Οδεύοντας προς την 100στή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 22•22

ΜικρασιατικήΕκστρατεία

Τον Ιούνιο του 1922 σκηνές σαν τη «Γιγαντομαχία του Σαγγάριου» όπως επιγράφεται η εικόνα του εξωφύλλου αυτού του τεύχους ήταν παρελθόν. Μία σειρά από λάθη και ολιγωρίες από ανώτατα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων και μελών της βασιλικής οικογένειας είχαν αλλάξει άρδην την κατάσταση που επικρατούσε στο μικρασιατικό μέτωπο και τον ελληνικό στρατό. Η περί του ενός έτους αδρανής παραμονή του ελληνικού στρατού κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Εσκί Σεχίρ – Κιουτάχεια – Αφιόν Καραχισάρ σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ιματισμό και σίτιση οδηγούσε στην αναπόφευκτη αποσάθρωσή του. Η προ πολλού αναμενόμενη εαρινή επίθεση του Κεμάλ Ατατούρκ που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο του1922 έγραψε τους τίτλους τέλους της ελληνικής παρουσίας στη Μ. Ασία με τον πιο τραγικό για τον ελληνισμό και θηριώδη για τα εκεί θύματά της τρόπο.

Τη φετινή χρονιά διαλέξαμε ως θέμα των Β΄ Ιστορικών Αγώνων ακριβώς αυτή την τραγική 100στή επέτειο της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της επακόλουθης Μικρασιατικής Καταστροφής. Βασισμένοι σε υλικό από το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ Ιστορίης Επίσκεψις «Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή»  του Νοεμβρίου 2021, οι μαθητές μελέτησαν και άντλησαν ερωτήσεις και απαντήσεις ώστε να διαμορφωθεί ένα παιχνίδι γνώσεων το οποίο πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στα τμήματα και μεταξύ των τμημάτων σε επίπεδο προκριματικών και προημιτελικών αγώνων και στη συνέχεια ημιτελικού και τελικού διαγωνισμού. (Σκηνές και περισσότερες πληροφορίες για τους Β΄Ιστορικούς Αγώνες Σχ. Έτους 2021-22 αλλά και για τους Α΄Ιστορικούς Αγώνες που είχαν ως θέμα τους τη γυναίκα στην επανάσταση μέσσα από τη λογοτεχνία, είναι διαθέσιμες στις Δράσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου μας)

Η ιστορική μνήμη είναι αναπόσπαστος παράγοντας διαμόρφωσης εθνικής ταυτότητας και  ατομικής και κοινωνικής συνείδησης αλλά και πολιτικής ευθύνη του καθενός μας ως ενεργό μέλος του εθνικού αλλά και παγκόσμιου γίγνεσθαι. Με αυτή την επίγνωση και την πεποίθηση ότι τα ιστορικά δρώμενα είναι μία αλυσίδα που ενημερώνουν και προσανατολίζουν το μέλλον επιχειρήσαμε να ρίξουμε φως στα γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σημερινή κρατική μας υπόσταση από την ελληνική επανάσταση ως σήμερα. Ας γίνει αυτή η επίγνωση αρωγός στη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος για την υπεράσπιση και τη διαιώνιση του ελληνισμού και του ελληνικού κράτους.

Σχολιάστε

Top