Τα βράχια της Βωλάξ

volax4

Τα βράχια της Βωλάξ είναι τεράστιοι γρανιτικοί όγκοι που συχνά θυμίζουν πουλιά , ζώα , ανθρώπινα σώματα ή τις περισσότερες φορές απλά βόλους. Βρίσκονται στο χωριό Βωλάξ στο νησί της Τήνου.
Το μυστήριο γύρω από αυτά τα βράχια είναι ο τρόπος εμφάνισης και δημιουργίας τους. Υπάρχουν πολλοί σχετικοί θρύλοι. Ένας από αυτούς λέει ότι ο θεός αφού έπλασε τον κόσμο, πήγε πάνω από την Βωλάξ κι έτριψε τα χέρια του, τα ψίχουλα που έπεσαν στην Γη έγιναν πέτρες κι ευλόγησαν τον τόπο. Άλλος θρύλος αποδίδει την εμφάνισή τους σε πετροπόλεμο γιγάντων.
Αντίθετα η πραγματική ιστορία για την δημιουργία τους δεν είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα όσο οι μύθοι της. Από επιστημονική πλευρά όμως έχει πολύ ενδιαφέρον. Η ιστορία τους ξεκίνησε 15-25 εκατομμύρια χρόνια όταν το μάγμα στο εσωτερικό της Γης άρχισε να διεισδύει στον εξωτερικό στερεό φλοιό της , κατά μήκος μιας ασυνέχειας. Το σφαιρικό σχήμα των βράχων είναι αποτέλεσμα της χημικής και αιολικής διάβρωσης των γρανιτικών όγκων.
Συμπερασματικά, οι μύθοι αλλά και η πραγματική ιστορία γύρω από αυτά τα βράχια έχουν ενδιαφέρον. Κατά την γνώμη μου αξίζει να επισκεφτείς αυτό το μέρος καθώς το τοπίο είναι μαγευτικό!
Αριάδνη Δεληγιάννη