Αίτνα το «ζωντανό» ηφαίστειο που βρυχάται!!!

ΑΠΟ: Βασιλειάδου Κ. - Φεβ• 22•18

140

 

Φωτογραφίες – επιμέλεια: Βασιλειάδου Κ.

 

Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της

Σικελίας, το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το Βεζούβιο.

250

Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες. Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Στην Ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Ο Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο και ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων.

 

Τον Ιούνιο223 του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το Νοέμβριο του 2017, 3 καθηγήτριες  του σχολείου μας: Γκανίδου Δ., Μεγαλοκονόμου Α., Βασιλειάδου Κ. καθώς και η Διευθύντρια κ. Κουσίδου Ε., στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus + με τίτλο «Partageons nos sommets»  «Ας μοιραστούμε τις βουνοκορφές μας» με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ιταλίας και Ρουμανίας, επισκέφθηκαν το ηφαίστειο απ’ όπου και οι φωτογραφίες που ακολουθούν.

257 264 256 271 216 228 229 270  

Μοναδικό τοπίο, εκπληκτική εμπειρία!

Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%AF%CF%84%CE%BD%CE%B1

Σχολιάστε

Top