Φανταστείτε μία μεγάλη ομάδα παιδιών, η οποία ενώνεται με έναν κοινό σκοπό και στόχο: την προσφορά. Μικροί σε ηλικία, όμως πλούσιοι σε αγάπη και επιθυμία για συνεισφορά, εκατοντάδες μαθητές γίνονται εθελοντές και υπερασπίζονται καθημερινά, μέσα από δράσεις, τα δικαιώματα κάθε παιδιού, μοιράζοντας ταυτόχρονα απέραντα χαμόγελα.
Όλα άρχισαν, όταν ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, αρρώστησε το 1994, σε ηλικία μόλις 9 ετών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μάχης του με την ασθένεια, στεκόταν δυνατός αντιμετωπίζοντάς την με θάρρος και αξιοπρέπεια. Έβρισκε ευχαρίστηση, στο να μοιράζει χαμόγελα σε όσους βρίσκονταν γύρω του και αυτό αποτέλεσε το όραμά του. Το αποτύπωσε σε μια σελίδα του προσωπικού του ημερολογίου και μίλησε για έναν σύλλογο που θα προσέφερε σε όλα τα παιδιά χαμόγελο! Εκφράστηκε επίσης στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ,«Κόκκινη Κάρτα», η οποία είχε μεγάλη απήχηση παγκοσμίως. Σε λιγότερο από ένα μήνα, ο Ανδρέας έφυγε από τη ζωή. Όμως είχε βγει νικητής, αφού άφησε πίσω του «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και χάρη σε αυτόν, έχουν βοηθηθεί αμέτρητα παιδιά και βοηθιούνται μέχρι και σήμερα!
Έτσι, από τους φίλους του Ανδρέα που επισκέπτονταν παιδιά με προβλήματα υγείας στα νοσοκομεία, για να τα κάνουν να χαμογελάσουν, έχουμε φτάσει σήμερα σε μια πολυάριθμη ομάδα μαθητών, που συμμετέχουν σε οργανωμένες δράσεις για τον ίδιο σκοπό. Οι δράσεις των εθελοντών ποικίλλουν. Ένα κομμάτι της συνεισφοράς τους, είναι η ταξινόμηση ειδών πρώτης ανάγκης σε Κέντρα Στήριξης, που στέλνει ο κόσμος, τα σχολεία και οι εταιρείες στον Οργανισμό. Συσκευάζονται πακέτα και δίνονται στις οικογένειες που στηρίζονται. Επίσης, δημιουργούν ευχετήριες κάρτες για τα παιδιά που νοσηλεύονται στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Ελλάδας, καθώς και στολισμό για τα δωμάτιά τους στις Ογκολογικές κλινικές, αναλόγως την εποχή. Ακόμα, οι εθελοντές – μαθητές βοηθούν στη συσκευασία ή κατασκευή προϊόντων προς πώληση για το μπαζάρ του «Χαμόγελου». Δεν περιορίζονται όμως μόνο στους εσωτερικούς χώρους. Οργανώνουν περιβαλλοντικές δράσεις, όπως τον καθαρισμό παραλιών, πάρκων, δασών και πολλά άλλα. Επιπροσθέτως, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, γίνονται συζητήσεις για την βία, τον εκφοβισμό, άλλα θέματα που αφορούν τους εφήβους, καθώς επίσης δημιουργούνται βίντεο για την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των υπόλοιπων ανθρώπων, που δημοσιεύονται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας αλλά προβάλλονται και στην τηλεόραση.
Έχοντας λάβει μέρος σε αυτές τις δράσεις αυτοπροσώπως, έχω βιώσει το αίσθημα προσφοράς και την ικανοποίηση που νιώθει ένας εθελοντής και θεωρώ το έργο που γίνεται εκεί μεγάλης σημασίας! Σε ένα ευχάριστο και φιλόξενο κλίμα, δημιουργούνται φαινομενικά, μικρά πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα εξαιρετικά σπουδαία! Αξίζει, λοιπόν, όλα τα παιδιά που ενδιαφέρονται για την προσφορά, να μπουν στην οικογένεια των YouSmilers! Γίνε και εσύ εθελοντής!
Παρασκευή Άρτεμις Λέκα (Γ΄2)