ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ!

imagesEY2H4XZE

ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Γεια σας ! Θα μπορούσαμε να σας κάνουμε κάποιες μικρές ερωτήσεις ;

ΓΙΑΓΙΑ . Βεβαίως!

ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Θα ανατρέξουμε στην παιδική σας ηλικία, για να μας αναφέρετε παιχνίδια που αποτελούσαν μέρος της διασκέδασής σας !

ΓΙΑΓΙΑ. Με γυρνάτε πολλά χρόνια πίσω …….. Παίζαμε πολλά παιχνίδια, κάποια ήταν ίδια με τα σημερινά, τα δικά σας. Το κυριότερο ήταν ότι εμείς είχαμε τις αλάνες και μπορούσαμε να μαζευτούμε όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας, να γίνουμε μία ομάδα και να παίξουμε.

ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Μπορείτε να μας αναφέρετε συγκεκριμένα παιχνίδια ;

ΓΙΑΓΙΑ. Ένα παιχνίδι αγαπητό απ’ όλα τα παιδιά ήταν ‘’ο βασιλιάς’’.

ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Περιγράψτε μας πώς παιζόταν!

ΓΙΑΓΙΑ.:Η ομάδα που καλούνταν να παίξει έβγαζε έναν βασιλιά. Τον έβαζαν να κάθεται στο θρόνο του και τα υπόλοιπα παιδιά απομακρύνονταν για να διαλέξουν ποιο επάγγελμα θα παραστήσουν και με ποιες κινήσεις. Όταν καταλήξουν πηγαίνουν χορεύοντας στον βασιλιά και του τραγουδάνε : -βασιλιά βασιλιά με τα δώδεκα σπαθιά τι δουλειά ;

-τεμπελιά

- και τα ρέστα ;

- παγωτά .

Και ο βασιλιάς τους ρωτά για το επάγγελμα. Τα παιδιά καλούνται με παντομίμα να παραστήσουν το επάγγελμα και αν το έβρισκε , η ομάδα ξεκινούσε από την αρχή .

ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Πολύ ενδιαφέρον, θυμάστε και κάποιο άλλο ;

ΓΙΑΓΙΑ. Άλλο παιχνίδι ήταν ‘’οι τσουβαλοδρομίες’’ . Ήταν αγώνας δρόμου με τους παίκτες να βρίσκονται από την μέση και κάτω σε τσουβάλια και χοροπηδώντας προσπαθούσαν να φτάσουν πρώτοι στο τέρμα. Κορίτσι μου, ήταν τόσα πολλά τα παιχνίδια που παίζαμε στην εποχή μου ,ποιο να σου πρωτοπώ… το πετάει-πετάει; Το δαχτυλίδι; Ο στραβός καλόγερος; Το τσιλίκι ; Την φημισμένη αμπάριζα ; Τους βόλους ; Τα πεντόβολα; Τη γνωστή και σε εσάς μακριά γαϊδούρα ; Το μπιζ; Και πόσα ακόμα……… που μετά από τόσα χρόνια τα έχω ξεχάσει!

ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Θέλετε να μας αφηγηθείτε ακόμα ένα ;

ΓΙΑΓΙΑ. Θα σου πω το αγαπημένο μου, το μπιζ! Βάζαμε ένα παιδί να φυλάει. Καθόταν σκυφτός, με το δεξί του χέρι κάτω από την μασχάλη , κρατώντας την παλάμη ανοιχτή προς τα πάνω και με το άλλο χέρι έκλεινε τα μάτια . Οι άλλοι παίχτες στέκονταν πίσω του και ένας πλησίαζε και τον χτύπαγε. Όλοι τότε χοροπηδούσαν και στριφογύριζαν το δάχτυλό τους φωνάζοντας »μπιιιζζζζζ!»…… αυτός που φύλαγε έπρεπε να μαντέψει ποιος τον χτύπησε. Αν το μάντευε τότε αυτός έπαιρνε την θέση του !

ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Νομίζω πως σας κούρασα λίγο

ΓΙΑΓΙΑ. Καθόλου κορίτσι μου, με έκαμες να νοσταλγήσω τα αγαπημένα μου παιδικά χρόνια !

ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Τουλάχιστον εσείς και μετά από τόσα χρόνια τα θυμάστε με αγάπη, ενώ τα παιδιά σήμερα, μεγαλώνουν χωρίς να έχουν να θυμούνται κάτι …

ΓΙΑΓΙΑ. Το ξέρω κόρη μου, το βλέπω και στα δικά μου τα εγγόνια (τα μάτια της βουρκώνουν)

ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Γιαγιά μου… δεν θέλω να σε στεναχωρήσω άλλο. Θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μου αγαπημένες παιδικές στιγμές.

ΓΙΑΓΙΑ . Η χαρά είναι δική μου, παιδί μου που με έκανες να νιώσω πάλι παιδί !!

 

(ρεπόρτερ:Σοφία Σγαρδέλη)

(Γιαγιά: Γιώτα Γεωργακοπούλου)

Σχολιάστε

Top