Τεχνητή Νοημοσύνη: Αποδοχή ή Απόρριψη;

1607081038298611

Στις μέρες μας, η “έκρηξη” της πληροφορίας  κατακλύζει  τις σύγχρονες κοινωνίες . Το ανθρώπινο μυαλό όμως, δεν είναι ικανό να επεξεργαστεί το σύνολο των πληροφοριών που δέχεται  εξαιτίας της πολυπλοκότητας τους και γι” αυτό φαίνεται πως η τεχνητή νοημοσύνη θα συμμετέχει όλο και περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή.

 ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Η ΤΝ, όπως αναφέρει  το άρθρο “Τεχνητή νοημοσύνη: Ευκαιρίες και απειλές” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συνεισφέρει σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Αρχικά,  υπολογίζει και  διαχειρίζεται μία ευρεία γκάμα πληροφοριών που ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε διαφορετικά να επεξεργαστεί. Ακόμη, καθιστά  γρηγορότερη την αποπεράτωση της εργασίας με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου μόχθου στην παραγωγική διαδικασία. Συνάμα, προσφέρει στον άνθρωπο πολλαπλά οφέλη, όπως  την ασφαλέστερη υγειονομική περίθαλψη και τη βοήθεια στις μεταφορές σε κλίμακα κρατών και ηπείρων. Ακόμη, η ΤΝ συνεισφέρει στη διάδοση  της Δημοκρατίας και τη διατήρησή της στην πολιτική ζωή. Έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τη διαφάνεια και το σεβασμό ανάμεσα στους πολίτες. Συνολικά, η χρήση της ΤΝ που προκύπτει από την ορθή διαχείριση των τεχνολογικών δυνατοτήτων που μας παρέχει, αυξάνει τη δυναμική των επιχειρήσεων, τους δίνει ανταγωνιστικό  πλεονέκτημα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά την  Επιστημονική Κοινότητα στην έρευνα .

 Η Πρόοδος της ΤΝ είναι εντυπωσιακή και θα επηρεάσει  σημαντικά την πρόοδο των σύγχρονων κοινωνιών. Ωστόσο η γενική ανησυχία σε σχέση με την ΤΝ επικεντρώνεται στην ολοένα και αυξανόμενη εξάρτηση μας από αυτή και στους κινδύνους που ελλοχεύουν.

 

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

job_AI

  Σύμφωνα με έρευνες και με  δεδομένη την επίδραση της τεχνολογίας,  δύσκολα θα μπορούσε κανείς να αντιτεθεί στο γεγονός πως η κυριαρχία της σε όλες τις  εκφάνσεις της καθημερινότητας μπορεί να κρύβει δυνητικούς κινδύνους, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ιδιαίτερη σημασία θα έπρεπε να δοθεί στο γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιδράσει αρνητικά στις θέσεις εργασίας, ενώ μεγάλο “πλήγμα” θα δεχθεί και ο τομέας της  υγείας, κυρίως, λόγω της εξάρτησης των μηχανών από  δεδομένα. Επιπλέον, μπορεί να συντελέσει στη διαιώνιση προκαταλήψεων. Για παράδειγμα, έλλειψη δεδομένων πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα ηθικής φύσεως,  μπορεί να οδηγήσει  σε κρίση των ανθρωπιστικών ιδεωδών. Όσον αφορά την πολιτική ζωή, η κακή χρήση της ΤΝ μπορεί να οδηγήσει στη λήψη μεροληπτικών αποφάσεων και στην καλλιέργεια ρατσιστικών ιδεολογιών, ενώ παράλληλα μπορούν να βλάψουν άμεσα τα δικαιώματα του ανθρώπου. Συμπληρωματικά, μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη δημοκρατία, καθώς έχει ήδη κατηγορηθεί για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πρόσφορου για την καλλιέργεια προπαγανδιστικών ιδεολογιών, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στη λήψη αποφάσεων. Τέλος, προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ΤΝ είναι η καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, ο οποίος θα αποτελεί  το κυριότερο πρόβλημα μέσα σε λίγα χρόνια.  Η άνιση  πρόσβαση στην πληροφορία και στη συγκεκριμένη τεχνολογία, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο  άτομο  καθώς θα το καταστήσει “έρμαιο” στα χέρια των ανώτερων!

Ερώτημα: Μήπως η λύση είναι να καταργηθεί η ΤΝ, λόγω των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει;

Ας απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα με μια ιστορική αναδρομή:

Τα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης, η τεχνολογία συνετέλεσε στη μείωση των θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια του εργατικού δυναμικού στα εργοστάσια.   Οι εργάτες (που αργότερα ονομάστηκαν λουδίτες) με το φόβο της επικείμενης αντικατάστασής τους από παραγωγικές μηχανές χαμηλού κόστους εξεγέρθηκαν κατά των νεο-κατασκευασθέντων μηχανών και προκάλεσαν υλικές φθορές και εχθροπραξίες. Όμως τελικά δεν κατάφεραν να διακόψουν την πρόοδο της τεχνολογίας.

800px-FrameBreaking-1812

Ένα τέτοιο γεγονός μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η τεχνολογία αποτελούσε και θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εκάστοτε κοινωνιών. Ο φόβος του ανθρώπου για το καινούργιο, δεν μπορεί να αναστείλει με κανένα τρόπο  την πρόοδο και την ανάπτυξη του τεχνολογικού και επιστημονικού κόσμου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Συμπερασματικά, αναφέρουμε ότι οι νέες τεχνολογίες αποτελούν μέρος της ζωής μας και δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Και η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια από αυτές.

 Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει  την συνεισφορά τους σε όλους τους τομείς της ζωής μας όμως ο φόβος για τυχόν κακή χρήση,  είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Καθίσταται λοιπόν σαφές, πως η κατάργηση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τον άνθρωπο δεν θα διευκόλυνε σε καμία περίπτωση τη συνοχή και την ανάπτυξη των κοινωνιών της Ευρώπης. Αντίθετα θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει απαραίτητη. Η συνετή χρήση  της τεχνητής  νοημοσύνης και ο επαναπρογραμματισμός της με γνώμονα τον άνθρωπο αποτελούν ιδανικό συνδυασμό και  οδηγούν στη βέλτιστη ισορροπία. Έτσι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στις σύγχρονες κοινωνίες και  θα δημιουργεί νέες προοπτικές  ευημερίας.

                                                                                         Μουστάκης Γρηγόρης

                                                                                         Μουστάκης Στέλιος

                                                                                         Πολυκρέτης Μάριος

                                                                                         Φράγκου Μαρία