ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ- ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ,ΛΥΚΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

IMG_0400

ΤΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΕΙ CΙΝΕΜΑ

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

 

Το Cine Παράδεισος προτείνει για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου τις ακόλουθες ταινίες  (οι ταινίες προβάλλονται μόνο στο χώρο του Κιν/φου):

 

Ώρες προβολών 9.00π.μ. και 11.00π.μ.

 

Ο Ξεχωριστός Γουϊλ Χάντινγκ (1997) του Γκας Βαν Σαντ– διάρκεια 126΄

(μόνο για τους μαθητές του Λυκείου)

2€ ανά μαθητή

 

            Το ευφυέστερο μυαλό ενός κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου δεν είναι κάποιος καθηγητής… αλλά αυτός που καθαρίζει τα πατώματα της σχολής, ο Γουίλ Χάντινγκ (Ματ Ντέιμον). Εκτός από καθαριστής, ο Χάντινγκ είναι και ένας πεισματάρης, άφραγκος νέος άνδρας που περνάει το χρόνο του πίνοντας μπίρες με τα φιλαράκια του στην κακόφημη συνοικία της Βοστόνης και μπλέκοντας συνεχώς σε καυγάδες.

Όταν ο καθηγητής μαθηματικών Λαμπό (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) αφήνει μία δύσκολη εξίσωση στον πίνακα του διαδρόμου του ΜΙΤ, ο Γουίλ είναι ο μόνος, ανάμεσα στα κορυφαία μυαλά του πανεπιστημίου, που βρίσκει τη λύση, την οποία και αφήνει ανώνυμα στον πίνακα. Όταν ο Λαμπό ανακαλύπτει τον Γουίλ του προσφέρει μία διέξοδο στις περιπέτειες που αντιμετωπίζει με το νόμο, υπό τον όρο να δεχτεί να δει έναν ψυχοθεραπευτή, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η αντικοινωνική συμπεριφορά του προκαλεί στον ίδιο και στο περιβάλλον του.

Μετά από μια σειρά αποτυχημένων συνεδριών με διάφορους ψυχολόγους, τους οποίους ο Γουίλ καταφέρνει να… τρελάνει θα εμφανιστεί ο χαρισματικός Σον ΜακΓκουάιρ (Ρόμπιν Γουίλιαμς) που θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη αλλά και την αγάπη του εξεγερμένου νεαρού και θα τον βοηθήσει να βρει τις απαντήσεις στις μεγάλες αποφάσεις που καλείται να πάρει. 

Η ταινία ήταν υποψήφια για 9 Όσκαρ®. Κέρδισε αυτό για το Πρωτότυπου Σεναρίου, ενώ ο Ρόμπιν Γουίλιαμς απέσπασε το Όσκαρ® Β” Ανδρικού Ρόλου.…

 

7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα (2016)του Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα

Ένα μοντέρνο παραμύθι με ονειρική ατμόσφαιρα-Ισπανία, ΗΠΑ. Διάρκεια: 108΄

2€ ανά μαθητή

 

Η ταινία βασίζεται στο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα «Το Τέρας Έρχεται» του Πάτρικ Νες

Ο Κόνορ είναι 12ετών και θα πρέπει να διαχειριστεί την πολύ σοβαρή ασθένεια της μητέρας του, πράγμα που τον αναγκάζει να περνάει πολύ χρόνο με την καθόλου συμπαθή γιαγιά του. 

Επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει τον καθημερινό εκφοβισμό από τους συμμαθητές του ενώ ο πατέρας του βρίσκεται μίλια μακριά με νέα σύζυγο και άλλο παιδί. 

Ξαφνικά ένα βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ένα τέρας εμφανίζεται στο παράθυρο του Κόνορ και απαιτεί από αυτόν να τον ακούσει. 

Θα του διηγηθεί τρεις ιστορίες και μετά ως αντάλλαγμα θα πρέπει ο Κόνορ να του διηγηθεί την δική του ιστορία.  

Η Αποφοίτηση (Ρουμάνικη, 2016) του Κριστιάν Μουντζίου  – διάρκεια 127

(μόνο για τους μαθητές του Λυκείου)

2€ ανά μαθητή

 

O Ρομέο είναι ένας διάσημος χειρούργος και αφοσιωμένος στις εξετάσεις της κόρης του Ελίζα που τελειώνει το σχολείο και έχει την ευκαιρία να κερδίσει μια υποτροφία στην Αγγλία.  Η οικογένεια ζει σε μια μικρή πόλη της Τρανσυλβανίας, ένα μέρος χωρίς μέλλον, σύμφωνα με τον Ρομέο που είχε πάντα στον νου του πως όταν η κόρη του ενηλικιωθεί θα φύγει μακριά για να σπουδάσει. Τα πράγματα μοιάζουν να έχουν δρομολογηθεί, αφού η Ελίζα έχει κερδίσει μια υποτροφία για να σπουδάσει ψυχολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απομένει απλά να γράψει καλά στις τελικές της εξετάσεις και να αποφοιτήσει από το σχολείο, κάτι που θεωρείται δεδομένο καθώς πρόκειται για άριστη μαθήτρια. Μια μέρα όμως πριν την πρώτη της γραπτή εξέταση, η Ελίζα πέφτει θύμα επίθεσης από έναν άγνωστο, κάτι που όπως είναι φυσικό, διαταράσσει έντονα την ψυχολογία της. Οι γραπτές της εξετάσεις είναι μόλις μία μέρα μακριά και ο Ρομέο προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι η κόρη του θα περάσει τις εξετάσεις με άριστα. Υπάρχουν τρόποι για να το πετύχει αυτό, αλλά κανένας δεν συνάδει με τις αρχές που αυτός ως πατέρας δίδαξε στο παιδί του. 
          Ο Μουνγκίου στήνει την ιστορία του με την κατάλληλη ένταση, κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Μέσα από αυτήν ωστόσο καταφέρνει να καθρεφτίσει μια χώρα, ρίχνοντας μια ενδελεχή ματιά σε τρεις βασικές δομές της: οικογένεια, εκπαίδευση, υγεία. Καταγράφει ένα σύστημα διεφθαρμένο, καθώς με το χρήμα ή με τις κατάλληλες γνωριμίες μπορεί κανείς να χαίρει ευνοϊκότερης μεταχείρισης, ένα σύστημα που συντηρείται από τους πολίτες και την νοοτροπία τους, στο οποίο υποκύπτουν ακόμα και οι θερμότεροι πολέμιοί του, με την κατάλληλη ενοχική επιχειρηματολογία: «Αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε και μερικές φορές πρέπει να τον πολεμήσουμε με τα ίδια του τα όπλα»
          Μέσα σε δυο ώρες παρουσιάζει αριστοτεχνικά, χωρίς καταγγελτική διάθεση, τις πληγές της χώρας του, στρέφοντας τον φακό στα θεμέλιά της κι εκφράζοντας τις ελπίδες του για τη νέα γενιά, που αν θέλει, μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

 

Το παιχνίδι της μίμησης (2014), του Μόρντεν Τίλντουμ - διάρκεια 114’

(μόνο για μαθητές του Λυκείου)

2,5€ ανά μαθητή

 

Μανιακός με τις αποκρυπτογραφήσεις και κλεισμένος σε ένα αντικοινωνικό «κουκούλι», έπειτα από το βίαιο εκφοβισμό που υπέστη στο σχολείο, ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ θα σπάσει τους κωδικούς της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma και θα επιταχύνει το τέλος του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Ο ίδιος όμως θα έχει τραγικό τέλος.

 

 

 

 

 

Hugo  του Μάρτιν Σκορτσέζε - διάρκεια125’

2,5€ ανά μαθητή

 

Η ταινία έχει ξεχωρίσει, όντας είτε υποψήφια, είτε κερδίζοντας βραβεία σε πολλές κατηγορίες, διεθνώς.

 

     Παρίσι, δεκαετίας του 30: Ενα 12χρονο ορφανό αγόρι, ο Χιούγκο Καμπρέ, κατοικεί στις εσωτερικές στοές του σιδηροδρομικού σταθμού στο κέντρο της πόλης, φροντίζοντας τα ρολόγια του πολυσύχναστου σταθμού και ζει κλέβοντας από τους πάγκους των καταστημάτων που υπάρχουν στο σταθμό. Σταθερή παρέα του, ένα μυστηριώδες ανθρωπόμορφο μηχάνημα που έχει στο κέντρο του μία υποδοχή για ένα κλειδί σε σχήμα καρδιάς, το οποίο αποτελεί και το μόνο πράγμα που του έχει απομείνει από τον πατέρα του. Οταν ο κόσμος του συνδέεται ξαφνικά -σαν τα γρανάζια των ρολογιών που φροντίζει- με ένα εκκεντρικό κορίτσι που λατρεύει τα βιβλία και τις περιπέτειες κι έναν πικρόχολο γέρο, ιδιοκτήτη ενός μικρού καταστήματος παιχνιδιών στο σταθμό, η μυστική ζωή και το πολύτιμο μυστικό του Χιούγκο που τον συνδέει με το νεκρό πατέρα του, κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν. Ενα αινιγματικό σχέδιο, ένα πολύτιμο σημειωματάριο, μια κλειδαριά σε σχήμα καρδιάς, ένα κλεμμένο κλειδί, ένας μηχανικός άνθρωπος και το καλά κρυμμένο μήνυμα του νεκρού πατέρα του Χιούγκο απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά αυτής της περίπλοκης και τρυφερής ιστορίας ενός παιδιού αλλά και του ίδιου του κινηματογράφου που φτάνει και ενίοτε ξεπερνά τα όρια της μαγείας…

 

Μαθήματα Ζωής (Γαλλική,2016) της Μαρί Καστίγ Μενσιόν Σαάρ – διάρκεια 105

2,5€ ανά μαθητή

Η Άννα δεν είναι απλά μια καθηγήτρια Ιστορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.     Είναι από τις λίγες που νοιάζεται για τους ανήσυχους μαθητές της από τις φτωχογειτονιές τhς πόλης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτή την χρονιά, η Άννα έχει αναλάβει ένα δύσκολο τμήμα.

Απογοητευμένη από τον υλισμό και την έλλειψη φιλοδοξίας των μαθητών της, η Άννα τους παροτρύνει να συμμετάσχουν σε ένα διεθνή διαγωνισμό με θέμα τι σημαίνει να είσαι έφηβος σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αποφασισμένη να ωθήσει τους μαθητές της μέχρι τέλους, η Άννα αφήνει στην άκρη την προσωπική της ζωή, χρησιμοποιεί όλη της την δημιουργικότητα και την δύναμη της θέλησης για να τραβήξει την προσοχή τους και να τους κινητοποιήσει. Καθώς η καταληκτική ημερομηνία σιγά σιγά πλησιάζει , τα παιδιά αρχίζουν να ανοίγονται μεταξύ τους και να πιστεύουν στους εαυτούς τους.

Στους νέους αυτούς, η συλλογική αυτή δραστηριότητα μπορεί να μην τους λύσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας, αλλά μπορεί να αποτελέσει το σημείο καμπής που θα τους βοηθήσει να βρουν τον δρόμο τους και να τους αλλάξει την υπόλοιπη ζωή.

 

Sing Street (2016), του Tζον Κάρνεϊ - διάρκεια 106΄

2,5€ ανά μαθητή

Οι μελωδίες και τα μουσικά βιντεοκλίπ των Duran Duran, των Depeche Mode και των Cure είναι το στήριγμα του 15χρονου Κόναν που στέλνεται σε καθολικό σχολείο του Δουβλίνου εν έτη 1985 από τους στα όρια του διαζυγίου γονείς του όταν η κατάσταση της Ιρλανδίας επηρεάζει προς το χειρότερο τα οικονομικά και την εύθραυστη ισορροπία της πενταμελούς οικογένειάς του. Αντιμέτωπος με το bullying των συμμαθητών αλλά και του διευθυντή ιερέα βρίσκει διέξοδο στην μπάντα που φτιάχνει με μια χούφτα φίλων για τα μάτια του μυστηριώδους κοριτσιού που ερωτεύεται, πάντα υπό την μουσική καθοδήγηση του μεγαλύτερου αδερφού του…

Τα Παιδιά του Πολέμου  (2012)  του  Κέιτ Σόρτλαντ  –  διάρκεια 108’

            2,5€ ανά μαθητή

 

            Βασισμένη στο βιβλίο της Ρέιτσελ Σέιφερτ «The Dark Room», το «Lore» δανείζεται τον τίτλο του από την κεντρική του ηρωίδα, την κόρη ενός αξιωματικού των SS στην Γερμανία του 1945. Με τον δεύτερο παγκόσμιο να τελειώνει, τον Χίτλερ να έχει αυτοκτονήσει και τους γονείς της να έχουν συλληφθεί από τους συμμάχους, η δεκατετράχρονη Λόρε, θα διασχίσει με τα αδέλφια της τη Γερμανία, βρίσκοντας βοήθεια στο πρόσωπο ενός νεαρού Εβραίου που έχει μόλις αποφυλακιστεί από στρατόπεδο συγκέντρωσης, την προσωποποίηση αυτού που είχε μάθει να θεωρεί κατ εξοχήν εχθρό της.

            Η ταινία της Κέιτ Σόρτλαντ μας προκαλεί να κοιτάξουμε τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά, από την θέση των παιδιών μιας οικογένειας, των οποίων οι γονείς συνειδητά ήταν συμμέτοχοι σε μια αποτρόπαιη διαδικασία. Όταν εκείνοι θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, τα παιδιά τους θα χρειαστεί να δοκιμαστούν κι εκείνα για κάτι του οποίου το φορτίο άθελά τους κουβαλούν.

            Ο αντίλογος μοιάζει εύκολος, οι αντιρρήσεις έρχονται στο μυαλό οργισμένες: ποιος αξίζει να νοιαστεί για το δράμα των παιδιών της οικογένειας των αξιωματικών των Ες Ες όταν αμέτρητα παιδιά της ηλικίας τους βρήκαν εξ αιτίας των όσων πρέσβευαν οι γονείς τους φριχτό θάνατο;

            Ναι μπορεί η δεκατετράχρονη Λόρε και τα αδέλφια της να έχουν υπέροχα όμορφα πρόσωπα, ξανθά μαλλιά και αθώα όψη, όμως ποτέ δεν είναι απλά ταλαιπωρημένα αγγελούδια που θα σε κάνουν να λυπηθείς και να σκεφτείς με διαφορετική ματιά την κατάστασή τους.

            Η Λόρε και τα αδέλφια της κουβαλούν το φορτίο της ανατροφής τους, των αναφορών τους, της τάξης και της θέσης τους κι αν είναι τώρα κι αυτά θύματα, δεν είναι μόνο της επέλασης των συμμαχικών δυνάμεων που σαρώνουν και διαιρούν τη χώρα τους, μα των ίδιων των γονιών τους. Όμως ακόμη κι έτσι, δεν παύουν να είναι θύματα κι αυτή η σκέψη είναι που κάνει το φιλμ να κρατά από την αρχή ως το τέλος την υπόγεια δύναμή του, που δεν μοιάζει να είναι άλλη από αυτή της δύσκολης διαδικασίας της αμφισβήτησης των όσων για πολύ καιρό θεωρούσες δεδομένα, των όσων πολύ απλά δεν μπήκες, ή κανείς δεν σου επέτρεψε να μπεις στον κόπο να σκεφτείς.

            Και η αφύπνιση του φιλμ δεν έχει μόνο να κάνει με αυτήν της νεαρής Λόρε στο γεγονός ότι ο εχθρός δεν είναι πάντα αυτός που νομίζεις, μα και με αυτήν της εφηβείας, της ωριμότητας, μέσα από αυτό το αριστουργηματικά κινηματογραφημένο φιλμ που βρίσκει την ποίηση στις πιο απρόσμενες λεπτομέρειες δίχως να κλείνει τα μάτια ή να εθελοτυφλεί απέναντι στην σκληρότητα τη βία, τον πόνο, της ιστορίας που αφηγείται.

 

Σχολιάστε

Top