Ταξίδι στην Μεγαλόνησο

Μαδάρες μου Χανιώτικες
κορφή του Ψηλορείτη
και Λασιθιώτικα βουνά
γειά σου παντέρμη Κρήτη

Κρητη
Η Κρήτη, εκτός από το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, είναι επίσης και η ψυχή της. Η τρέλα των κατοίκων της καθώς και τα εκθαμβωτικά τοπία της την κάνουν έναν επίγειο παράδεισο.
Αρχικά, οι παραλίες της Κρήτης είναι από τα πιο όμορφα στοιχεία της. Τα γαλαζοπράσινα νερά, η χρυσαφένια άμμος κ οι ζεστές αχτίδες του ήλιου που χαϊδεύουν κάθε ακρογιαλιά της Μεγαλονήσου σε κάνουν να νιώθεις ευλογημένος που επισκέφθηκες αυτό το ευλογημένο νησί.

kriti3
Πιο συγκεκριμένα, παραλίες όπως ο Μπάλος στα βορειοδυτικά Χανιά, η ορθή Άμμος λίγο πριν τα Σφακιά, τα Σεϊτάν λιμάνια (Σεϊτάν = Σατανάς, η ονομασία δόθηκε από τους Τούρκους κατακτητές λόγω της απόκρημνης ακτογραμμής) στα βορειοανατολικά Χανιά και η παραλία της Γεωργιούπολης στα βόρεια των Χανίων είναι αρκετές για να ερωτευτείς το νησί. Ο επισκέπτης μπορεί να ατενίσει τη μεγαλόπρεπη θωριά του Ψηλορείτη ή να ανακαλύψει το απόκρημνο μονοπάτι του φαραγγιού της Σαμαριάς.
Ακόμη η κρητική κουζίνα, βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή , αποτελείται από πλούσια και γευστικά πιάτα. Είναι γνωστό πως οι Κρητικοί αγαπούν κυρίως το πιλάφι, το βραστό αρνί, και τους μπουμπουριστούς χοχλιούς (τηγανιτά σαλιγκάρια με σιτάρι). Επίσης ένα κρητικό τραπέζι ολοκληρώνεται με τα καλτσούνια (ή καλιτσούνια ή σκαλτσούνια) , τον ντάκο (=παξιμάδι, λάδι, τριμμένη ντομάτα, ρίγανη και μυζήθρα) και τη γραβιέρα. Για επιδόρπιο οι Κρητικοί συνηθίζουν να τρώνε ξεροτήγανα (σαν τις δίπλες) ή το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα συνοδευμένο με μέλι ή γλυκό του κουταλιού.
Οι κάτοικοι της Μεγαλονήσου χαρακτηρίζονται από πείσμα, έντονο σωβινισμό και τρέλα καθώς αυτοαποκαλούνται κουζουλοί (=τρελοί). Από την άλλη πλευρά η φιλοξενία τους είναι υποδειγματική και μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον μπορούν να χαρακτηριστούν ξεροκέφαλοι αφού δεν αλλάζουν εύκολα γνώμη. Αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος που εκφράζονται μέσα από τις μαντινάδες και τους κρητικούς χορούς.
Η ομορφιά της Κρήτης δεν μπορεί να κλειστεί σε ένα μόνο άρθρο. Θεωρώ πως ένα ταξίδι στην Κρήτη θα ήταν μία από τις σημαντικότερες εμπειρίες στην ζωή ενός ανθρώπου, αρκεί να έχει την υπομονή να ανεχθεί τις ιδιορρυθμίες των κατοίκων της.

Μες στη μαθιά του Κρητικού
βλέπεις τον Ψηλορείτη
στο πρόσωπό του φαίνεται
ζωγραφισμένη η Κρήτη
Κρήτη μου, όμορφο νησί
κλειδί του παραδείσου
θεριό μου ανήμερο εσύ
βγες να σε χαιρετήσουν.

Στέλλα Ανδριανοπούλου