1922 – 2022: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Δεκ• 31•22

ΚύριοΆρθροΕικόναInv

Καθώς αποπνέει το 2022 ως επετειακό έτος, θέλουμε να θυμηθούμε τι μνήμες τιμήσαμε κατά τη διάρκειά του. Ο φόρος τιμής σε ανάμνηση της Μικρασιατικής Καταστροφής, της εθνικής και ανθρώπινης αυτής τραγωδίας, είναι πάντοτε οφειλόμενος και αναπόδραστος, αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία μας, την αυτοσυνειδησία μας και την εγρήγορσή μας σε καταστάσεις και ενδείξεις που παραπέμπουν σε επικίνδυνες ατραπούς και παγίδες αυτοκαταστροφής.

Γιατί τι άλλο από κινδύνους και αυτοκαταστροφή δεν εγκυμονούσαν οι χειρισμοί και οι αποφάσεις πολιτικών και λαού, τις παραμονές της ανείπωτης αυτής τραγωδίας για τον ελληνισμό; Ο διχασμός, η ιδιοτέλεια της κομματοκρατίας, η κοντόφθαλμη και χωρίς όραμα εθνική πολιτική, η έλλειψη πίστης στις δυνατότητες αυτού του λαού, ο φθόνος και η μισαλλοδοξία και η φανατική προσήλωση σε πρόσωπα και όχι ιδέες και αξίες, έφεραν το τρομερό αυτό αποτέλεσμα, τυφλώνοντας αυτούς που έπρεπε με καθαρή ματιά και σταθερό χέρι να οδηγούν τις τύχες του λαού μας στο υψηλό πεπρωμένο της εθνικής ολοκλήρωσης ενός αγώνα που είχε αρχίσει πριν 100 χρόνια κι εκείνη τη δεδομένη στιγμή είχε φτάσει πιο κοντά από ποτέ στην ευτυχή του ολοκλήρωση. Το όραμα της ανάκτησης της φυσικής πρωτεύουσας του ελληνισμού, της Κωνσταντινούπολης και της σύνδεσής με την απέναντι Μικρασιατική ακτή, προαιώνια γη των Ιώνων προγόνων μας, ήταν πια χειροπιαστό… Κι όμως γλίστρησε μέσα από τα δάχτυλά μας, για πάντα…

Την περσινή σχολική χρονιά,τιμήσαμε αυτή τη μνήμη, οργανώνοντας αγώνες με παιχνίδι ερωτήσεων που αφορούσαν όλες τις φάσεις αυτής της τραγωδίας. Από τους διωγμούς του 1914 των Ελλήνων της Μ. Ασίας μέχρι την άτακτη υποχώρηση και το ολοκαύτωμα της Σμύρνης του 1922, με τις εκατόμβες των νεκρών και εκτοπισμένων, καθόλη αυτή τη διάρκεια, τον εθνικό διχασμό, το προσφυγικό, τις Διεθνείς Συνθήκες. Φέτος σκεφτήκαμε να ψηφιοποιήσουμε αυτό το παιχνίδι, να το μετατρέψουμε σε παιχνίδι πολλαπλών αντί ανοιχτών ερωτήσεων και να το παίξουν περισσότεροι, ξεκινώντας από τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου. Θεωρητικό ιστορικό υπόβαθρο θα αποτελέσουν και πάλι οι παραδόσεις του επιμορφωτικού σεμιναρίου «Ιστορίης Επίσκεψης», του ΕΚΠΑ, αφιερωμένο σε αυτήν την επέτειο.

Διότι πιστεύουμε ότι υπάρχουμε και προσδιοριζόμαστε κυρίως, μέσα από την ιστορία μας, η οποία μας αποκαλύπτει από πού περάσαμε, πού βρισκόμαστε και πού προώρισται να πορευτούμε…

Σχολιάστε

Top