Θαλάσσια είδη υπό εξαφάνιση – οικολογικές οργανώσεις που τα προστατεύουν…

imagesQ12HEXVN

Οι ενέργειες του ανθρώπου, έχουν ως συνέπεια πολλά από τα θαλάσσια είδη να απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση.

Κάποια από τα είδη προς εξαφάνιση αναφέρονται παρακάτω:

Δελφίνια…

Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις φάλαινες. Απατώνται σε όλες σχεδόν τις θάλασσες του κόσμου, καθώς και σε ορισμένα ποτάμια, όπως είναι ο Αμαζόνιος και ο ποταμός Γιανγκτσέ της Κίνας. Τα δελφίνια θεωρούνται από τα πλέον ευφυή ζώα. Κυριότεροι εχθροί τους είναι οι άνθρωποι. Ειδικότερα, πολλά δελφίνια σκοτώνονται από αλιευτικά που χρησιμοποιούν αφρόδιχτα. Η υπεραλίευση δυσκολεύει την εύρεση τροφής, με αποτέλεσμα ψαράδες και δελφίνια να κυνηγούν τα ίδια λιγοστά ψάρια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμπλοκή τους σε δίχτυα, με κατάληξη τον τραυματισμό, ακόμα και το θάνατο των κητωδών. Άλλα δελφίνια χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγία σε πάρκα, σε τσίρκα και ενυδρεία, όπως επίσης και στις έρευνες πολλών ναυτικών ερευνητικών ινστιτούτων. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ιδρυθεί οργανώσεις για την προστασία των δελφινιών και έως ένα βαθμό έχουν τεθεί περιορισμοί στη χρήση αφρόδιχτων. Η μόλυνση των θαλασσών και των υδάτων, επίσης, έχει θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη δελφινιών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ , που έχει κηρυχθεί ουσιαστικά εξαφανισμένο από το 2006 (πιστεύεται ότι επιβιώνουν 1 ή 2 δελφίνια).

Άλλος σημαντικός εχθρός του δελφινιού είναι ο καρχαρίας. Το κρέας των δελφινιών τρώγεται, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο γενικά δεν συνηθίζεται.

WWF (World Wildlife Fund)Ελλάς

Η WWF Ελλάς στηρίζει ενεργά τα δελφίνια και τα προστατεύει από την εξαφάνιση ,μέσα από διάφορες οικολογικές δράσεις και προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού!

ΧΕΛΩΝΑ CARETTA CARETTA…

untitled

H θαλάσσια χελώνα καρέτα (caretta caretta) εμφανίστηκε στη γη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα. Οι πιο σημαντικοί βιότοποί της βρίσκονται στη Μεσόγειο. Ωστόσο, για πρώτη φορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια, η καρέτα απειλείται με εξαφάνιση.

Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα είναι η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τη φιλοξενούν όπως: η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας και ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά καθώς προσπαθούν για πρώτη φορά να μπουν στη θάλασσα. Η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα αλλά και η σκόπιμη θανάτωση από ορισμένους ψαράδες αποτελούν κάποιους επιπλέον ανθρωπογενείς κινδύνους.

Ιδιαίτερα σημαντική απειλή είναι και τα σκουπίδια στη θάλασσα. Ειδικότερα, οι πλαστικές σακούλες που ρίχνονται στην θάλασσα μοιάζουν με τσούχτρες και μπορούν να ξεγελάσουν τις χελώνες, οι οποίες τις τρώνε και πνίγονται. 

ΑΡΧΕΛΩΝ:

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Caretta στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus)…

imagesIVISTOEZ

Κάποτε ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη.Οι κυριότερες απειλές για τη μεσογειακή φώκια είναι η μείωση τροφής, η τυχαία παγίδευση κατά τις αλιευτικές δραστηριότητες και η ηθελημένη θανάτωση.

Η πετρελαϊκή ρύπανση, η παρενόχληση από τα σκάφη αναψυχής, η ηχορύπανση και η κλιματική αλλαγή είναι όλες απειλές για την φώκια monachus monachus.

WWF (World Wildlife Fund)Ελλάς

Η οικολογική οργάνωση που βοηθά την θαλάσσια φώκια Monachus monachus είναι η WWF Ελλάς… Το WWF Ελλάς έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια πολύπλευρη δράση για να συνεχίσει να κολυμπά στα ελληνικά νερά και να απολαμβάνει τις απομονωμένες ακτές μας το είδος αυτής της φώκιας!

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

Σχολιάστε

Top