Εξωτερική εμφάνιση και εσωτερικός κόσμος

Αντωνακούδης Βασίλειος Β3

 

Στις μέρες μας οι γνωριμίες με ανθρώπους δεν είναι πάντα τόσο επιτυχείς, γιατί απλούστατα αρκετός κόσμος λησμονεί ότι ο εσωτερικός μας κόσμος αποτελεί σημαντικότερο κριτήριο αξιολόγησης του εαυτού μας από την εξωτερική εμφάνιση.

Πιθανότατα έχουμε υποτιμήσει σήμερα τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν και δεν μπαίνουμε στον κόπο να τους γνωρίσουμε και ως ανθρώπινες ψυχές, εκτός από υλικές υπάρξεις. Σύμφωνα και με τα ορθόδοξα δόγματα, δεν μπορεί να κρίνει κανείς κάποιον απ’ έξω, αλλά εκείνο που τον κάνει να δείχνει έτσι όπως είναι απ’ έξω.

Μάλιστα, και με δική μου εμπειρία, ποτέ δεν θα καταφέρει αυτός να μάθει σε απόλυτο βαθμό οποιοδήποτε πρόσωπο συναντήσει στη ζωή του. Τέλος, διακρινόμαστε περισσότερο ηθικά και πνευματικά, δηλαδή στις σχολικές επιδόσεις, στις κοινωνικές δεξιότητες και προπάντων στη συμπεριφορά μας.

Μια αιτία απόδοσης βαρύτητας στην εξωτερική εμφάνιση κάποιου, αντί στην ψυχική καλλιέργεια, είναι πως όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε επικεντρωθεί στην επικοινωνία εξ αποστάσεως (εν τοιαύτη περιπτώσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) κατά την οποία πληκτρολογούμε και αποστέλλουμε μηνύματα, με αποτέλεσμα να έχουμε αποξενωθεί από τη συνεννόηση δια ζώσης και να ξεχνάμε σταδιακά πώς ακριβώς να κρίνουμε τους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, οι δυνατότητες επικοινωνίας είναι περιορισμένες, γιατί στο διαδίκτυο οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη χρειάζεται να γνωριστούμε εκτενώς. Έτσι, καταλήγουμε στο ότι αυτές (οι σχέσεις) είναι ανούσιες, ενώ γίνονται βασιζόμενες στην προκατάληψη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης