ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ- 9/5/2015

The Teacher ...

ΤΟ  ΜΑΘΗΤΙΚΟ  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ  EUROPEAN  SCHOOL RADIO

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΣΤΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  COMMENIOUSREGIO  ΤΗΣ  Δ/ΝΣΗΣ Δ.Ε.  Β΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΙΑΧΥΣΗ  ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ COMMENIUS  REGIO

 

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, Εuropean School Radio (www.europeanschoolradio.eu), είναι το πρώτο και μοναδικό Διαδικτυακό Μαθητικό Ραδιόφωνο στην Ελλάδα που λειτουργεί 24 ώρες 365 μέρες.

Eχει γενικό σκοπό την δημιουργία Δικτύου Σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, κάθε τύπου της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε από κοινού να παράγουν ραδιοφωνικό πρόγραμμα.

Οι ραδιοφωνικές εκπομπές έχουν χαρακτήρα ταυτόχρονα ψυχαγωγικό, ενημερωτικό και εκπαιδευτικό.

 • Είναι μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης.
 • Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και τις επικοινωνεί με το σήμερα.
 • Αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό συμβάλλοντας παράλληλα και στην Δικτύωση Σχολείου – Κοινωνίας.

Ως προς το σχολείο

 • Δικτύωση Σχολείου – Κοινωνίας. Δικτύωση Σχολείων.
 • Η ενσωμάτωση της δημιουργίας  οπτικοακουστικού υλικού και η χρήση του μέσου στην εκπαιδευτική – σχολική διαδικασία (αναλυτικά προγράμματα).

Ως προς τους μαθητές

 • Η ανάπτυξη συνεργατικών δεξιοτήτων και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης
 • Η δημιουργική χρήση του διαδικτύου
 • Η προώθηση της ασφάλειας στο διαδίκτυο, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και πνευματικών δικαιωμάτων και η εξασφάλισή τους.

 

Ως προς το περιεχόμενο των ραδιοφωνικών εκπομπών

 • Η ψυχαγωγία και η διασκέδαση με πληθώρα εκπομπών και ραδιοφωνικών παραγωγών.
 • Η πλουραλιστική, αντικειμενική με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης.
 • Η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων
 • Η ευαισθητοποίηση των ακροατών για ζητήματα που άπτονται της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού, τόσο ειδικού όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος
 • Η προβολή και διάχυση δραστηριοτήτων σχολικών ή μαθητικών και η κοινοποίηση ερευνητικών εργασιών (project) με ενδιαφέρουσα  για τους μαθητές – παραγωγούς θεματολογία. Σχολικά,  μαθητικά νέα και νέα της εκπαίδευσης (π.χ. ανακοινώσεις και βραβεύσεις μαθητών σε διαγωνισμούς, συμμετοχή σχολείων σε μαθητικά συνέδρια κ.λπ., καινοτόμες δράσεις)
 • Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και η ενίσχυση του “κριτικού γραμματισμού μέσω του “γραμματισμού στα μέσα” (media literacy)
 • Δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2010 . Αποτελεί τη μετεξέλιξη του “Ράδιο Εκάλη” που λειτούργησε στο Γυμνάσιο Εκάλης (2008-2010). Απο το 2009 άρχισε να συμμετέχει και το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη Κιλκίς.
 • Απο το 2010-11 το Καμπάνη, ανέλαβε εξολοκλήρου το συντονισμό και την οργάνωση των δραστηριοτήτων για το ανανεωμένο ραδιόφωνο και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές και μαθήτριες ώστε να συμμετέχουν με δικές τους παραγωγές.
 • Οι ιδρυτές ήταν όλοι καθηγητές του Σχολείου Καμπάνη.
 • Τα ιδρυτικά μέλη αποτέλεσαν και τη Συντονιστική Ομάδα. Το 2014 εντάχθηκε στην συντονιστική και η Ευτυχία Τούλιου, δασκάλα. Η Συντονιστική Ομάδα πλήρης:
 • Γιαγκούλης Νικόλαος (ΠΕ19), Γενιτζές Αναγνώστης(ΠΕ19), Χατζηκαμάρη-Σιάνου Παναγιώτα( (ΠΕ 17), Βαφειάδης Αναστάσιος (ΠΕ 04.02), Ευτυχία Τούλιου(ΠΕ70)
 • Απο το Δεκέμβριο του 2013, το ραδιόφωνο εκπροσωπείται απο την
 • Επιστημονική Εταιρία «ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» με διακριτικό τίτλο
 • European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο
 • http://www.esradiosociety.eu
 • Λειτουργεί υπο την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ. Εκπέμπει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) και χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του (VOD , ιστολόγιο, email κα) και ταυτόχρονα απο το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύει και αναδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο, την δράση και τις υπηρεσίες του ΠΣΔ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία.
 • Τα τελευταία 4 χρόνια μέχρι σήμερα έχουν εγγραφή πάνω από 500 σχολεία με εκατοντάδες ραδιοφωνικές ομάδες και χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες. Μόνο για το 2014-15 έχουν εγγραφεί περίπου 250 σχολεία.
 • Οι ηχογραφημένες εκπομπές έχουν ξεπεράσει τις 2000 αυθεντικές και προτότυπες και αυξάνουν εβδομαδιαία καθώς και οι ζωντανές ειναι δεκάδες, ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2012.

Εχει εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική απο τον αρμόδιο φορέα ΑΕΠΙ, και την ανανεώνει κάθε έτος.

 

4. Υπάρχει κανονισμός λειτουργίας και συντονιστική ομάδα των καθηγητών, που μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές κάθε σχολείου (και διευθυντές), εξασφαλίζουν  την εύρυθμη λειτουργία του και εξασφαλίζουν την ποιότητα του περιεχόμενου  των μεταδόσεων.

 

5. Υπάρχει συντονιστική ομάδα μαθητών απο όλη την Ελλάδα που καθορίζει τις εκπομπές , τη μουσική,το περιεχόμενο του blog, του Facebook,  κλπ.

 • Η εφαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον απέδειξε τον αντίκτυπο που έχει το ραδιόφωνο στη διαμόρφωση στάσεων των μαθητών σε αρκετά στάδια. Η Διαθεματικότητα, η συνεργατική μάθηση και αλληλεπίδραση εντός και εκτός θεματικών ενοτήτων του σχολείου, οι συνεργασίες μαθητών μέσω Διαδικτυακών εργαλείων και η ταυτόχρονη παραγωγή εκπομπών σε ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές,έχουν δημιουργήσει ένα καινοτομικό πλαίσιο δημιουργικότητας που παρήγαγε αποτελέσματα πέρα και από τις προσδοκίες και αρχικούς στόχους μας. Ανέδειξε ένα ιδιαίτερα παραγωγικό δίκτυο - και ίσως το μοναδικό στο είδος του για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεοδομένα-, με καθημερινή συνεργατική δραστηριότητα και παραγωγή πρωτότυπου υλικού.
 • Η περαιτέρω ανάπτυξη του ραδιοφώνου είναι απαίτηση των ίδιων των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας που καθημερινά δημιουργούν νέους τρόπους και μεθόδους λειτουργίας τους με προτάσεις και πρωτοβουλίες. Ηδη επιχειρούνται «Εκπαι- δευτικά Σενάρια» για την ενσωμάτωσή του στα Αναλυτικά Προγράμματα του σχολείου.
 • Δύσκολα εντάσσεται στην καθημερινή ζωή του σχολικού προγράμματος και το πρόγραμμα υλοποιείται κυρίως εκτός σχολικού ωραρίου.
 • Όλο το παραπάνω γίνεται πράξη σε καθημερινή βάση με την μέριμνα και προσωπική φροντίδα των μαθητών κάθε σχολείου και της συντονιστικής ομάδας των καθηγητών. Είναι μια δραστηριότητα που έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας και η περαιτέρω ανάπτυξή του απαιτεί την υποστήριξη από όλες τις πλευρές της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και της Διοίκησης.

ΔΙΑΧΥΣΗ  ΤΩΝ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ COMMENIUS REGIO ΑΠΟ ΤΟ  ESRADIO  ΚΑΙ  ΤΟ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ  ΣΧΟΛΙΚΟ  ΔΙΚΤΥΟ

-          Ανάρτηση  υλικού του  προγράμματος ( κείμενα,  αφίσες, βίντεο κ.α.)

-          Πραγματοποίηση εκπομπής  αφιερωμένης  στο  πρόγραμμα με  προσκεκλημένους συντονιστές  και  στελέχη  του  προγράμματος  από  Ελλάδα  και Κύπρο καθώς και καθηγητές, που  υλοποίησαν  δράσεις  του  προγράμματος.

-          Παραγωγή   ηχητικών  σπότ και  εκπομπών  κατά  του  εκφοβισμού

-          Προβολή  των  δράσεων  του  προγράμματος,  συνεντεύξεις  και  αφιερώματα.

-          Προβολή  διαγωνισμών, που  διοργανώθηκαν ή  πρόκειται  να  διοργανωθούν  στο  πλαίσιο  του  προγράμματος

-          Ανάρτηση  υλικού  αξιολόγησης  του  προγράμματος.

 

ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΚΟΣ   ΗΛΙΑΣ         site: http://blogs.sch.gr/

Δ/ΝΤΗΣ  6ου ΓΕΛ  Ν.  ΙΩΝΙΑΣ       esrblog

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ      blog:http://schoolpress.

ESRADIO                              sch.gr/6lykion

www.yousmile.gr

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top