ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

image005

Στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα ,ένα πρόβλημα που γεννήθηκε στη σύγχρονη πολιτισμένη ζωή μας από την πρόοδο μας στην τεχνολογία. Είναι το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι που απειλούν το περιβάλλον είναι:

Φαινόμενο του θερμοκηπίου:

Τo φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια φυσική διαδικασία. Το χρειαζόμαστε για να διατηρούμε τη Γη μας ζεστή, ώστε να υπάρχει ζωή και ανάπτυξη. Δίχως αυτό, η Γη θα ήταν κρύα περίπου -20 oC, και δεν θα μπορούσε να υπάρχει ζωή. Αντιθέτως, η μέση θερμοκρασία της Γης διατηρείται στο επίπεδο των 15 oC, χάρη στο φαινόμενο αυτό. Όμως τα τελευταία χρόνια λέγοντας φαινόμενο Θερμοκηπίου δεν αναφερόμαστε στη φυσική διεργασία, αλλά στην έξαρση αυτής, λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Ατμοσφαιρική μόλυνση:

 

Ένα από τα απειλητικότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας των καυσαερίων των αυτοκινήτων και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, καθώς και των εγκαταστάσεων θέρμανσης.

 

Οι ανάγκες της ζωής δημιούργησαν όλο και περισσότερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Έτσι οι πόλεις γέμισαν εργοστάσια κάθε φύσεως που απασχολούν μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού. Τα εργοστάσια όμως είναι ο κυριότερος παράγοντας στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα διάφορα βιομηχανικά απόβλητα ρίχνονται στη θάλασσα και καταστρέφουν τις διάφορες ακτές μας. Σκοτώνουν τα ψάρια με τις διάφορες χημικές τους ουσίες και συγχρόνως δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουμε.

 

Ρύπανση των υδάτων:

Η ρύπανση του νερού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες φυσικές καταστροφές του πλανήτη. το νερό και ο αέρας είναι τα πλέον απαραίτητα στοιχεία της φύσεως, για την διατήρηση της ζωής του ανθρώπου και κάθε ζωικού και φυτικού οργανισμού. Η ρύπανση μπορεί να είναι ενεργειακή, χημική ή βιολογική.

Οι σπουδαιότερες πηγές ρύπανσης είναι:
· Όξινη βροχή·

Βιομηχανικά υγρά απόβλητα
· Αέριοι ρύποι

· Αστικά λύματα
· Ρύπανση από πετρελαιοειδή
·Κτηνοτροφικά υγρά απόβλητα

 

 

Απόβλητα:

Η δραματική αύξηση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) τις τελευταίες δεκαετίες  είναι αποτέλεσμα της ταχύτατης αστικοποίησης του πληθυσμού, της καταναλωτικής και της τεχνολογικής εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών του πλανήτη μας. Τα αστικά στερεά απόβλητα , μαζί με τα υγρά απόβλητα, αποτελούν σήμερα ένα από τα πλέον επείγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα σε όλες τις χώρες λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης που προκαλούν στο έδαφος και στα υδατικά συστήματα με τη διαρροή τοξικών και επικίνδυνων χημικών ρύπων.

Καταστροφή δασών:

Το φαινόμενο της λεγόμενης αποψίλωσης των δασών έχει να κάνει με την ευρύτερη καταστροφή τους, η οποία λαμβάνει χώρα με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, είτε συνειδητά από την παρέμβαση του ανθρώπου, είτε από τη φύση εξαιτίας διάφορων φυσικών καταστροφών….(πυρκαγιές, τυφώνες, θύελλες, κα). Ακόμη και σήμερα τα δάση καλύπτουν περίπου το 30% της έκτασης του πλανήτη, προσφέροντας καθαρό οξυγόνο και προστασία σε πολλά είδη του ζωικού βασιλείου. Ωστόσο τεράστιες εκτάσεις καταστρέφονται κάθε χρόνο επιδρώντας αρνητικά πάνω σε σημαντικές πτυχές του περιβάλλοντος και της οικολογίας, όπως είναι η ποιότητα του εδάφους και η βιοποικιλότητα.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Προστασία για το περιβάλλον Απαραίτητα μέτρα είναι:

1) Σωστή αποχέτευση.

2) Όχι απορρίμματα στους δρόμους έξω από τους κάδους των απορριμμάτων

3) Σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον – εξοχή και τη θάλασσα.

4) Σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπαντικών.

5) Ανακύκλωση

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ :

http://www1.aegean.gr/gympeir/thermokipio.htm

http://www.pagkritio.gr/files/items/8/88/23.pdf

http://asyros.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html

http://www.chem.uoa.gr/?p=6310

http://gym-istiaias.eyv.sch.gr/mathites/molunsh%20periballontos%20kai%20tropoi%20antimetwpishs.pdf

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης