Τρίτο Τεύχος 5ο Γυμνάσιο Ευόσμου

Το Σχολείο από την Αρχαία Αθήνα, Σπάρτη, Κρήτη έως σήμερα

Το Σχολείο στην Αρχαία Αθήνα   Η μόρφωση είχε πρωταρχική θέση και σημασία. Στην Αθήνα δεν υπήρχαν αγράμματοι άνθρωποι, ειδικά στον 5ο αιώνα. Τα σχολεία ήταν ιδιωτικά, δεν υπήρχαν δημόσια κτίρια. Στα σχολεία πήγαιναν μόνο ....

Χωρίς εικόνα

Η κυρά Σαρακοστή

Άντε να φάμε κανένα ποδαράκι… Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο έθιμο η Κυρά-Σαρακοστή, έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Αρκαδία. Εκεί λοιπόν, οι γιαγιάδες ζωγραφίζουν λίγο πριν την έναρξη της Σαρακοστής μια γυναίκα που έχει ….

Χωρίς εικόνα

Οι δύο άσπροι κρίκοι

Παρότι αγωνίστηκε 2ος στην σειρά ο Λευτέρης Πετρούνιας έκανε ένα απίθανο πρόγραμμα και συγκέντρωσε 16.000 βαθμούς! Έκοψε τα πόδια όλων των αντιπάλων του, που δεν μπόρεσαν να τον ξεπεράσουν και ανέβασε την Ελλάδα στην κορυφή! ….

Χωρίς εικόνα

Η Κυριακή των Βαϊων

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Tου Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Tον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ….

Χωρίς εικόνα

Μεγάλη Εβδομάδα

Γενικά Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού ….

Χωρίς εικόνα

Πασχαλινά Αυγά

Πασχαλινά αβγά Παραδοσιακά αυγά: Στην Ελλάδα, τα αυγά αυτά βάφονται κατά κύριο λόγο κόκκινα, ενώ σε άλλες χώρες τα αυγά βάφονται σε περισσότερα χρώματα, αρκετές φορές με περίτεχνα σχήματα. Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και ….

Χωρίς εικόνα

Πάσχα

Τι είναι το Πάσχα Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή της Χριστιανοσύνης. Τιμάται η ανάμνηση της ένδοξης Ανάστασης του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Αρχικά ήταν η μεγαλύτερη εβραϊκή γιορτή, που γιορταζόταν προς τιμήν της απελευθέρωσης ….