H Τεχνητή Νοημοσύνη συναντά τον Πολιτισμό

yppoa-kai-microsoft-sunergazontai-gia-tin-psifiaki-diatirisi-tis-arxaias-olumpias

Η πρόσφατη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού με τη Microsoft για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίος Ολυμπίας έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους από όλων τον κόσμο, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα ψηφιακά μέσα, να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν παλιά. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ύψους 13 μέτρων. Ακόμη να δουν το εργαστήρι που δημιουργούσε ο γλύπτης Φειδίας αλλά και να περιηγηθούν στον Ναό της Ήρας, στο Πρυτανείο ή στην παλαίστρα.

Παρόλα αυτά υπήρξαν και άλλες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στον πολιτισμό. Για παράδειγμα τον συμβολισμό της επιστροφής, με κάθε κόστος, στην πατρίδα τον έδωσε ο Όμηρος, προτού ο Κωνσταντίνος Καβάφης, εμπνευσμένος από την Οδύσσεια, της αποδώσει αιώνες αργότερα και το «ωραίο ταξίδι». Τώρα, μια ομάδα ερευνητών προσθέτει στην Ιθάκη μιαν ακόμα διάσταση,αυτήν της τεχνητής νοημοσύνης. Ο στόχος τους δεν είναι η «Ιθάκη» να αντικαταστήσει τους ιστορικούς, αλλά η συνεργασία των ιστορικών και της τεχνητής νοημοσύνης, με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση της αρχαίας ιστορίας.

Σύμφωνα όμως με το κείμενο που διαβάσαμε για την διατήρηση αρχαίων μνημείων, η πειραματική αξιολόγηση δείχνει ότι η “Ιθάκη” επιτυγχάνει ακρίβεια 62% στην αποκατάσταση κατεστραμμένων κειμένων, 71% ακρίβεια στην αναγνώριση της αρχικής τους θέσης και μπορεί να χρονολογήσει τα κείμενα εντός 30 ετών από το εύρος ημερομηνιών που δίνουν οι ιστορικοί».

Η ομάδα επίσης αναπτύσσει και εκδόσεις της «Ιθάκης» για άλλες αρχαίες γλώσσες, από τα Λατινικά έως τα Ακκαδικά και τη γλώσσα των Μάγια. Συμπερασματικά με τον ίδιο τρόπο που τα μικροσκόπια και τα τηλεσκόπια επεκτείνουν το εύρος των όσων μπορούν να κάνουν οι επιστήμονες, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει στους ιστορικούς περαιτέρω εργαλεία για να υποστηρίξουν την έρευνά τους και να βελτιώσουν τη κατανόηση μας σχετικά με την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό.

Παρακολουθώντας λοιπόν το βίντεο και διαβάζοντας το κείμενο προβληματιστήκαμε αρκετά σχετικά με το περιεχόμενό τους. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στην διατήρηση και κατανόηση του αρχαίου πολιτισμού και όχι μόνο .Ο προβληματισμός μας λοιπόν έχει να κάνει με το αν υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί και στο νησί μας, την Νάξο, ψηφιακή διατήρηση αρχαίων μνημείων, όπως η Πορτάρα.

Θα μπορούσε λοιπόν να γίνει κάτι παρόμοιο στη Νάξο ώστε να “ξυπνήσουν” αρχαία μνημεία όπως η Πορτάρα;