ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛ. ΩΝΑΣΗΣ-ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

2014-09-17 04.58.08

 

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση

 

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ | ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ | ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ενήλικες-Παιδιά-Οικογένειες

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  

 

 

 

Τι κοινό μπορεί να έχει μια κουκουβάγια με την Ελληνική Νομαρχία, την ιστορία της Χαρακτικής, αλλά και τον Όμηρο;  Πώς μπορεί η μουσική να συναντά τον Καβάφη, αλλά και να εμπνέει ένα παιδί με αυτισμό;

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση ξεκινούν για την περίοδο 2016-2017, παρουσιάζοντας δράσεις εντός και εκτός Ωνασείου Βιβλιοθήκης, που ανοίγει τις πόρτες της για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, στη Στέγη, καθώς και σε σχολεία σε όλη τη χώρα.

 

Με θεματικές που αναδεικνύουν τους θησαυρούς της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, τις ευρηματικές προσεγγίσεις του Αρχείου Καβάφη, αλλά και με τη δυναμική των εργαστηρίων της Ειδικής Αγωγής, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση, υπόσχονται σπάνιες και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους  εμπειρίες για παιδιά και ενήλικες.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ | www.onassis.org

 

Κράτηση θέσης: 210 3713000 (Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00) & education@onassis.org

 

*Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση θα ενημερώνεστε με newsletter. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τη σχετική αλληλογραφία παρακαλούμε δηλώστε το εδώ

 

 

 

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – Νοέμβριος 2016

 

 

 

Πηγή: © Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

 

Η Ιστορία του Βιβλίου: Τυπογραφία

 

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 | 11:00-14:00

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ)

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 12 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ 

 

 

Τα παιδιά γνωρίζουν τη μαγεία της τυπογραφικής επιμέλειας των βιβλίων μέσα από παραδείγματα ελληνικών εκδόσεων από τον 15ο έως τον 21ο αιώνα. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της δομής ενός βιβλίου; Τι είναι τα πρωτογράμματα, η σελίδα τίτλου, ο κολοφώνας και η σελίδα συντελεστών; Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναζωπυρώνει την αγάπη για το έντυπο βιβλίο!

 

Εκπαιδευτική εκδρομή*: Μετά την ολοκλήρωση του Α” μέρους του εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά θα επισκεφτούν το πιο παλιό τυπογραφείο της Αθήνας, το ιστορικό τυπογραφείο του κ. Νικόλαου Βοζίκη, όπου και θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο την τέχνη της παραδοσιακής τυπογραφίας, ενώ στο τέλος θα παραλάβουν τα γράμματα του ονόματός τους σε μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία!

 

* Η επίσκεψη των παιδιών (με την υποχρεωτική συνοδεία ενός γονέα) στο τυπογραφείο του κ. Νικόλαου Βοζίκη (Ζηνοδώρου 17, Αθήνα – Κολωνός), θα πραγματοποιηθεί με πούλμαν του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Συντελεστές:

Δημήτρης Λεγάκης, Σχεδιαστής, Ιδρυτικό μέλος του Αρχείου Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας

Νικόλαος Βοζίκης, Εκδότης-Τυπογράφος

 

 

 

 

 

Πηγή: © Το χαρακτικό παραχωρήθηκε ευγενώς από τον εικαστικό Μιλτιάδη Πεταλά

 

Η Ιστορία του Βιβλίου: Χαρακτική

 

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 | 11:00-14:00 

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ)

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 12 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ 

 

 

Τα παιδιά ξετυλίγουν την ιστορία της χαρακτικής και γενικότερα της έντυπης τέχνης, από την Αναγέννηση μέχρι την Pop Art! Από τη λιθογραφία, τη χαλκογραφία και την ξυλογραφία στη σύγχρονη εκτυπωτική τεχνολογία και την εικονογράφηση ενός βιβλίου. Παραδείγματα από τα σπάνια τεκμήρια της Ωνασείου Βιβλιοθήκης.

 

Εκπαιδευτική εκδρομή*: Μετά την ολοκλήρωση του Α” μέρους του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά θα επισκεφτούν το εργαστήριο χαρακτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου και θα γνωρίσουν από κοντά τα υλικά και τις τεχνικές της χαρακτικής. Στο τέλος του εργαστηρίου θα πάρουν μαζί τους ένα χαρακτικό ως αναμνηστικό της μοναδικής αυτής εμπειρίας!

 

* Η επίσκεψη των παιδιών (με την υποχρεωτική συνοδεία ενός γονέα) στα εργαστήρια χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αγ. Ι.Ρέντης, Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί με πούλμαν του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Συντελεστές:

Μιχάλης Αρφαράς, Καθηγητής Χαρακτικής Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Μιλτιάδης Πεταλάς, Ζωγράφος-Χαράκτης, εργαστηριακός συνεργάτης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

 

 

 

 

ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ – Νοέμβριος 2016

 

 

 

Ο Καβάφης πάει σχολείο

 

ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 12 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ

 

Το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση μπαίνουν για τέταρτη χρονιά στη σχολική τάξη και, μιλώντας τη γλώσσα των μαθητών, φέρνουν την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο. Μέσα από έξι πρωτότυπα εργαστήρια, που πραγματοποιούνται από καλλιτέχνες και λογοτέχνες, προσεγγίζουμε τα «ιερά» κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή, αξιοποιώντας εργαλεία των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών. Αυτή η δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του, ενώ το υλικό που προκύπτει αναδεικνύει το σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης.

 

Τον Νοέμβριο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» θα επισκεφτεί το 4ο Λύκειο Αθηνών με το εργαστήρι «Το καβαφικό έργο… μέσα από το φωτογραφικό φακό».

 

Συντελεστές εργαστηρίου Νοεμβρίου:

Παναγιώτης Ιωαννίδης, Ποιητής

Μαριλένα Σταφυλίδου, Φωτογράφος 

 

 

 

 

 

 

Κύκλος Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη 

 

 

ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

 

Ο Κύκλος Ερευνητικών Σεμιναρίων του Αρχείου Καβάφη ξεκινά το 2016 με στόχο να λειτουργεί παράλληλα με τις δράσεις και την έρευνα του Αρχείου Καβάφη, τα επόμενα χρόνια. Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, κορυφαίοι ερευνητές και ακαδημαϊκοί μέσα από ομιλίες τους μοιράζονται με το κοινό την προσωπική τους μελέτη και εξερεύνηση γύρω από τον Αλεξανδρινό ποιητή. Τα σεμινάρια επιμελείται ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αθηνών, Οξφόρδης και από το Αρχείο Καβάφη.

 

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να αποτελέσει μια ανοιχτή πλατφόρμα παρουσίασης νέας έρευνας που θα συνδέεται με τον Αλεξανδρινό ποιητή, οδηγώντας στη μελέτη και συζήτηση των αρχειακών τεκμηρίων που συνδέονται με το έργο του. Μετά από κάθε παρουσίαση θα ακολουθεί εκτενής συζήτηση και ανάλυση μεταξύ συντελεστών και συμμετεχόντων του σεμιναρίου.

 

 

Ιστορίες Αρχείου Ι  

 

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 | 18:30-20:30

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ) 

 

 

«Ιστορίες σε διασταύρωση. Τεκμήρια από την αλληλογραφία Γ. Π. Σαββίδη – Στρατή Τσίρκα για το «κρυμμένο» ποίημα «27 Ιουνίου 1906, 2 μ.μ.»»

Ομιλητής:
Γιάννης Παπαθεοδώρου,
Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

«Οι ημερομηνίες, ο χρόνος και οι χρόνοι του αρχείου»
Ομιλητής:  

Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, επιστημονικός σύμβουλος Αρχείου Καβάφη/ Ιδρύματος Ωνάση  

 

 

 

 

 

 

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – Νοέμβριος 2016

 

 

 

Η Μουσική αγαπάει τον Αυτισμό

 

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

και σε δέκα πόλεις ανά την Ελλάδα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5-11 ΕΤΩΝ

 

 

Για 5η συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Ωνάση προσκαλεί παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους, να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό». Το εργαστήρι περιλαμβάνει μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες, ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και τις ικανότητες των παιδιών, τα οποία έρχονται σε δημιουργική επαφή με τους ήχους, γνωρίζοντας από κοντά διάφορα μουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο, η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά βιώνουν την εμπειρία της συνεργασίας και της ομαδικότητας με εργαλείο τη ζωντανή μουσική.

 

Παράλληλα με τα εργαστήρια στην Αθήνα, το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ταξιδεύει για 3η συνεχή χρονιά και σε δέκα πόλεις ανά την Ελλάδα. Αναλυτικά, μέχρι το τέλος του 2016:

 

Α΄ Κύκλος, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2016

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107, Αθήνα):

12, 19, 26 Νοεμβρίου και 3, 10, 17 Δεκεμβρίου 2016

Παιδιά 5-7 ετών: 10:00-12:00

Παιδιά 8-11 ετών: 12:00-14:00

 

Νοέμβριος – Δεκέμβριος Περιφέρεια

Καλαμάτα (10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας)
19, 26 & 27 Νοεμβρίου 2016


Κατερίνη (Ειδικό Νηπιαγωγείο & Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης)

9, 10 & 11 Δεκεμβρίου 2016

 

 

 

 

 

Έλα κι εσύ, Ζωγραφίζω Μουσική!

 

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5-11 ΕΤΩΝ

 

Για 2η συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Ωνάση προσκαλεί παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση και τους γονείς τους να πειραματιστούν με ήχους και χρώματα, μέσα από εξειδικευμένα ομαδικά παιχνίδια στο πλαίσιο του μουσικού / εικαστικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική!».

 

Μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά αναπτύσσουν τις γλωσσικές, ακουστικές και κινητικές τους ικανότητες, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την προσωπική τους οργάνωση, σε ένα ασφαλές προς τις ανάγκες τους εκπαιδευτικό περιβάλλον, με την καθοδήγηση εξειδικευμένων παιδαγωγών και με τη βοήθεια της ζωντανής μουσικής. Κύριος στόχος του εργαστηρίου είναι να ενθαρρύνει το παιδί να εκφραστεί μέσα από τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες, αλλά και να σχετιστεί θετικά με την υπόλοιπη ομάδα.

 

Α΄ Κύκλος, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2016

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107, Αθήνα):

2, 9, 16, 23, 30 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου 2016

Παιδιά 5-7 ετών: 16:00-18:00

Παιδιά 8-11 ετών: 18:00-20:00

 

Συντελεστές εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ειδικής Αγωγής:  

Χριστίνα Παναγιωτάκου, Μουσικολόγος, σχεδιασμός δράσεων
Ιωσηφίδης Θοδωρής, Πιανίστας 

Νάσος Στέφανος, Πιανίστας 

Παλλέ Ελένη, Εικαστική Θεραπεύτρια

Παπαμιχαήλ Γεωργία, Ειδική Παιδαγωγός

Τόκα Δήμητρα, Ειδική Παιδαγωγός

Guido De Flaviis, Σαξοφωνίστας

 

 

 


ΕΙΣΟΔΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση είναι με

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο education@onassis.org ή στο

210 37 13 000 (Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00).

 

Σχολιάστε

Top