Η επίδραση των Μ.Μ.Ε στην ζωή των εφήβων

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) έχουν μια σημαντική επίδραση στη ζωή των εφήβων, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό μέσο διαμόρφωσης απόψεων, συμπεριφορών και αξιών. Από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές έως διαφημίσεις και social media, οι έφηβοι έρχονται σε επαφή με μια ποικιλία περιεχομένου που μπορεί να επηρεάσει την άποψή τους για τον κόσμο γενικότερα, αλλά και τον εαυτό τους.

 

Δυστυχώς υπάρχουν πολλά αρνητικά στην επίδραση των Μ.Μ.Ε στους νέους . Ένας από τους τρόπους που επηρεάζονται οι έφηβοι  είναι μέσω των προτύπων συμπεριφοράς. Οι χαρακτήρες  που παρουσιάζονται σε ταινίες και σειρές μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα που οι έφηβοι επιθυμούν να μιμηθούν, επηρεάζοντας έτσι τις αξίες και τις συμπεριφορές τους. Για παράδειγμα, η παρουσίαση της επιθυμίας για υλικά αγαθά και τον πλούτο μπορεί να οδηγήσει τους νέους σε μια καταναλωτική συμπεριφορά. Επίσης, τα  ΜΜΕ επηρεάζουν την εικόνα του σώματος και την αυτοεικόνα των εφήβων. Οι φωτογραφίες που επιλέγονται για τα περιοδικά ή τα πρότυπα ομορφιάς που παρουσιάζονται στις ταινίες μπορούν να δημιουργήσουν πρότυπα ομορφιάς που δεν αντιστοιχούν πάντα στην πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο στρες και ανησυχία για την εικόνα του σώματος, καθώς οι έφηβοι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτά τα ιδανικά. Η απεικόνιση βίας, σεξουαλικών στερεοτύπων ή υπερβολικής χρήσης ουσιών στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να επηρεάσει ακόμα τη συμπεριφορά των εφήβων, καθώς μπορεί να τους ενθαρρύνει να μιμηθούν αυτά τα πρότυπα.

 

Παρόλα αυτά υπάρχει και η θετική πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αρχικά, τα Μ.Μ.Ε. προσφέρουν πρόσβαση σε πληροφορίες και παιδαγωγικό υλικό που μπορεί να ενισχύσει τη μάθηση και την κατανόηση σε διάφορα θέματα. Επιπλέον, οι έφηβοι μπορούν να ενημερωθούν για κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά ζητήματα, γεγονός που τους βοηθά να αναπτύξουν ευαισθησία και ενδιαφέρον για τον κόσμο γύρω τους. Επιτρέπουν στους εφήβους να επικοινωνούν και να συνδέονται με άλλους ομοίους  τους, να ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες, να δημιουργούν κοινότητες και να αναπτύσσουν δίκτυα φιλίας. Τέλος, η δυνατότητα παρακολούθησης ταινιών, σειρών, μουσικής και παιχνιδιών μέσω των Μ.Μ.Ε. παρέχει στους εφήβους μια απόδραση από την καθημερινότητα και τους βοηθά να χαλαρώσουν.

 

Συμπεραίνοντας, λοιπόν, είναι καλό να υπάρχει ένα όριο στην χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι άνθρωποι, κυρίως οι έφηβοι, να είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτά και να μην επηρεάζονται από το οτιδήποτε μπορεί να τους τραβάει το ενδιαφέρον σε αυτά.

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΤΕΡΑΚΗ

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης