Χριστουγεννιάτικες συνταγές…

imagesCVZM754R

Μία από τις πιο πολυαγαπημένες χριστουγεννιάτικες σοκολατένιες

λιχουδιές που αγαπούν μικροί και μεγάλοι είναι ο Ελβετικός

κορμός σοκολάτας…

Τι χρειαζόμαστεimagesW3E6NL2N

 

Για το παντεσπάνι:

  • 1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 1 κουτ. σούπας μαργαρίνη σοφτ
  • 1 κούπα τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Για τη γέμιση:

  • 2/3 της κούπας τσαγιού ζάχαρη
  • 150 γραμ. μαργαρίνη σοφτ
  • 200 ml κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά
  • 1 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
  • 200 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα (λιωμένη σε Μπαιν Μαρί μαζί με 1 κουτ. σούπας μαργαρίνη σοφτ).

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάτε με το παντεσπάνι: Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν καλά.
  2. Προσθέτετε τη μαργαρίνη, το αλεύρι, το αλάτι και το χυμό του λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία ζύμη.
  3. Στρώνετε μια λαδόκολλα σ” ένα παραλληλόγραμμο ταψί (περίπου 30 Χ 27 εκατοστά.) και απλώνετε τη ζύμη.
  4. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο – στους 200 βαθμούς – για περίπου 10 λεπτά. Προσοχή, γιατί “αρπάζει” εύκολα!
  5. Μόλις ψηθεί, το βγάζετε από το φούρνο και το αναποδογυρίζετε πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας στην οποία έχετε πασπαλίσει ζάχαρη. Το τυλίγετε σιγά σιγά σε ρολό από τη “μεγάλη” του πλευρά (με τη βοήθεια της πετσέτας το “σπρώχνετε” σιγά), ενώ συγχρόνως αφαιρείτε τη λαδόκολλα.
  6. Κρατάτε το παντεσπάνι τυλιγμένο στην πετσέτα μέχρι να χλιάνει.
  7. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Λιώνετε την κουβερτούρα σε Μπαιν Μαρί μαζί με 1 κουτ. σούπας μαργαρίνη σοφτ, και μόλις λιώσει, προσθέτετε το κακάο και ανακατεύετε πολύ καλά. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τα 150 γραμ. μαργαρίνη σοφτ και βάζετε το μείγμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά όλα τα υλικά. Το αφήνετε στην άκρη να χλιάνει.
  8. Ανοίγετε το ρολό του παντεσπανιού και απλώνετε σε όλη την επιφάνειά του τη γέμιση της σοκολάτας. Το τυλίγετε πάλι με την πετσέτα και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  9. Μόλις περάσει ο χρόνος ψύξης, αφαιρείτε την πετσέτα, πασπαλίζετε την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.                                                                                                                                                                                                                        Μια ακόμη λαχταριστή χριστουγεννιάτικη συνταγή που είναι παράλληλα και εύκολη είναι οι Καριόκες

Τι θα χρειαστούμε:

  • 200 γραμμάρια. καρύδια
  • 450 γραμμάρια. πτι μπερ
  • 250 γραμμάρια. βούτυρο, λιωμένο
  • 2 βανίλιες
  • 300 ml. ζαχαρούχο γάλα
  • 20 γραμμάρια. κονιάκ
  • 30 γραμμάρια. άγλυκο κακάο
  • 700 γραμμάρια. κουβερτούρα για επικάλυψη
  • 2 κουταλάκια της σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτή κανέλα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μούλτι θρυμματίζουμε τα καρύδια (δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη) και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Στο ίδιο μούλτι και χωρίς να το καθαρίσουμε χτυπάμε και τα μπισκότα (δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη) και τα προσθέτουμε και αυτά στο μπολ.
  • Σε ένα μέτριου μεγέθους στρογγυλό μπολ προσθέτουμε το βούτυρο, τις βανίλιες, το ζαχαρούχο γάλα, το κονιάκ, το κακάο, το μέλι και τη κανέλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Ενώνουμε τα δύο μείγματα από τα δυο μπολ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή με ένα ξύλινο κουτάλι.
  • Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη το μείγμα μας και το τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει, περίπου 1-1 ½  ώρα (είναι πολύ μαλακό για να μπορέσουμε να το πλάσουμε κατ” ευθείαν).
  • Όταν είναι έτοιμο το αφαιρούμε από το ψυγείο και δημιουργούμε ιδίου μεγέθους μπαλάκια ή ορθογώνια ή ότι σχήμα θέλουμε να δώσουμε στις καριόκες μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με στρωμένη λαδόκολλα.
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε Μπεν Μαρί και αρχίζουμε να καλύπτουμε τις καριόκες μας
  • Βάζουμε ξανά στο ψυγείο για να παγώσουν.

καριοκες

Μαριαλένα Τσαρούχα

Σχολιάστε

Top