Τάκης Λάππας, Δύο Γενναίες Γυναίκες

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 15•21

f4592b3e-c11c-4a2e-ac51-3b58590343b2.jpg ΔΥΟ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (3)

 Το θέμα του βιβλίου αφορά ηρωικές πράξεις δύο αγωνιστριών γυναικών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και την όλη βιογραφία τους.

Σε αυτό το βιβλίο, αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα, είναι ότι δύο νεαρές γυναίκες κατάφεραν να κάνουν αυτό που ήθελαν κόντρα στην κοινωνία και στο κατεστημένο. Η δράση τους ήταν συγκινητική χωρίς υπερβολές. Σαν κοπέλα κι εγώ, ταυτίστηκα με τις πρωταγωνίστριες, αφού πρόκειται για κορίτσια της ίδιας ηλικίας με εμένα. Είχα επίσης την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι ,αν και οι εποχές έχουν αλλάξει, κάποιες αντιλήψεις παραμένουν ίδιες.

Ως προς το ποιος ήρωας είναι ο αγαπημένος μου, θα έλεγα ότι αυτό ισχύει και για τις δύο ηρωίδες.  Επίσης το ενδιαφέρον μου κρατήθηκε αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια  της ιστορίας, αφού συνέχεια υπήρχε και κάτι καινούριο που προωθούσε την  εξέλιξη. Το αγαπημένο μου μέρος στο βιβλίο είναι εκεί που γνωρίζονται οι δύο ηρωίδες και διαπιστώνουν ότι και οι δύο έχουν ακριβώς τις ίδιες ιδέες, τα ίδια όνειρα και τους ίδιους στόχους.

Η μια κοπέλα , όπως μας λέει ο συγγραφέας, δεν ήταν καθόλου όμορφη σε σχέση με την άλλη, που ήταν σαν νεράιδα, πανέμορφη, με μεγάλα μάτια κι αυτό μου άρεσε ,γιατί θέλει να δείξει πως και στις δύο ανόμοιες αυτές γυναίκες υπάρχει εσωτερική ομορφιά και πολλή δύναμη. Η μια μετά την άλλη καθημερινά έδιναν σκληρές μάχες και εξαντλούνταν κάθε μέρα, όλη μέρα, χωρίς φαγητό και χωρίς προσωπική ζωή. Κατά τη διάρκεια της πλοκής, βλέπουμε μέσα από τις ηρωίδες,  πώς κάποιες αντιλήψεις καταρρέουν και διαγράφονται, αφού, ενώ κυριαρχούσε η αντίληψη πως η γυναίκα έχει θέση μόνο στην κουζίνα της και στο νοικοκυριό της, αυτές και οι δυο πολέμησαν και τα κατάφεραν να  γίνουν αρχηγοί και να επιδείξουν τις αρετές του άντρα.

Δύο αρνητικά σημεία που εντόπισα ήταν το λεξιλόγιο που ήταν σε μεγάλο βαθμό δυσκολονόητο και το ότι είχε πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες σε κάποια σημεία, με αποτέλεσμα να γίνονται πλατειασμοί.

Οι σκέψεις μου καθ’ όλη την διάρκεια που το διάβαζα, ήταν το πώς μέσα από δύο πρόσωπα μαθαίνεις τόσα πολλά ιστορικά γεγονότα, με τέτοιον τρόπο που να μην σε κουράζει, χωρίς πολλές ημερομηνίες και ονόματα, αλλά σαν παραμύθι με ηθικό δίδαγμα.

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου με έκανε να νιώσω υπερηφάνεια. Ένιωσα επίσης συγκίνηση τόσο γι’  αυτές τις γυναίκες όσο και για τον αγώνα τους, αλλά και χαρά με γεγονότα φιλίας και αδελφοσύνης που παρεμβάλλονταν, ώστε να μας ξεκουράζουν  από τα αμιγώς ιστορικά.

Προτείνω το βιβλίο στις νεανικές ηλικίες, αλλά σίγουρα και σε ενήλικες, αφού είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς και σίγουρα θα αρέσει σε αυτούς που είναι λάτρεις των επαναστάσεων.

Βαθμολογία: 10/10

 Ελένη Ματθαιακάκη, (Γ2)

Σχολιάστε

Top