Κριτικές ταινιών που επιλέξαμε για το μήνα Νοέμβριο

DRACULA

(ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ)

 

aplistoi

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:Στην Τρανσυλβανία του 1462 ο πρίγκιπας Βλαντ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο τουρκικό στρατό που κινείται εναντίον του. Απελπισμένος, καταφεύγει στη βοήθεια ενός ανθρωποφάγου τέρατος που ζει κρυμμένο στα σκοτάδια. Η αρχή του βαμπιρικού μύθου, δοσμένη σαν μια σκοτεινή, αλλά αναποφάσιστη ως προς το ύφος της περιπέτεια εποχής.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ:Οι πρωτοεμφανιζόμενοι σεναριο­γράφοι Ματ Σαζάμα και Μπερκ Σάρπλες παραμένουν εντός του μυθικού πλαισίου, επιστρέφουν όμως στο 1462 για να πιάσουν την ιστορία από το ξεκίνημά της (ο αρχικός τίτλος του φιλμ ήταν «Dracula Year Zero» ). Βρισκόμαστε λίγο μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και την εποχή της κατάκτησης των Βαλκανίων από τους Οθωμανούς, οι οποίοι ζητούν από τον Τρανσιλβανό πρίγκιπα Βλαντ να παραδώσει στον πανίσχυρο σουλτάνο Μεμέτ Β΄ εκατό αγόρια από τους υπηκόους του, συν τον δικό του γιο, για να γίνουν γενίτσαροι. Εκείνος αρνείται ηρωικά, γνωρίζοντας όμως ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στρατό που κινείται εναντίον του, και καταφεύγει στη βοήθεια ενός ανθρωποφάγου τέρατος το οποίο είχε συναντήσει στα βάθη μιας σκοτεινής σπηλιάς. Ο βρικόλακας που συναντά του προσφέρει μια λύση, αλλά το τίμημά της είναι ανυπολόγιστο. Η προσέγγιση διατηρεί ψήγματα­ πρωτοτυπίας και είναι σίγουρα ενδια­φέρουσα.

Η ανάγκη όμως να μετατραπούν όλα αυτά σε εύπεπτο χολιγουντιανό θέαμα αναγκάζει την εξέλιξη να καταφεύγει διαρκώς σε εύκολες, δοκιμασμένες λύσεις και σχηματικούς χαρακτήρες, με αποκορύφωμα αυτόν του γραφικού σουλτάνου.

Ταινία τρόμου (αλλά κατάλληλη από 13 ετών και άνω ), ατμοσφαιρικό θρίλερ κι επική περιπέτεια εποχής, το «Dracula Untold» μοιάζει περισσότερο με χαμένη ευκαιρία παρά με κάτι πραγματικά ανείπωτο κινηματογραφικά.

ΠΗΓΗ:http://www.athinorama.gr/cinema/movie.aspx?id=10040675

Σχολιάστε

Top