η ταυτότητα του μήνα

untitledΔεκέμβριος

Η ταυτότητα του μήνα

Η λατινική λέξη decem= 10 δίνει το όνομα στον τελευταίο μήνα του χρόνου. Το λένε και Γιορτινό, Αι – Νικολιάτη, Χιονιά, Ασπρομηνά, Χριστουγεννιάτη. Αρχή του μήνα δεσπόζουν τα Νικολοβάρβαρα, όπου κάνει νερά και χιόνια.

Οι πιο γνωστές γιορτές είναι:

4 Δεκεμβρίου: Αγία Βαρβάρα

5 Δεκεμβρίου: Άγιος Σάββας

6 Δεκεμβρίου: Άγιος Νικόλαος

9 Δεκεμβρίου: Αγία Άννα

12 Δεκεμβρίου: Άγιος Σπυρίδων

15 Δεκεμβρίου: Άγιος Ελευθερίος

27 Δεκεμβρίου: Άγιος Στέφανος

Παραμονή Χριστουγέννων στόλιζαν τα σπίτια με χλωρά κλαδιά για ‘’υγεία’’ κι έβαζαν φωτάκια στο χριστουγεννιάτικο δένδρο, αφού το φως το φυσικό είναι λιγοστό. Από το βράδυ της παραμονής λένε τα κάλαντα, τραγούδια με ευχετικό χαρακτήρα.

Την επομένη παρακολουθούν τη Λειτουργία από νωρίς το πρωί και μετά κάθονται στο γεύμα, το οποίο είναι πλουσιότατο και αφήνουν φαγητό και για τους φτωχούς. Ανταλλάσσουν ευχές για ‘’καλοσύνη, γεροσύνη και καλό μπερεκέτι’’.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ο πρώτος μήνας του χρόνου!

Έλκει το όνομά του από τον Ιανό, θεό των Ρωμαίων, του οποίου η λατρεία συνδεόταν με κάθε έναρξη. Απεικονιζόταν δίμορφος, με δυο πρόσωπα, ένα κοιτάει προς τα πίσω κι ένα προς τα εμπρός. Άλλα ονόματα είναι Γενάρης,από τη γέννηση του Χριστού, Κρυαρίτης, Γατομηνάς,Τρανός κλπ.

Πρωτοχρονιά! Από την παραμονή τα παιδιά λένε τα κάλαντα, για να πάει καλά ο χρόνος. Δεν επιτρέπεται κλάμα ούτε δανεικά, όλα πρέπει να είναι άφθονα. Το φλουρί της βασιλόπιτας προμηνύει τύχη και γούρι για όποιον το βρεί.

Τα Φώτα η θάλασσα γίνεται γλυκιά και ξεκινούν τα ταξίδια. untitledΣτις 7 Ιανουαρίου γιορτάζεται ο Άγιος Γιάννης και ξεκινούν από το Βυζάντιο ήδη οι μεταμφιέσεις.

Στη Θράκη και στη Μακεδονία γιορτάζεται η γιορτή της Μπάμπως, μιας γριάς και μαμής, που στολίζεται και ακολουθείται από γυναίκες σε ηλικία απόκτησης παιδιών, με σκοπό τη μύηση στη γονιμότητα και τα μυστήρια της ζωής με καρναβαλικές προεκτάσεις. Ακολουθούν οι γιορτές του Αγίου Αντωνίου (17/1), του Αγίου Αθανασίου (18/1), του Αγίου Ευθυμίου(20/1), ενώ ο μήνας κλείνει με τη σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών στις 30.

Σχολιάστε

Top