Τζον Στάινμπεκ, Άνθρωποι και Ποντίκια

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 15•21

Εργασία 8 εξώφυλλο για βιβλίο Άνθρωποι και Ποντίκια

Το βιβλίο «Άνθρωποι και ποντίκια» θεωρείται αριστούργημα της αμερικανικής λογοτεχνίας, που καθιέρωσε τον John Steinbeck ως κορυφαίο Αμερικανό συγγραφέα. Πρόκειται για νουβέλα που γράφτηκε το 1937 και διαβάζεται μέχρι σήμερα. Στην Αμερική του μεσοπολέμου, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης (Κραχ), ο μεγαλόσωμος, απλοϊκός Λένι και ο μικρόσωμος, έξυπνος Τζορτζ, γυρνούν από τόπο σε τόπο αναζητώντας πρόσκαιρη εργασία σε μεγάλα αγροκτήματα. Η παιδική αθωότητα και αφέλεια του Λένι βάζει τον ίδιο και τον Τζορτζ συχνά σε μπελάδες, με αποτέλεσμα ο ευφυής Τζορτζ να λειτουργεί ως προστάτης και σωτήρας του. Οι δυο πρωταγωνιστές ονειρεύονται κάποια στιγμή να αποκτήσουν το δικό τους σπιτικό με ένα αγρόκτημα οπού εκεί θα ζουν ήσυχα, καλλιεργώντας τη γη και εκτρέφοντας κουνέλια.

Οι ήρωες είναι απόκληροι, φτωχοί αγρότες που ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο. Εκτός από τους πρωταγωνιστές, στην ιστορία συμμετέχουν ο γιός του αφεντικού και οι εργάτες του αγροκτήματος, που αποτελούν στερεότυπους χαρακτήρες, αλλά είναι αριστουργηματικά δομημένοι σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο. Επιπλέον χαρακτήρες: Ο Κρουκς ο μοναδικός μαύρος μέσα σε λευκούς, που πέφτει θύμα της απομόνωσης και του βίαιου ρατσισμού, ο γέρος Κάντι που ονειρεύεται μια δική του γωνιά σε ένα ήσυχο αγρόκτημα, ο Κέρλι ο συμπλεγματικός και οξύθυμος γιος του αφεντικού, η γυναίκα του Κέρλι η μοναχική και χειριστική που επιζητά την προσοχή όλων, αναζητώντας κάποιον για να του μιλάει. Έτσι, οι χαρακτήρες πλαισιώνουν τους δυο πρωταγωνιστές, επιτρέποντας μέσω της αλληλεπίδρασης μαζί τους την κατάδειξη του τρόπου ζωής, των αγωνιών και των αντιλήψεων των σύγχρονων ανθρώπων. Ο Στάινμπεκ αναφέρεται με απόλυτο ρεαλισμό σε ό,τι συμβαίνει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς κατορθώνει να αποδώσει την αγωνιώδη και συγκινητική προσπάθεια των ανθρώπων για επιβίωση, κατά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες του μεσοπολέμου, το απατηλό όνειρο της αυτοδιάθεσης και τη δύναμη της φιλίας. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πλούσιες εικόνες με έντονα ρεαλιστική περιγραφή της φύσης και απλή, καθημερινή γλώσσα.

Η τελευταία σκηνή του βιβλίου είναι σίγουρα αυτή που ξεχωρίζει στο βιβλίο, καθώς είναι ένα απρόβλεπτο τέλος, που όμως κρύβει την αληθινή σημασία της αδελφικής φιλίας. Όταν ο Λένι, που δυσκολεύεται να διαχειριστεί τη φυσική δύναμή του, άθελά του μπλέκει άσχημα, ο Τζορτζ παίρνει την τολμηρή απόφαση να σώσει τον φίλο του λυτρώνοντάς τον, γεμάτος άδολη αγάπη για εκείνον, όσο οδυνηρό κι αν του είναι.

Το βιβλίο Άνθρωποι και Ποντίκια,  προκαλεί έντονα συναισθήματα,όπως αγωνία, συμπόνια, συγκίνηση, τόσο για τους χαρακτήρες όσο και για τις ρεαλιστικές, επίκαιρες συνθήκες της εποχής και για τα ηθικά διδάγματα που προωθεί ο συγγραφέας, δηλαδή τη δύναμη της φιλίας, τη σημασία της ελπίδας, τα ιδανικά της αφοσίωσης, της πίστης, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύης. Γι’ αυτούς τους λόγους φυσικά και συνιστώ το βιβλίο σε έφηβους και ενήλικες αναγνώστες και ιδιαίτερα σε λάτρεις βιβλίων με ηθικά μηνύματα.

Βαθμολογία βιβλίου: 10/10

 

Λυδία Μαρμαρά, (Γ2)

Σχολιάστε

Top