Από – Έλλη Χριστοφίδη, Ίτσια Τσανγκ
Το κάπνισμα στις μέρες μας είναι μια συνήθεια που, στη χώρα μας, εμφανίζεται σε πάνω από το 40% των παιδιών (ηλικίας 14-18 ετών) και των ενηλίκων.
Πολλοί μάλιστα, γνωρίζουν τις συνέπειες, αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά, και αντιθέτως οδηγούνται σε εθισμό.
Ο καπνός ο οποίος χρησιμοποιείται στα τσιγάρα, περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, ενώ πάνω από 250 από αυτές είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό, και περίπου το 50% αυτών, είναι καρκινογόνες.
Το κάπνισμα, εκτός άλλων, μειώνει το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών, σε μεγάλο βαθμό. Συσχετίζεται επίσης με νοσήματα όπως καρδιακά νοσήματα, βρογχίτιδα, και αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Ακόμη, έχει παρατηρηθεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είχε 3% περισσότερη βλάβη στα πνεμόνια, ενώ έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις του, ειδικά σε άτομα μικρότερης ηλικίας.
Αρκετοί από τους συγγενείς μας καπνίζουν και προσπαθούμε να τους πείσουμε να το αποφεύγουν. Εφόσον γνωρίζουμε τις συνέπειες, πρέπει να τις λαβαίνουμε υπόψη μας, για τέτοιους σκοπούς.
Σύμφωνα με την εικόνα, πλέον, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό στην χώρα μας (40% ) είναι καπνιστές. Κυρίως οι άντρες τείνουν στο να καπνίζουν, (54%) ενώ ένα ποσοστό του 46% είναι του γυναικείου φύλου. Το 50% των μαθητών Γυμνασίου — ή μεγαλύτερων τάξεων — έχουν δοκιμάσει τσιγάρα.
Στην παραπάνω εικόνα, βλέπουμε ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο, με θέμα, αυτή τη φορά, την ηλικία έναρξης καπνίσματος στον πληθυσμό. Η έρευνα αυτή είναι παλαιότερη που σημαίνει ότι τα ποσοστά μπορεί να έχουν υποστεί αλλαγές – όχι όμως σε μεγάλο βαθμό.
Άτομα μικρότερα των 10 ετών, δυστυχώς έχουν αρχίσει το κάπνισμα, αλλά ευτυχώς είναι ένα μικρό ποσοστό του 0,8%.
6,9% είναι οι καπνιστές ηλικίας 10 – 14 ετών, ενώ άτομα ηλικίας 15 – 18, είναι το 40 % περίπου αυτής της έρευνας. Το άλλο 40% (περίπου) είναι άτομα φοιτητικής ηλικίας – άνω των 25.
Τέλος, βλέπουμε, — ευτυχώς — ένα 0,1 % ποσοστό, στο οποίο κάποια αίμα δεν έχουν ποτέ καπνίσει. Μακάρι να παραδειγματιστούμε όλοι και να αρχίσουμε προσπάθειες για να κόψουμε το κάπνισμα!