ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΔΠΕ

The Teacher ...

«Τα δικά μας νανουρίσματα»

Βιωματικό Σεμινάριο Δραματοθεραπείας στην ΕΔΠΕ

 

Τα νανουρίσματα αποτελούσαν πάντα, σε πολλές κοινωνίες, έναν παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο οι γονείς προσπαθούσαν να ηρεμήσουν, να καθησυχάσουν, να προσεγγίσουν αλλά και να βοηθήσουν το παιδί τους να αποκοιμηθεί. Πρόκειται ουσιαστικά για τραγούδια αγάπης, θαυμασμού και επιβράβευσης για το παιδί, για μελωδίες που μπορούν να αναδείξουν το γονεϊκό ρόλο και στίχους που μπορούν να συμβάλλουν στην εκτόνωση των δυσχερειών ενός γονιού σε έναν ακροατή που δεν κατανοεί ακόμη τον προφορικό λόγο. Για μια σαν «μαγική παρέμβαση» του γονιού που μπορεί τελικά να ασκήσει τον έλεγχο και να οδηγήσει το παιδί στον ύπνο.

 

Παράλληλα, η διαδικασία αποκοίμισης ενός παιδιού σε βρεφική ηλικία κυρίως αποτελεί μια βασική και σημαντική στιγμή συνύπαρξης αλλά και αποχωρισμού από τη μητέρα και ως τέτοια είναι θεμελιώδους σημασίας για τη δημιουργία και ισχυροποίηση του πρωταρχικού δεσμού. Μικροί αποχωρισμοί που λαμβάνουν χώρα όχι μόνο κάθε βράδυ αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας που το παιδί ακολουθεί το πρόγραμμα του ύπνου του. Τα νανουρίσματα λοιπόν αποτελούν ένα σημαντικό μέσο με το οποίο το παιδί από τη συνύπαρξη με τη μητέρα ηρεμεί σταδιακά και μεταβαίνει στη διαδικασία του ύπνου.

 

Σε αυτό το εργαστήριο θα θυμηθούμε νανουρίσματα της παιδικής ηλικίας. Ήχους, λόγια, στίχους, εικόνες, μελωδίες… Αλλά, και το πιο σημαντικό, ποιο θα ήταν το νανούρισμα που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε εμείς σήμερα για να μας καθησυχάζει και να μας οδηγεί πιο ασφαλείς… Ποια λόγια, ποιοι στίχοι, ποιος τρόπος έκφρασης σε ένα νανούρισμα θα μπορούσαν να δράσουν «επιδιορθωτικά» και «ανακουφιστικά» μέσα μας;

 

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου και ώρες 11:00-14:00

Κόστος συμμετοχής: 30€

Φοιτητικό / ανέργων: 20€

Η κατάθεση γίνεται στην Eurobank0026.0240.32.0101393845 στα ονόματα

Σταύρος Καλός και Ευγενία Παλαβού (Ταμίας και Πρόεδρος της ΕΔΠΕ αντίστοιχα) και θα πρέπει να μας σταλεί με emailο αριθμός κατάθεσης, ώστε να κοπεί η αντίστοιχη απόδειξη.

 

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για πληροφορίες και αιτήσεις απευθύνεστε στην γραμματεία της ΕΔΠΕ:

Δευτέρα: 18.00-20.00 μ.μ,

Τετάρτη: 18.00-20.00 μ.μ.

Πέμπτη: 11.00-13.00 π.μ.

 

Διεύθυνση: ΕΔΠΕ, Δανάης 5, 116 31 Αθήνα 

Τηλέφωνο: 210 7523682

e-mail: edpe_d5@yahoo.gr

 

Η Ειρήνη Τζελέπη είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Δραματοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στον τομέα της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας εφήβων & ενηλίκων. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc.) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο City University του Λονδίνου και δύο μεταπτυχιακά διπλώματα εξειδίκευσης, στη Δραματοθεραπεία (University of Ηertfordshire, Hatfield) και στην Ψυχοδυναμική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία (Μanor House Centre for Psychotherapy & Counselling, Λονδίνο). Διατηρεί ιδιωτικό ψυχοθεραπευτικό γραφείο στην Αθήνα από το έτος 1999.

 

Η Ξένια Μαλαθράκη είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του  Πανεπιστημίου Κρήτης.  Εργάζεται από το 2000 στην Ειδικής Αγωγής δουλεύοντας διαγνωστικά και θεραπευτικά με παιδιά , εφήβους αλλά και οικογένειες.  Κατέχει μεταπτυχιακή ειδίκευση (PGD ) στην Δραματοθεραπεία στην Αγγλία (University of Ηertfordshire, Hatfield) Εχει σπουδάσει υποκριτική στο εργαστήριο Δραματικής Τέχνης του Ακη Δαβή , εχει εκπαιδευτεί στην μέθοδο του Play back  και  συμμετέχει στην ομάδα επι play back. Σαν Δραματοθεραπεύτρια δουλεύει συνθεραπευτικά με την Ειρηνη Τζελέπη απο το 2008 με πληθυσμους ψυχιατρικά ασθενών αλλά και  διεξάγωντάς βιωματικά εργαστήρια και ομάδες με συγκεκριμένη θεματολογιά.  Εχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ της Ενωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών από το 2007 έως και σήμερα.

Σχολιάστε

Top