«Η Ελλάδα γίνεται χώρα γερόντων – πολλαπλοί οι κίνδυνοι της υπογεννητικότητας»

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Απρ• 14•22

δημογραφικό 2021

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλυτές και άλλοι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αποκαλούν την Ελλάδα «χώρα γερόντων». Αναμφίβολα, δεν θα είναι και η τελευταία. Το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι σοβαρό και οι προβλέψεις για το μέλλον δυσοίωνες.

Στην τελευταία έκθεση Γήρανσης που δημοσιεύτηκε τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ελληνικός πληθυσμός προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 20% τα επόμενα 50 χρόνια, πολύ περισσότερο  από τη μείωση 5% για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο.

Το θλιβερό γεγονός είναι, ότι οι θάνατοι πλέον στη χώρα μας είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Από τη μία, λόγω οικονομικής κρίσης, είναι πολλοί, ιδίως νέοι, που εγκαταλείπουν τη χώρα, αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό και από την άλλη η γήρανση του πληθυσμού, με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση του προσδόκιμου της ζωής, είναι ολοφάνερη.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016, έδειξε πως ο πληθυσμός της χώρας μας από τα περίπου 10,7 εκατομμύρια σήμερα, θα μειωθεί στα 10. Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Το απαισιόδοξο υπολογίζει πως οι Έλληνες θα είναι ακόμη λιγότεροι 8,3 εκατομμύρια περίπου.

Οικονομική κρίση, ανασφάλεια, ανεργία είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» που αποτρέπουν τους νέους από το να γίνουν γονείς και ακόμη περισσότερο, από το να κάνουν δεύτερο, πόσο μάλλον τρίτο παιδί…

Παναγιώτης Λυγερός, (Γ3΄)

Σχολιάστε

Top