προστασία από κάθε μορφής βίας του παιδιού εντός του σχολείο και στον δρόμο.

Τέλος, όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το κράτος οφείλει να τα προστατέψει από την διακοπή της φοίτησης τους στο σχολείο λόγω εργασίας. Επίσης, κρίνεται απαραίτητο το δικαίωμα της ανάπαυσης, του παιχνιδιού και της ψυχαγωγίας.

Η 11η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, μετά από πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF. Ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία ως προς την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

 

Μαρία Κ

 

Πήγες: https://ddp.gr/ta-dikaiomata-tou-paidiou/

https://www.unicef.org/greece/%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D

https://www.youtube.com/watch?v=LTWczvJzSlQ

https://www.youtube.com/watch?v=jCT6AjmiFZ4

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης