TO 6o ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ EUROPEAN SCHOOL RADIO

vma_14_collage_autocollage_7_images_2

ΤΟ 6ο ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΟMΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Τα νέα της πόλης μαςΠιλοτική Εφαρμογή του εκπαιδευτικού Προγράμματος:

“Ραδιοφωνικές Σελίδες – Η Εθνική Βιβλιοθήκη στα Ραδιοκύματα του European School Radio”

Το European School Radio ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος “Ραδιοφωνικές Σελίδες – Η Εθνική Βιβλιοθήκη στα Ραδιοκύματα του European School Radio” σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Το επόμενο διάστημα έως το τέλος της σχολικής χρονιάς 2017-2018 οι μαθητές έξι σχολείων της Αττικής θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμάσουν και να ηχογραφήσουν ραδιοφωνικές εκπομπές στα σύγχρονα στούντιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο νέο της κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι εκπομπές στη συνέχεια θα μεταδοθούν από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του European School Radio (http://europeanschoolradio.eu).

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, έχει ως στόχο να συστήσει στους μαθητές τη νέα υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, το Δανειστικό Τμήμα, και παράλληλα, να προωθήσει την καλλιέργεια της κουλτούρας του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Συντονιστές του προγράμματος είναι: α) υπάλληλοι του Δανειστικού Τμήματος της ΕΒΕ και β) εκ μέρους του ESR η κ. Δηλαβέρη Βασιλεία (Δασκάλα, Δ/ντρια ΔΣ και Μέλος του ESR) και ο κ. Καμήλος Νικόλαος (Δάσκαλoς, Δ/ντής ΔΣ και Μέλος του ESR)

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε τρία στάδια.

Αρχικά οι εκπαιδευτικοί από τα συμμετέχοντα σχολεία ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΒΕ. Συναντήθηκαν με το προσωπικό του Δανειστικού Τμήματος που εμπλέκεται στην υλοποίηση του προγράμματος και συνομίλησαν με το Γενικό Διευθυντή της ΕΒΕ κ. Φίλιππο Τσιμπόγλου . Ακολούθησε συζήτηση με τη δημοσιογράφο κ. Κοζάκου Μαρία για τις ιδιαίτερες πτυχές της προετοιμασίας μιας ραδιοφωνικής δημοσιογραφικής εκπομπής με μαθητές.

Στη συνέχεια, το κάθε σχολείο θα συνεργαστεί με δημοσιογράφο – μέντορα, ώστε να προετοιμάσει τις λεπτομέρειες της εκπομπής, ανάλογα με το θέμα που έχει επιλέξει το καθένα, και να αποστείλει την σκαλέτα (διάγραμμα) της εκπομπής στο Δανειστικό Τμήμα της ΕΒΕ, που έχει την ευθύνη της ηχογράφησης. Στο τελικό στάδιο, κάθε σχολείο θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ, όπου θα παρακολουθήσει τρίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο έχει εγκριθεί από το ΥΠΠΕΘ με το υπ’ αρ. Φ13.1/183564 /Δ2/27-10- 17 έγγραφό της Δ/νσης Σπουδών. Τα σχολεία θα ξεναγηθούν αρχικά στο χώρο της ΕΒΕ και θα γνωρίσουν το Δανειστικό Τμήμα. Στη συνέχεια θα μεταβούν στο στούντιο ηχογράφησης όπου οι εκφωνητές της μαθητικής ομάδας θα ηχογραφήσουν την εκπομπή τους. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο μοντάζ ήχου στο Εργαστήριο Η/Υ της ΕΒΕ. Εκεί θα γνωρίσουν τις βασικές λειτουργίες του Audacity (λογισμικό επεξεργασίας ήχου) και θα μπορέσουν να επέμβουν στο ηχογραφημένο υλικό που παρήγαγαν οι ίδιοι ώστε να το διαμορφώσουν όπως επιθυμούν και να το επενδύσουν με μουσική. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ένα κύκλο αναστοχασμού και αξιολόγησης της δράσης.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά και λόγω της διαδικασίας μετεγκατάστασης της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ, στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν μόνο έξι σχολεία τα οποία θα παράγουν τέσσερις εκπομπές περίπου μισής ώρας.

Τα συμμετέχοντα σχολεία είναι:

26ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, Παρασκευή 30/3/18

6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, Πέμπτη 26/4/18

2ο Γυμνάσιο Κορωπίου & 4ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου, Παρασκευή 11/5/18

9ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου & 3ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη, Τετάρτη 16/5/18

Είναι όλα μέλη του European School Radio και αυτό ήταν απαραίτητο, ώστε να γίνει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για να μπορεί την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19 να γίνει νέος προγραμματισμός με τη συμμετοχή περισσότερων σχολείων.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ 6ου ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

       ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ

Σχολιάστε

Top