Επίσκεψη στον Κινηματογράφο

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Δεκ• 22•17

                                                                     008

 «Η  ΚΛΕΦΤΡΑ   ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ»

    Στις 7 Νοεμβρίου 2017, οι μαθητές της A΄τάξης του 8ου Γυμνασίου Γλυφάδας, επισκεφθήκαμε τον κινηματογράφο της Γλυφάδας « ΟDEON», με τη συνοδεία των φιλολόγων κας Δρούκα Σοφίας και  κας Καραμπλάκα Ειρήνης, για να παρακολουθήσουμε την εκπαιδευτική, κινηματογραφική ταινία « Η κλέφτρα των βιβλίων», η οποία είναι βασισμένη  στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αυστραλού συγγραφέα Μάρκους Ζούσακ.

   Αρχικά,  προσήλθαμε στο χώρο του σχολείου στις 8:15 και παρακολουθήσαμε τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες. Στη συνέχεια, μεταφερθήκαμε στο χώρο του κινηματογράφου με  πούλμαν και κατόπιν γεμάτοι χαρά εισήλθαμε στην αίθουσα,  όπου με ανυπομονησία περιμέναμε την έναρξη της ταινίας…

   Η υπόθεση διαδραματίζεται  σε ένα χωριό της Γερμανίας, κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η κύρια πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, που ονομάζεται Λίζελ. Άλλοι βασικοί ήρωες, είναι οι θετοί γονείς της Λίζελ, η Ρόζα και ο Χάνς, αλλά και οι καλύτεροί της φίλοι, ο Ρούντι και ο Εβραίος Μαξ. Ο αφηγητής της ταινίας είναι ο «Θάνατος», αφού αυτός κυριαρχεί τη σκληρή εκείνη εποχή…

   Το κεντρικό θέμα της ιστορίας είναι οι συνθήκες διαβίωσης και οι δυσκολίες  των ανθρώπων, στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο στην Γερμανία και η αγάπη ενός κοριτσιού για τα βιβλία και τη γνώση, η οποία τη βοήθησε να επιβιώσει, ως μοναδικό φως, σε αυτήν τη  σκοτεινή περίοδο. Η πραγματική μητέρα της Λίζελ αναγκάστηκε να στείλει αυτή και τον αδελφό της σε μια άλλη οικογένεια, γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να  μεγαλώσει τα παιδιά της. Όμως ο αδελφός της πέθανε κι έφτασε μόνη…  Αρχικά, η συμβίωση με τους θετούς γονείς της και η επικοινωνία μεταξύ τους ήταν πολύ δύσκολη, με στιγμές αμηχανίας, αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε μια πολύ δυνατή οικογενειακή σχέση με δεσμούς αγάπης. Όταν πήγε την πρώτη μέρα στο σχολείο, όλα τα παιδιά την κορόιδευαν, γιατί δεν ήξερε να γράφει και να διαβάζει και ο μόνος που της συμπαραστάθηκε ήταν ο φίλος της ο Ρούντι. Στην πορεία της ιστορίας, η οικογένεια της Λίζελ έκρυψε στο σπίτι τους έναν Εβραίο, τον Μαξ, ο οποίος ήταν ένας παλιός φίλος του θετού πατέρα της. Ο Μαξ λοιπόν σε μια προσπάθειά του να ξεφύγει από τους Γερμανούς, χτύπησε την πόρτα αυτής της οικογένειας, για να ζητήσει βοήθεια και να μην πεθάνει. Στη συνέχεια, ο Μαξ βοήθησε τη Λίζελ να μάθει να διαβάζει βιβλία που τόσο πολύ επιθυμούσε και έτσι σε μια περίοδο που  ήταν άρρωστος και κόντευε να πεθάνει, η Λίζελ πήγαινε στην μεγάλη βιβλιοθήκη του Δημάρχου κι ‘έκλεβε’ βιβλία για να τον βοηθήσει να αναρρώσει, διαβάζοντάς τα σε αυτόν. Σε μια στιγμή βομβαρδισμού, όλοι οι κάτοικοι της γειτονιάς της Λίζελ σκοτώθηκαν και κατάφερε να επιβιώσει μόνο εκείνη. Απογοητευμένη και λυπημένη πλέον, αφού είχε χάσει όλους τους δικούς της ανθρώπους, την υιοθέτησαν ο Δήμαρχος και η γυναίκα του, για να έχει μια καλύτερη ζωή…

   Κατά τη διάρκεια της ταινίας, όλοι είχαμε συγκινηθεί και καταλάβαμε πως πρέπει κάθε μέρα της ζωής μας να είμαστε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, γιατί ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να  συμβεί…Επιπλέον, γνωρίσαμε ένα αξιόλογο λογοτεχνικό έργο, μέσα από τη μαγεία της κινηματογραφικής οθόνης!  Η ταινία λοιπόν, μας έδωσε πολλά μηνύματα για την αξία της λογοτεχνίας και μας δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία, νιώσαμε χαρά όταν βλέπαμε τον Ρούντι και την Λίζελ να παίζουν και να χαίρονται, ενώ από την άλλη ήταν πολύ θλιβερές οι σκηνές των βομβαρδισμών και του Μαξ που ήταν έτοιμος να πεθάνει και σπαρτάραγε από το κρύο… Παρόλα αυτά, το τέλος ήταν λυτρωτικό κι αισιόδοξο. Είναι θαυμαστό το γεγονός  ότι ένα κορίτσι που μεγάλωσε μέσα στην φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, δεν έχασε την αγάπη του για τον κόσμο, χάρη στα ‘ταξίδια’ που μπορούσαν να του προσφέρουν τα βιβλία. Μέσα από αυτήν την κινηματογραφική ταινία, ήρθαμε κοντά στον κόσμο της λογοτεχνίας, ο οποίος μας ενθουσίασε πολύ!

Κείμενο:   Μαρία Πουλάκου – Κασσιανή Μυτιληναίου  (Α΄2)

Έργο ζωγραφικής: Μαρία  Μαρκαριάν (Α΄2)

Σχολιάστε

Top