Για την έννοια της ελευθερίας

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιαν• 05•20

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τι σημαίνει  ο όρος «ελευθερία»; Κατά τη γνώμη μου, ελευθερία σημαίνει  οι άνθρωποι να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό και δίκαιο, υποστηρίζοντάς το, χωρίς να ενοχλούν τον άλλον. Ακόμα, ελευθερία είναι  ο καθένας  να μπορεί να πιστεύει σε ο,τιδήποτε θέλει και να το υποστηρίζει, χωρίς να επιβάλλει τη γνώμη του στους άλλους με τη βία .

Δυστυχώς  όμως οι άνθρωποι  φέρονται εγωιστικά και ατομικιστικά, ξεχνώντας πως η ελευθερία  τους τελειώνει  εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Επίσης, πολλοί, έχουν  παρανοήσει τη λέξη ελευθερία και κυρίως η νεότερη γενιά, που τη θεωρεί  σαν κάτι που σημαίνει «κάνω ό,τι θέλω, χωρίς να υπολογίζω τίποτα και κανέναν, κάνω πράγματα που ενοχλούν ή βλάπτουν τους άλλους, χωρίς να σκέφτομαι τις επιπτώσεις και το τίμημα των πράξεών μου».

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, πολλές φορές θεωρούν την ελευθερία ως κάτι αρνητικό, για παράδειγμα, στον τομέα της τέχνης, όταν αισθάνονται ότι προσβάλλει τις αρχές ή την αισθητική τους. Ίσως, όμως, παρανοούν το νόημα αυτής της λέξης, επειδή οι ίδιοι είναι στενόμυαλοι και δεν μπορούν να σκεφτούν με ευρύτητα πνεύματος…Δηλαδή,  χωρίς να μπαίνουν στη θέση του άλλου, τον κρίνουν, θεωρώντας πως αυτό που κάνουν είναι σωστό. Όμως, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τον άλλον, γιατί κανένας δεν είναι αλάνθαστος… «Αυτός που κρίνει θα κριθεί» και θα κριθεί από τον αξιότερο Κριτή όλων μας, τον Θεό, σε όποια θρησκεία και να πιστεύει ,ό,τι και να είναι, άνδρας ή γυναίκα , παιδί ή ενήλικος ,πλούσιος ή φτωχός ,λευκός ή μαύρος .

Συνήθως, όμως, όλοι μας, κρίνουμε το διαφορετικό, χωρίς να σκεφτόμαστε πως κι εμείς για κάποιους είμαστε διαφορετικοί, για τον ξένο είμαστε κι εμείς ξένοι, για τον μαύρο είμαστε λευκοί ,για τον αλλόθρησκο έχουμε διαφορετική πίστη…Η ελευθερία, λοιπόν, ανήκει  σε όλους, διότι όλοι έχουν το δικαίωμα να είναι ελεύθεροι στην ψυχή, γιατί κανείς δεν μπορεί να κλείσει το πνεύμα και την ψυχή του άλλου σε φυλακές…

Δαμηλάκη Μαρία (Β΄3)

Σχολιάστε

Top