Ιστορική αναδρομή ποδοσφαίρου

Ιστορική αναδρομή ποδοσφαίρου

Από την αρχαιότητα πολλά είδη αθλημάτων αναδείχθηκαν, πήραν μορφή και αργότερα τελειοποιήθηκαν. Μέσα σε όλα αυτά τα αθλήματα είναι και το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη προγενέστερων τύπων ποδοσφαίρου.
Στα μέσα του 10ου αιώνα εμφανίσθηκε και πάλι η ανάγκη των ανθρώπων για την οριοθέτηση του αθλήματος ( σημερινού ποδοσφαίρου ) σε σχέση με άλλα παρόμοια αθλήματα, όπως το ράγκμπι, που παίζονταν στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Οι πρώτοι κανόνες τέθηκαν στο κολλέγιο του Cambridge το 1848 σε μία συνεδρίαση όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα κολλέγια Ίτον, Χάροου και Ράγκμπι. Εννέα χρόνια αργότερα το ποδοσφαιρικό σωματείο, η Σέφιλντ, προσέθεσε τους δικούς της κανόνες και διαφοροποίησε κάποιους άλλους. Όλες αυτές οι προσπάθειες κορυφώθηκαν το 1863. Στις 26 Οκτωβρίου , αντιπρόσωποι ομάδων και ενός κολλεγίου συγκεντρώθηκαν και συμφώνησαν στην ίδρυση της Ένωσης ποδοσφαίρου Αγγλίας και στην δημιουργία κανονισμών που οι περισσότεροι ισχύουν μέχρι σήμερα .

Σήμερα υπεύθυνη για την τροποποίηση των κανονισμών είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ( FIFA ) που ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου του 1904 στο Παρίσι.

 Λευτέρης Μηνάς

Άγγελος Μαρλάσης

Κάντας Θοδωρής

Σχολιάστε

Top