«Ο Κατάδικος», Κ. Θεοτόκης

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 30•23

ΟΚατάδικοςcrop

Το θέμα του αυτού του βιβλίου είναι αρκετά ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια οικογένεια που αποτελείται από τον πατέρα, τον Γιώργο Αράθυμο, την μητέρα την Μαργαρίτα και τρία παιδιά δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Επίσης έχουν και έναν υπηρέτη που τους βοηθάει στις δουλειές και στα χωράφια, τον Τουρκόγιαννο.

Ο Αράθυμος λοιπόν είχε έναν φίλο τον Πέτρο Πέπονα, ο οποίος είχε μια μεγάλη αλλά κρυφή αγάπη για την Μαργαρίτα ενώ η ίδια αισθανόταν το ίδιο και για εκείνον.

Το βιβλίο λοιπόν περιγράφει το σχέδιο και την εκτέλεσή του, που θα πάρει ο Πέτρος για να καταφέρει να αποκτήσει την Μαργαρίτα για τον εαυτό του.

Μου άρεσε πολύ αυτό το βιβλίο γιατί με κράτησε σε αγωνία για το τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια, οπότε δεν υπήρχε κάποιο σημείο που να έχανα το ενδιαφέρον μου. Επίσης περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών και τις σκέψεις τους για κάθε σκέψη και απόφαση που έπρεπε να πάρουν.

Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας ήταν ο Τουρκόγιαννος, γιατί ακόμα και αν μεγάλωσε μόνο με την μητέρα του και στη συνέχεια έμεινε και ορφανός μπορούσε να καταλάβει το σωστό από το λάθος. Μπορούσε να καταλάβει πολλά πράγματα ακόμα και αν δεν του τα αποκάλυπταν οι άλλοι. Και τέλος προστάτευε αυτούς που αγαπούσε και δεν πρόδωσε κανέναν ακόμα και αν θα ήταν προς συμφέρον του.

Το αγαπημένο μου μέρος στο βιβλίο ήταν εκείνη την νύχτα όπου Πέτρος παίρνει την απόφασή του και κατευθύνεται στο μέρος όπου θα εκτελέσει το σχέδιό του μια για πάντα.

Το βιβλίο αυτό μου γέννησε διάφορα συναισθήματα, όπως για παράδειγμα στεναχώρια, αγωνία, χαρά, θυμό για κάποιους χαρακτήρες κ.α.

Επειδή τα γεγονότα που συναντάμε στο βιβλίο διαδραματίζονται σε πιο παλιές εποχές, υπάρχουν κάποιες λέξεις και εκφράσεις που με δυσκόλεψαν να τις καταλάβω ή μερικές δεν κατάλαβα και καθόλου. Αυτά όμως δεν με επηρέασαν απ’ το  να παρακολουθήσω με ενδιαφέρον την ιστορία καθώς δεν έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην υπόθεση. Το μόνο πράγμα που θα ήθελα, θα ήταν να είχε το τέλος μια μικρή συνέχεια γιατί μου φάνηκε πως τελείωσε λίγο απότομα.  Κατά τα άλλα ήμουν αρκετά ευχαριστημένη και μπορώ να πω, πως ευχαριστήθηκα την ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος.

Συμπερασματικά έχω να πω πως το βιβλίο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ήταν πολύ ενδιαφέρον και πρότεινα ως ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από νεαρούς αναγνώστες που τους αρέσουν η περιπέτεια  και η αγωνία.

Σε αυτό το βιβλίο θα έβαζα ένα 9/10 !

 Λυδία- Ροζαρίτα Κατσιρτάκη Γ’2

Εικόνα Εξωφύλλου: Κων/νος Κατσιρτάκης

Διόραμα: Λυδία Κατσιρτάκη

ΔΙΟΡΑΜΑ min

Σχολιάστε

Top