ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΠΌ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β΄Δ.Δ.Ε. ΑΘΗΝΑΣ

The Teacher ...
Αγαπητές, αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Εν όψει της συνεργασίας μας κατά το τρέχον σχολικό έτος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις ενημερωτικές και επιμορφωτικές δράσεις που έχει ήδη προγραμματίσει το Τμήμα Αγωγής Υγείας για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν προγράμματα Αγωγής Υγείας.
 
Πρόκειται για (δι)ημερίδες, σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια  αλλά και παρεμβάσεις σε μαθητές, που κινούνται στους εξής άξονες:
  • θεματικές ημερίδες (θεωρητικές προσεγγίσεις σε θέματα σωματικής και ψυχοκοινωνικής υγείας των εφήβων μαθητών)
  • βιωματικά σεμινάρια γνωριμίας με δομημένα εκπαιδευτικά προγράμματα Αγωγής Υγείας, σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης  «ΑΡΓΩ», «ΙΡΙΔΑ», «ΠΡΟΝΟΗ» και με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, τόσο για την αξιοποίησή τους κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων, όσο και για την υποστήριξη και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσα από συνεδρίες εποπτείας με το πέρας των σεμιναρίων
  • βιωματικά εργαστήρια μεθοδολογίας Αγωγής & Προαγωγής της Υγείας
  • μέθοδοι και τεχνικές που μπορείτε να αξιοποιήσετε κατά την εκπόνηση των προγραμμάτων σας
  • παρεμβάσεις σε μαθητές, με την έγκριση του ΥΠΠΕΘ, σε συνεργασία με φορείς (Κέντρα πρόληψης, ΠΕΔΥ, Νοσοκομεία, Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων, ΚΕΕΛΠΝΟ, κ.α.)
Εκτός από τη διοργάνωση σεμιναρίων που συντονίζονται από ειδικούς επιστήμονες των Κέντρων Πρόληψης, έχουν ακόμα σχεδιαστεί κύκλοι επιμορφωτικών δράσεων
 
1. Υγεία και σχολείο (ημερίδες που διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, κ. Αθανάσιο Ραφτόπουλο, οι δύο πρώτες λαμβάνουν χώρα στις 28 Νοεμβρίου και στις 5 Δεκεμβρίου, βλ. παρακάτω τις αναρτήσεις)
 
2. Υγεία και Τέχνη (βιωματικά εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος, δραματοθεραπείας, μουσικοθεραπείας, χοροθεραπείας, εικαστικής θεραπείας, (θα ανακοινωθούν σύντομα) κινηματογράφου, φωτογραφίας (27 Νοεμβρίου, βλ. παρακάτω ανάρτηση)
 
3. Εργαστήρια (50 ώρες) Δημιουργικής Γραφής, θεατρικής γραφής, διασκευής λογοτεχνικών κειμένων, συγγραφής σεναρίου σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα)
 
4. Παιδιά και έφηβοι: Κίνδυνοι και προστασία, (18 & 19 Ιανουαρίου, βλ. ανάρτηση)
 
5. Ανθρώπινα Δικαιώματα, Προσφυγικό, (Εμπορία ανθρώπων – trafficking) (θα ανακοινωθεί)
 
Ειδικότερα:
1. όσοι/ες έχουν επιλέξει τη θεματική ενότητα «Διαπροσωπικές Σχέσεις«, μπορούν να παρακολουθήσουν το διήμερο βιωματικό σεμινάριο που συντονίζει το Κέντρο Πρόληψης «ΙΡΙΔΑ», στη Νέα Ιωνία, το οπόιο βασίζεται σε δομημένο εκπαιδευτικό Υλικό του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΠΙΨΥ : «ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ-ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ» στις 8 & 9 Δεκεμβρίου (βλ. σχετική ανάρτηση παρακάτω και δηλώνετε συμμετοχή)
 
2.  όσοι/ες έχουν επιλέξει το θέμα των Διαφυλικών Σχέσεων, έχουμε λάβει έγκριση από το ΥΠΠΕΘ για συνεργασία με τη ΓΓΙΦ για εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος σε περιορισμένο αριθμό σχολείων της Διεύθυνσής μας, επομένως, εφόσον το επιθυμούν, προηγούνται των υπολοίπων. Το πρόγραμμα αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων (για λεπτομέρειες βλ. τις αναρτήσεις:
(Επικοινωνείτε μαζί μου)
 
3. Για θέματα Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας των νέων, έχουμε λάβει την έγκριση του ΥΠΠΕΘ για δύο προγράμματα του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ», στην Κηφισιά, «ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΛΚΟΟΛ-ΟΠΑ» & «ΠΛΟΗΓΗΣΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» (επικοινωνείτε μαζί μου ή με το Κέντρο Πρόληψης ΠΡΟΝΟΗ, ενημερώνοντάς τους ότι υλοποιείτε σχετικό πρόγραμμα για να μπείτε σε προτεραιότητα)
 
4. Για γενικότερα ζητήματα διαχείρισης τάξης μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο Ψυχοεκπαιδευτικό Σεμινάριο για Παιδαγωγούς Β/βάθμιας Εκπαίδευσης που συντονίζεται από το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΓΩ» στον Χολαργό, το οποίο θα επαναληφθεί φέτος για 2η φορά στις 19, 20 & 26 Νοεμβρίου και θα προγραμματιστεί και τρίτος κύκλος για μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων
 
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, διευκρίνιση, συνεργασία με φορείς, κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου με μέηλ ή τηλεφωνικά (γραφείο: 2108085415, κινητό: 6974359654) και σε συνεννόηση μαζί μου για τον χρόνο μπορείτε να περάσετε από το γραφείο ή να σας επισκεφθώ στο σχολείο σας. Το ιστολόγιο της Αγωγής Υγείας ενημερώνεται τακτικά και μπορείτε να βρείτε υλικό, βιβλιογραφία, και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες (http://agogiygeiasdidevath.blogspot.gr/)
 
Δείτε στη συνέχεια τις αναρτήσεις των προγραμματισμένων ημερίδων και σεμιναρίων. Ελπίζω η καθεμία και ο καθένας από σας να βρείτε κάτι που να σας ενδιαφέρει και να σας φανεί χρήσιμο, όχι μόνο για τα προγράμματα αλλά και γενικότερα.

2ο Ψυχοεκπαιδευτικό Σεμινάριο Παιδαγωγών Β΄βάθμιας εκπαίδευσης με θέμα «Διαχείριση τάξης και μαθητικών συμπεριφορών», 19, 20 & 26 Nοεμβρίου 2016

Επιμορφωτική Ημερίδα του Τμήματος Αγωγής Υγείας «Από το Κείμενο στην Εικόνα – Εισαγωγή στην Οπτικοακουστική Έκφραση» στις 27 Νοεμβρίου 2016

Διοργάνωση ημερίδων «Υγεία και Σχολείο: Πολυτέλεια ή ανάγκη; Η συμβολή των υποστηρικτικών δομών (Αγωγής Υγείας και ΣΣΝ) στην προαγωγή της Υγείας στη σχολική κοινότητα»28 Νοεμβρίου & 5 Δεκεμβρίου 2016

Σεμινάριο Αγωγής Υγείας στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού «Συζητήσεις εφήβων – Ψυχική Υγεία & Διαπροσωπικές σχέσεις», 8 & 9 Δεκεμβρίου 2016

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε διημερίδα με τίτλο: «Παιδιά σε κίνδυνο»18 & 19 Ιανουαρίου 2017

Θα ήθελα επίσης να παρακαλέσω τους συντονιστές των προγραμμάτων να προωθήσουν το παρόν στους συναδέλφους που συμμετέχουν στην παιδαγωγική τους ομάδα.
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ευαγγελία Φρυδά
Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας
ΔΔΕ Β” Αθήνας
L. F.

.

Σχολιάστε

Top