Η Σημασία του Εθελοντισμού για τον Άνθρωπο και την Κοινωνία

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Μαρ• 31•23

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Είναι γνωστό ότι ο εθελοντισμός, πέρα από τα αγαθά που προσφέρει σε εμάς και στην κοινωνία, είναι μια πράξη που παρέχει αλληλοβοήθεια και εξασφαλίζει εμπιστοσύνη. Δυστυχώς στις μέρες μας από ό,τι φαίνεται, πολλοί άνθρωποι έχουν λησμονήσει αυτές τις αρετές, αποβλέποντας στο δικό τους προσωπικό συμφέρον. Με αφορμή τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ρωσία με την Ουκρανία, θα ήθελα να αναφερθώ στις αξίες του εθελοντισμού.

Ο εθελοντισμός ως κίνημα είναι απαραίτητος για τη συμβίωση των ανθρώπων. Ειδικότερα, προσφέρει αρκετές αρετές και αξίες στο άτομο, αφού το βοηθάει στην πνευματική του γαλήνη. Πρώτον, μας παρέχει προσωπική ικανοποίηση σε πολλούς τομείς. Αποτελεί κίνητρο, ώστε να αισθανθούμε χρήσιμοι, ωφέλιμοι και παραγωγικοί για τον συνάνθρωπό μας, διασφαλίζοντας το αίσθημα αλληλεγγύης, ενσυναίσθησης συμπόνιας ,ακόμη και φιλευσπλαχνίας.

Μέσα από όλες αυτές τις αρετές, θα προκύψει η ηθικοποίηση του ατόμου, δηλαδή η ύπαρξη ηθικών ερεισμάτων, όπως είναι η ευγένεια, ο σεβασμός, η αγάπη και η ειλικρίνεια ,που θα συμβάλουν στην πνευματική μας εξισορρόπηση. Θα μας παροτρύνει στο να γίνουμε  ολοκληρωμένες και άρτιες προσωπικότητες, δηλαδή  ισορροπημένα άτομα, που θα  είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα της ζωής. Άρα, θα μπορέσουμε να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση στην κοινωνία και θα ευαισθητοποιήσουμε τους συνανθρώπους μας, ηθικά και πνευματικά.

Τέλος, θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας και θα αφοσιωθούμε σε έναν σκοπό. Ουσιαστικά ,ο εθελοντισμός μπορεί να αποτελέσει  «καταφύγιο» των δυστυχισμένων ανθρώπων ,αφού οι άνθρωποι έχουν την τάση για αλληλοβοήθεια και για συμμετοχή σε μια εθελοντική δράση, γεγονός που μαρτυρά παράλληλα ότι ως κίνημα,ο εθελοντισμός, προσφέρει και στην κοινωνία. Καταρχάς, διαμορφώνει την κοινωνική συνοχή και την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των πολιτών. Αυτά βοηθούν στην ενδυνάμωση αξιών και ηθικών φραγμών. Όταν βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας, δημιουργούμε φιλικές σχέσεις μαζί του, στοιχείο που θα μας τονώσει ψυχικά. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα νιώθουμε μοναξιά και θα έχουμε ένα άτομο δίπλα μας στις δύσκολες στιγμές. Με αυτό τον τρόπο, προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και  προωθούνται οι δημοκρατικές αρχές. Επίσης, δεν αποκλείεται το γεγονός ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορούν και οι συνάνθρωποί μας να υιοθετήσουν αρκετές από τις αρχές που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Συνοψίζοντας, ο εθελοντισμός προσφέρει όχι μόνο στο άτομο, αλλά και στην κοινωνία, βοηθώντας την σε πολλούς τομείς. Ελπίζω με το πέρασμα των χρόνων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις.

Ανδριάνα Καραμηνά  (Γ΄2)

Σχολιάστε

Top