Η Παρενόχληση και το Catfishing στις ζωές των εφήβων

Παρενόχληση

Harass1a

Η παρενόχληση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών ενός επιθετικού χαρακτήρα. Συνήθως είναι συμπεριφορά που υποτιμά, εξευτελίζει ή ντροπιάζει ένα άτομο. Από νομική άποψη, αυτές είναι συμπεριφορές που φαίνεται να είναι ενοχλητικές ή απειλητικές. Εξελίσσονται από διακρίσεις και έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση των δικαιωμάτων ενός ατόμου ή την αποδυνάμωση ενός ατόμου από το να επωφεληθεί από τα δικαιώματά του. Όταν αυτές οι συμπεριφορές γίνονται επαναλαμβανόμενες, ορίζεται ως εκφοβισμός. Στην εφηβική ηλικία είναι πιο συχνή η σεξουαλική παρενόχληση.

Η σεξουαλική παρενόχληση περιλαμβάνει ανεπιθύμητα και δυσάρεστα λόγια, πράξεις, χειρονομίες, σύμβολα, ή συμπεριφορές σεξουαλικής φύσης που κάνουν το θύμα να αισθάνεται άσχημα. Έρευνα που εξετάζει συγκεκριμένες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης σε σχέση με το φύλο διαπίστωσε ότι για ορισμένες μορφές, τα κορίτσια είναι πιο εκτεθειμένα (π.χ. να αγγίζονται, να αρπάζονται ή να πειράζονται με σεξουαλικό τρόπο) και για άλλα, ενώ τα αγόρια είναι πιο εκτεθειμένα (π.χ. να χαρακτηριστούν ως ομοφοβικά).

Sharass1a

Ο δράστης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, όπως πελάτης, συνάδελφος, γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας, συγγενής, δάσκαλος ή καθηγητής, μαθητής, φίλος ή ξένος. Τα περιστατικά παρενόχλησης μπορούν να συμβούν σε καταστάσεις στις οποίες το στοχευμένο άτομο μπορεί να μην γνωρίζει ή να καταλαβαίνει τι συμβαίνει και μπορεί να μην γνωρίζει ότι αυτό που κάνει ο δράστης είναι παρενόχληση, με αποτέλεσμα να το προσπεράσει και όταν του συμβεί κάτι αντίστοιχο και στο μέλλον να μην ξέρει πως να αντιδράσει. Επίσης, τα άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και το έχουν αντιληφθεί ένιωθαν φοβισμένα και σε πιο σοβαρά περιστατικά ένιωθαν ντροπή γ’ αυτό που τους είχε συμβεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε προσωρινό ή παρατεταμένο άγχος ή ακόμα και σε κατάθλιψη ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση του παραλήπτη. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6852967/ (σχετική έρευνα)

Harass2a

Τα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης συνήθως:

  • Έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης.
  • Δεν μπορούν να χειριστούν την κατάσταση.
  • Απομονώνονται και είναι αγχωμένα.
  • Κατηγορούν τον εαυτό τους.
  • Είναι μελαγχολικά, απογοητευμένα και αισθάνονται άρρωστα.
  • Δεν μπορούν να αποδώσουν στην εργασία τους.
  • Επηρεάζεται η προσωπική τους ζωή.

Όσον αφορά του θύτες:

  • Δεν μπορούν να αποδεχτούν το όχι ως απάντηση.
  • Τριγυρνούν συνεχώς γύρω από το θύμα με πολλά υπονοούμενα.
  • Καταστρατηγούν τον προσωπικό χώρο του θύματος.
  • Αποκαλούν το θύμα με τρόπους αναξιοπρεπείς και προσβλητικούς

Catfishing

Catphishing3a

Το Catfishing είναι μια παραπλανητική δραστηριότητα όπου ένα άτομο δημιουργεί ένα φανταστικό πρόσωπο ή ψεύτικη ταυτότητα σε μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης , στοχεύοντας συνήθως ένα συγκεκριμένο θύμα. Η πρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οικονομικό όφελος, για συμβιβασμό ενός θύματος με κάποιο τρόπο, ως τρόπος να εκνευριστεί σκόπιμα ένα θύμα ή για την εκπλήρωση επιθυμίας. Οι θύτες αποκτούν ικανοποίηση από το γεγονός ότι έχουν πλήρη έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι στόχοι τους αντιλαμβάνονται.

Συνήθως τα άτομα που δημιουργούν ένα ψεύτικο προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέλουν να μιλήσουν με άλλα άτομα, αλλά είναι πολύ ανασφαλή για να δείξουν την πραγματική τους ταυτότητα. Ένα μοναχικό άτομο δημιουργεί ένα ψεύτικο προφίλ για να μπορεί να συνδεθεί με άλλα άτομα. Είναι συχνά πιο εύκολο για αυτούς να κάνουν ανθρώπινες συνδέσεις όταν προσποιούνται ότι είναι κάποιος άλλος. Συνήθως δεν προκαλεί μεγάλη ζημιά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το κάνουν για να αποσπάσουν χρηματικό ποσό. Χρησιμοποιούν φωτογραφίες ελκυστικών γυναικών για να κάνουν τους ανθρώπους να κάνουν κλικ σε αυτές. Μόλις το κάνουν, τους βγάζει συχνά σε έναν ιστότοπο γνωριμιών όπου πρέπει να εγγραφούν με μια πιστωτική κάρτα ή που είναι γεμάτος με παρόμοιες διαφημίσεις και κακόβουλα προγράμματα.

Catphishing4

Συχνή είναι και η περίπτωση να θέλουν να παρακολουθούν ή να κατασκοπεύουν κάποιον που γνωρίζουν. Οι συνεργάτες δημιουργούν πλαστά προφίλ για να «δοκιμάσουν» ο ένας τον άλλον και μερικές φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν catfishing για να γνωρίσουν ένα άτομο που έχουν δει στην πραγματική ζωή, αλλά φοβούνται πολύ να μιλήσουν. Επίσης πολύ έχουν στόχο να παρενοχλήσουν ή να εκφοβίσουν κάποιον στον κυβερνοχώρο ενώ παραμένουν ανώνυμοι. Ένα από τα πιο προβληματικά προβλήματα με το catfishing είναι η χρήση του για εκφοβισμό άλλου ατόμου. Οι άνθρωποι δημιουργούν ένα ψεύτικο προφίλ, αρχίζουν να συνομιλούν με το θύμα τους, κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους, ανακαλύπτουν προσωπικά στοιχεία για αυτά και στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να τους εκφοβίσουν – μερικές φορές ακόμη και στην πραγματική ζωή. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εκβιασμό.

Το Catfishing συχνά προκαλεί πολλές ψυχολογικές βλάβες, είναι η πιο επικίνδυνη επίθεση κοινωνικής μηχανικής εκεί έξω γιατί οι άνθρωποι συνδέονται συναισθηματικά με το ψεύτικο άτομο. Μπορεί ακόμη να αποκαλύψουν τα μυστικά τους και να προσαρμόσουν τα μελλοντικά τους σχέδια εξαιτίας αυτών. Όταν αποδειχθεί απάτη, ακόμη και αν δεν χάσουν χρήματα, υποφέρουν συναισθηματικά.

 Η υπερβολική εμπιστοσύνη στους ξένους που συναντήσατε στο διαδίκτυο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες. Οι χειρότερες περιπτώσεις περιλαμβάνουν πραγματική επίθεση και ακόμη και δολοφονία. Οι άνθρωποι, και ειδικά τα παιδιά , πρέπει να γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν τα ψεύτικα προφίλ νωρίς.

Πώς να αναγνωρίσετε ένα ψεύτικο προφίλ

Όσοι χρησιμοποιούν ψεύτικο προφίλ συνήθως κρύβουν το πρόσωπό τους και πάντα βρίσκουν δικαιολογίες ότι δεν μπορούν να συνομιλήσουν μέσω βιντεοκλήση και γενικά φαίνεται να διατηρούν μόνο γραπτή επικοινωνία. Επίσης, γίνονται πολύ φιλικοί πολύ γρήγορα. Εάν ο στόχος τους είναι να σας εξαπατήσουν, ο χρόνος είναι χρήμα, δεν μπορούν να περάσουν μήνες δημιουργώντας μια σχέση, οπότε θα κάνουν τα πάντα για να προχωρήσει γρήγορα η φιλία σας. Θα αποκαλύψουν οικείες λεπτομέρειες για τον εαυτό τους, θα σας πουν μυστικά και θα βρουν άλλους τρόπους για να σας κάνουν να νιώσετε ξεχωριστοί.

 

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_harassment

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%87%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6852967/

https://workopportunities.net/wp-content/uploads/2018/03/Stop-Harassment-Spectrum-800×574.jpeg

https://xnspy.com/blog/wp-content/uploads/2017/04/Catfishing-Featured-Image-752×440.png

https://thumbs.dreamstime.com/z/stop-sexual-harassment-forbidden-sign-negative-space-vector-illustration-isolated-white-background-stop-sexual-harassment-136938527.jpg

https://valuehealth.com/sexual-harassment-in-the-workplace/

https://21bis.be/wp-content/uploads/2019/12/catfish-repo-cover-photo-1536×827.png

https://nordvpn.com/wp-content/uploads/2020/04/Catfishing-Featured.jpg

https://heimdalsecurity.com/blog/wp-content/uploads/fake-profile-2.jpg

https://nordvpn.com/blog/what-is-catfishing/

https://en.wikipedia.org/wiki/Catfishing

Συντάκτες: Κύρκου Αιμιλία

                     Μετούσι Βούλε

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης