Το άγχος και τα αρνητικά που προξενεί

ΑΠΟ: iosifidele - Μαρ• 12•17

stressΗ λέξη ‘‘άγχος’’ προέρχεται από το ρήμα ‘‘άγχω’’ που στα αρχαία σήμαινε σφίγγω/πνίγω. Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση, όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Ωστόσο υπάρχουν δυο περιπτώσεις άγχους. Η πρώτη είναι το δημιουργικό άγχος, το οποίο μας ‘‘πυροβολεί’’ συνεχώς με ιδέες για το θέμα/ πρόβλημα που μας έχει δημιουργηθεί. Η δεύτερη είναι το ‘‘κακό’’ άγχος, το οποίο μας κάνει ανυπόμονους , εκνευρισμένους  και μας μειώνει τη δημιουργικότητα.

Το άγχος πολλές φόρες μειώνει τη δημιουργικότητα στους εφήβους. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι έφηβοι χάνουν την ψυχραιμία τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σκεφτούν καθαρά και αποδώσουν στη δοκιμασία, που πιθανόν να αντιμετωπίζουν. Άλλες φορές το άγχος ή αλλιώς το στρες μας δημιουργεί το αίσθημα ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, με αποτέλεσμα να κολλάει το μυαλό και να μην μπορούμε να σκεφτούμε. Αυτό φυσικά έχει ως συμπέρασμα ότι το άγχος προκαλεί στο 90% των ανθρώπων την αποτυχία.

Από την άλλη πλευρά το άγχος μειώνει την ανάπτυξη των εφήβων. Σύμφωνα με κάτι έρευνες για το στρες στους νέους, το στρες εμφανίζεται στα κορίτσια. Αυτός είναι και ένας λόγος που πλέον τα κορίτσια ψηλώνουν μέχρι τα 16 τους χρόνια. Αν και έχει παρατηρηθεί ότι  ο σωματικός τύπος και το ύψος αναπτύσσονται μέχρι την δευτέρα με τρίτη γυμνασίου και αργότερα στο λύκειο οι αλλαγές είναι ελάχιστες και μερικές φορές απαρατήρητες. Αντιθέτως τα αγόρια που δεν αγχώνονται σχεδόν καθόλου, ψηλώνουν μέχρι τα 18 και ίσως και λίγο παραπάνω. Το στρες συμπερασματικά μειώνει την ανάπτυξη των νέων.

Τέλος, για να συνοψίσουμε, το άγχος  είναι καταστροφικό τις περισσότερες φορές. Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε και να καταλάβατε το κακό που μας δημιουργεί το άγχος και να προσπαθήσετε να το μειώσετε όσο περισσότερο μπορείτε. Ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

Έλενα Ιωσηφίδου Β2

Νάντια Κωστικιάδου Β2

 

Σχολιάστε

Top