3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΙΥ/ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ/18-4-2016

SCHOOL  FESTIVAL 1

3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου & Διαγωνισμός ραδιοφωνικού ηχητικού μηνύματος και τραγουδιού “Κάν’ το ν΄ ακουστεί”
Το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Επιστημονική Εταιρία European School Radio, το πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο και ο Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Αθηναίων-Τεχνόπολις ΑΕ, συνδιοργανώνουν το 3ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και το Διαγωνισμό ραδιοφωνικού ηχητικού μηνύματος και τραγουδιού “Κάν’ το ν’ ακουστεί”. Το Φεστιβάλ και ο διαγωνισμός απευθύνονται σε μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στόχοι και περιεχόμενο
Βασικός στόχος είναι η ελεύθερη έκφραση και προβολή των ιδεών, των προβληματισμών και των παραγόμενων από τη σχολική κοινότητα πολιτιστικών προϊόντων. Επίσης ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία στη σχολική κοινότητα για μια προσέγγιση των ΜΜΕ στα πλαίσια του μιντιακού και πληροφοριακού γραμματισμού.
Πιο αναλυτικά οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους:
● θα εκφραστούν δημιουργικά, παράγοντας από κοινού με μαθητές άλλων ραδιοφωνικών ομάδων ραδιοφωνικά αγαθά ● θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με συμμαθητές από όλη τη χώρα και στο πλαίσιο του δυνατού με όλες τις ηλικιακές ομάδες ● θα αναδείξουν το δυναμικό της σχολικής κοινότητας και την έμπρακτη εφαρμογή της Δημοκρατίας σε σχολικό πλαίσιο, παρουσιάζοντας την εργασία τους ως συνδημιουργοί ενός κοινού ραδιοφωνικού προγράμματος το οποίο δημιουργείται από απόσταση, αξιοποιώντας τη χρήση των νέων τεχνολογιών ● θα επικοινωνήσουν την εμπειρία τους με επαγγελματίες των ΜΜΕ για να κατανοήσουν το τοπίο της επικοινωνίας και των μέσων, δικτυακών και κλασσικών με τη συμμετοχή τους σε εργαστήρια και συζητήσεις ● θα προβληματισθούν, όσον αφορά τη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων ως “χορηγών” περιεχομένου και την αξιοποίησή τους, καθώς και για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα.
2
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 και ώρα από 9.00 έως 19.00 στο χώρο ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο. Στο φεστιβάλ μπορούν να συμμετέχουν:
Α) Τα σχολεία στα οποία ήδη υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα ή καινοτόμες δράσεις στα ΜΜΕ με έμφαση στο ραδιόφωνο και μάλιστα με παραγωγές που μεταδίδονται στο European School Radio. Στο Φεστιβάλ, θα υπάρχει ειδικός χώρος παρουσίασης για τα συμμετέχοντα σχολεία, ώστε να αναδείξουν τη ραδιοφωνική τους δράση. Το υλικό προβολής μπορεί να είναι poster (χειροποίητο ή τυπωμένο) για ανάρτηση στον χώρο, βίντεο ή παρουσίαση με διαφάνειες.
Β) Τα υπόλοιπα σχολεία ως επισκέπτες, ώστε να παρακολουθήσουν και συμμετάσχουν ενεργά. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ προγραμματίζονται παράλληλες δράσεις, εργαστήρια, συναυλία μαθητικών σχημάτων και βράβευση του διαγωνισμού “Καν’ το ν’ ακουστεί” σε ειδική εκδήλωση.
Ολα τα σχολεία θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή ή επίσκεψή τους στον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ (www.europeanschoolradio.eu/3fest).
Το Πρόγραμμα θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Φεστιβάλ.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ “ΚΑΝ’ ΤΟ Ν’ ΑΚΟΥΣΤΕΙ”
Παράλληλα, οργανώνεται, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ο διαγωνισμός ραδιοφωνικού ηχητικού μηνύματος και τραγουδιού “Κάν’ το ν΄ ακουστεί”, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ο Διαγωνισμός προϋποθέτει την συμμετοχή των σχολείων στο European School Radio με εγγραφή στην πλατφόρμα www.europeanschoolradio.eu
Το κάθε σχολείο μπορεί να υποβάλει μέχρι δύο (2) συμμετοχές.
Οι συμμετοχές να είναι πρωτότυπες και να μην έχουν υποβληθεί σε άλλον διαγωνισμό .
Η εκφώνηση / ερμηνεία να γίνεται από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
● Ηχητικό σποτ, μέχρι 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα ● Πρωτότυπο Τραγούδι, μέχρι 3 λεπτά
3
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ
● Ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες ● Δικαιώματα του παιδιού ● Προσφυγικό / μετανάστευση / άσυλο / πόλεμος ● Ζητήματα ταυτότητας, ενσωμάτωσης, διαπολιτισμικός διάλογος ● Ενεργός πολίτης, Κοινωνία των πολιτών, εθελοντισμός, ● Ελληνικά μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα διαχρονικά (χώρες υποδοχής, αίτια) ● Συλλογική μνήμη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Οι συμμετοχές θα υποβληθούν στην ιστοσελίδα του European School Radio. Προαιρετικά, κατά την υποβολή η κάθε συμμετοχή μπορεί να συνοδεύεται από ένα λογότυτο. Η υποβολή των συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί από 1 Μαρτίου έως 20 Μαρτίου 2016.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Κριτήρια Αξιολόγησης για το ραδιοφωνικό ηχητικό μήνυμα:
Η πρωτοτυπία, το περιεχόμενο του μηνύματος, ο τρόπος/ύφος εκφώνησης, η μουσική επένδυση, η ποιότητα του ήχου, ο συνολικός/τελικός αντίκτυπος
Κριτήρια Αξιολόγησης για το τραγούδι:
Ο στίχος, η σύνθεση, η ερμηνεία, η ποιότητα του ήχου, ο συνολικός/τελικός αντίκτυπος.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η Αξιολόγηση των συμμετοχών θα γίνει από επιτροπές για κάθε κατηγορία, που θα απαρτίζονται από ειδικούς για αυτόν το σκοπό και θα ανακοινωθεί. Επίσης, όλες οι συμμετοχές του διαγωνισμού θα μεταδίδονται στο European School Radio.
ΒΡΑΒΕΥΣΗ
Θα δοθούν τέσσερα (4) βραβεία συνολικά:
● Βραβείο καλύτερου ηχητικού ραδιοφωνικού μηνύματος για την Πρωτοβάθμια.
● Βραβείο καλύτερου ηχητικού ραδιοφωνικού μηνύματος για τη Δευτεροβάθμια.
● Βραβείο καλύτερου τραγουδιού για την Πρωτοβάθμια.
● Βραβείο καλύτερου τραγουδιού για τη Δευτεροβάθμια.
Θα δοθούν ειδικές διακρίσεις για κάθε βαθμίδα, για τις οποίες θα αποφασίσουν κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης οι επιτροπές. Όλες οι συμμετοχές, ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη βράβευσή τους στο διαγωνισμό, θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.
4
Η ανακοίνωση και βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.
Ο Διαγωνισμός υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (www.mfhr.gr)
Αναλυτικές πληροφορίες για τη συμμετοχή στο φεστιβάλ και οδηγίες για το διαγωνισμό στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.europeanschoolradio.eu/3fest.
Μπορείτε ακόμη να επικοινωνείτε με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση στην ηλεκτρονική διεύθυνση

Σχολιάστε

Top