Συναλλαγές στο Διαδίκτυο

Πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων μέσω διαδικτύου ;
Τι πρέπει να προσέχει ο χρήστης;

Ο πλέον διαδεδομένος είναι μέσω της χρήσης χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Η πλειονότητα των ηλεη καρτα συναλλαγήςκτρονικών καταστημάτων παρέχουν τη δυνατότητα αγορών με το συγκεκριμένο τρόπο ο οποίος έχει μεγάλο δείκτη ασφαλείας καθώς για την υλοποίησή του εμπλέκονται τα συστήματα των τραπεζών που τηρούν αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Πολύ σημαντικό στοιχείο σε συναλλαγές τέτοιου τύπου είναι η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και η καταχώρηση των κωδικών σας μόνο σε ασφαλείς ιστοσελίδες και από ηλεκτρονικές συσκευές στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση τρίτα πρόσωπα.

Ένας άλλος τρόπος είναι η εκ των προτέρων κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό είτε πηγαίνοντας στην τράπεζα, είτε μέσω e-banking. Πρόκειται για δυο ασφαλείς τρόπους, που δεν απαιτούν τη χρήση κάρτας τραπέζης θα πρέπει όμως σε αυτήν την περίπτωση να είστε σίγουροι για το κατάστημα από το οποίο θα κάνετε την παραγγελία. Προτιμήστε γνωστές εταιρίες που είστε βέβαιοι ότι υφίστανται στην αγορά και δε χρησιμοποιούν ως βιτρίνα μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.η pay pal

Αρκετά δημοφιλείς είναι και οι τρόποι πληρωμής μέσω υπηρεσιών όπως είναι το PayPal ή το viva payments. Ο τρόπος λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών είναι κοινός. Αρχικά απαιτείται η εγγραφή σας ως χρήστης στην υπηρεσία και η σύνδεση του τραπεζικού σας λογαριασμού ή της κάρτας σας με αυτήν. Από αυτή τη στιγμή και μετά, κάθε φορά που πραγματοποιείτε κάποια συναλλαγή πληκτρολογείτε τα στοιχεία της υπηρεσίας, γεγονός που παρέχει μια επιπλέον ασφάλεια στις συναλλαγές σας καθώς και ευελιξία. Σαφώς και σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει σχετική προμήθεια επί του ποσού του προϊόντος που ενδιαφέρεστε να αγοράσετε. Το ποσό αυτό μπορείτε να το υπολογίσετε μέσω αντίστοιχων υπηρεσιών που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Πώς να κάνετε ασφαλείς αγορές μέσω διαδικτύου

Η δυνατότητα για αγορές μέσω διαδικτύου παρέχει άνεση στις αγορές, διευρύνει την δυνατότητα επιλογής και δίνει αξία στα χρήματα των καταναλωτών. Οι online αγορές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι σημαντικό, περισσότερο από ποτέ, οι αγοραστές να πάρουν στα σοβαρά την online ασφάλειά τους. Ειδικά όταν τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 25 % όλων των παραβιάσεων ασφάλειας λαμβάνουν χώρα στον τομέα του λιανικού εμπορίου.η ασφαλεια στις συναλλαγες

Διαβάστε παρακάτω επτά συμβουλές που αν τις ακολουθείτε, μπορείτε να είστε σίγουροι για την ασφάλεια των αγορών που πραγματοποιείτε μέσα από το διαδίκτυο.

 

  • Ελέγξτε τον ιστότοπο της επιχείρησης: Οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει ένα διαδικτυακό κατάστημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε κάποια σχετική γνώση για τη φήμη της επιχείρησης που έχετε επιλέξει για να πραγματοποιήσετε τις online αγορές σας. Εξίσου σημαντικό είναι να διαβάζετε τις συστάσεις άλλων πελατών προκειμένου να διαμορφώσετε πλήρη εικόνα για την επιχείρηση.
  • Προστατεύετε τα προσωπικά σας στοιχεία: Μην αποκαλύπτετε προσωπικά στοιχεία παρά μόνο εάν είστε βέβαιοι για το ποιος τα συλλέγει, το σκοπό για τον οποίο τα ζητάει και τον τρόπο με τον οποίο θα τα χρησιμοποιήσει. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες πουλάνε τα στοιχεία των πελατών τους σε τρίτους. Οι περισσότερες σας δίνουν τη δυνατότητα να αρνηθείτε την κοινοποίηση των προσωπικών σας στοιχείων.
  • Προσέχετε τις λεπτομέρειες: Ελέγχετε την αναμενόμενη ημερομηνία παραλαβής, το κόστος αποστολής και διεκπεραίωσης της συναλλαγής και αποστολής των προϊόντων, την εγγύηση, την πολιτική επιστροφών, και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε γραπτώς, ή τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια με την παραγγελία ή το προϊόν που αγοράσατε.
  • Χρησιμοποιείτε έναν ασφαλή browser: Το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για την περιήγηση σας στο διαδίκτυο θα πρέπει ναη ασφαλεια στις συναλλαγες2 εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών σας. Τέτοιες προγράμματα είναι, για παράδειγμα. το  Opera, το Mozilla Firefox, το Chrome και το Safari.
  • Διατηρείτε μυστικούς τους κωδικούς εισόδου (passwords): Μην αποκαλύπτετε ποτέ τα passwords που χρησιμοποιείτε και φροντίστε να παραμένουν ασφαλή. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε απλές λέξεις ή την ημερομηνία της γέννησης σας. Φτιάξτε τους κωδικούς ασφαλείας χρησιμοποιώντας συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμητικών χαρακτήρων.
  • Χρησιμοποιείτε μια πιστωτική κάρτα: Η σύμβαση που έχετε υπογράψει με την τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα σας εγγυάται ότι έχετε περιορισμένη ευθύνη σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης χρέωσης. Ασφαλώς, θα πρέπει να ειδοποιείτε αμέσως τον εκδότη της κάρτας σας, σε περίπτωση που πληροφορείστε την πραγματοποίηση κάποιας μη εξουσιοδοτημένης συναλλαγής με χρέωση του λογαριασμού της κάρτας σας, ή σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας σας.
  • Κρατείστε τις αποδείξεις συναλλαγών και τους λογαριασμούς πληρωμής της κάρτας σας: Πολλές από τις online επιχειρήσεις συνηθίζουν να στέλνουν ένα email όπου επιβεβαιώνεται η παραγγελία σας και συνοψίζεται η ποσότητα και το κόστος της αγοράς. Καλό θα ήταν να κάνετε μια εκτύπωση του email αυτού και να το φυλάξετε για το ενδεχόμενο να σας χρειαστεί στο μέλλον.

Πηγές:

https://saferinternet4kids.gr

 Συντάκτες:

Μαργαρίτη Αναστασία

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης