Πέμπτο Τεύχος 5ο Γυμνάσιο Ευόσμου 2019

Ακρόπολη

ΑΚΡΌΠΟΛΗ  Η λέξη Ακρόπολη προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων άκρος και πόλις και κυριολεκτικά σημαίνει πόλη στην άκρη (ή σε ακρότατο). Για αμυντικούς σκοπούς, οι οικιστές επέλεγαν ένα υπερυψωμένο σημείο, συχνά ένα λόφο με ....

philippi_theatre

ΑΡΧΑΊΟ ΘΈΑΤΡΟ

Στην αρχαίο ελληνικό θέατρο ονομάζονταν αρχικά το ακροατήριο και αργότερα η ονομασία επικράτησε για τον τόπο των παραστάσεων με το σύνολο των κτισμάτων του. Ήδη, στα μινωικά ανάκτορα  υπήρχαν ειδικοί χώροι με δύο κλίμακες σε ….

images

Ηλιακό Σύστημα

Το ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα τα οποία κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν μέσα στο πεδίο βαρύτητάς του, είτε περιστρεφόμενα άμεσα γύρω από αυτόν είτε κινούμενα σε τροχιές γύρω από άλλα σώματα που κινούνται ….

3505

Ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο Μέγας Αλέξανδρος(Αρχαία Πέλλα, Ιούλιος-Βαβυλώνα, 10 Ιουνίου 323 π. Χ, κοινώς γνωστός ως Αλέξανδρος ο Μέγας ή Αλέξανδρος Γ΄ ο Μακεδών, ήταν βασιλεύς του Βασιλείου της Μακεδονίας, αυτοκράτορας της Μακεδονικής αυτοκρατορίας (μετά την εκστρατεία του) ….

Χωρίς εικόνα

Αρχαία μουσικά όργανα

Αρχαία μουσικά όργανα  Τα αρχαία μουσικά όργανα είναι τα εξής : Αβικίνιο Το αβικίνιο ήταν αρχαίο πνευστό μουσικό όργανο, αλλά και είδος παιχνιδιού. Το αβικίνιο το αποτελούσε μια λεκάνη κατασκευασμένη από ψευδάργυρο, γεμάτη νερό, στην ….

Χωρίς εικόνα

ΤΑ ΗΦΑΊΣΤΕΙΑ

  Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιού ….