Η Επιρροή Της Τεχνητής Νοημοσύνης

artificial-intelligence-3262753_1280

Διαβάσαμε το άρθρο «Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς επηρεάζει τις ζωές μας – Αλλαγές που ούτε καν φανταζόμασταν» του ηλεκτρονικού περιοδικού LIFO και συνοψίζουμε παρακάτω τα σημαντικότερα σημεία του.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει όλο και περισσότερο τις ζωές μας και μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στους πολίτες, όπως καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ασφαλέστερες και καθαρότερες μεταφορές, εξατομικευμένες, φθηνότερες υπηρεσίες και προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας. Μπορεί, επίσης, να διευκολύνει την πρόσβαση στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, αλλά και να συντελέσει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.Μέσω της χρήσης ρομπότ για την εκτέλεση επικίνδυνων εργασιακών δραστηριοτήτων συμβάλλει στο να γίνει ασφαλέστερος ο χώρος εργασίας.

Ταυτόχρονα επιτρέπει την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων σε τομείς όπου οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατέχουν ήδη ισχυρή θέση π.χ μόδα, τουρισμός, γεωργία κ.α. Επίσης, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων, στη συντήρηση μηχανών, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας προϊόντων αλλά και της εξυπηρέτησης πελατών.

Επίσης, η ποιοτική ενημέρωση μπορεί να στηρίξει το δημοκρατικό πολίτευμα και να εξασφαλίσει τον σεβασμό της διαφορετικότητας. Χρησιμοποιείται για την αναζήτηση και την καταπολέμηση παράνομων και ανάρμοστων συμπεριφορών στο διαδίκτυο.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί στα πλαίσια στρατιωτικών στρατηγικών άμυνας και επιθέσεων, ως μέσο ηλεκτρονικού ψαρέματος και πειρατείας ή ως μέσο στόχευσης πληροφοριακών συστημάτων εν καιρώ κυβερνοπολέμου.

Η υπερβολική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί, όμως, να οδηγήσει σε εφικτούς κινδύνους και η μη επαρκής εκμετάλλευση της απειλεί την Ε.Ε. Επιπλέον, οι χαμένες ευκαιρίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην μη αποδοτική εφαρμογή σημαντικών προγραμμάτων της ΕΕ. Η υποχρησιμοποίηση μπορεί να προκύψει από την έλλειψη εμπιστοσύνης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην τεχνητή νοημοσύνη και η κατάχρηση μπορεί να αποδειχθεί προβληματική σε περίπτωση λανθασμένης ή άσκοπης εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακόμη η ανάληψη ευθυνών σε περίπτωση δυσλειτουργίας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί σημαντική πρόκληση.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κίνδυνο και για τη δημοκρατία αλλά και για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτώνται από τον τρόπο που σχεδιάζονται αλλά και από τα δεδομένα που χρησιμοποιούν. Αν δε λάβουμε απαραίτητα μέτρα, τότε μπορεί να οδηγήσει στην απόλυση εργαζομένων, τη χορήγηση δανείων ή τη άσκηση ποινικών διώξεων.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί, λοιπόν, να επιφέρει συνέπειες στην ιδιωτική μας ζωή μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί από τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου ή για τον εντοπισμό και την ανάλυση προφίλ ατόμων στο διαδίκτυο. Επίσης, κατηγορείται για τη δημιουργία διαδικτυακών «θαλάμων αντήχησης», βάσει προγενέστερης διαδικτυακής συμπεριφοράς, την εμφάνιση περιεχομένου που αντιστοιχεί μόνο στις προτιμήσεις του χρήστη αντί για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ενθαρρύνει τον πλουραλιστικό και ανοικτό δημόσιο διάλογο. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ρεαλιστικών αλλά παραποιημένων βίντεο, ήχων και εικόνων, γνωστών ως «deepfakes», που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομία, να βλάψουν τη φήμη ορισμένων ανθρώπων και να θέσουν εμπόδια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενώ μπορούν να προκαλέσουν πόλωση στη δημόσια σφαίρα και χειραγώγηση εκλογών.Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί παράγοντα εξαφάνισης πολλών επαγγελμάτων. Η επιμόρφωση και η κατάρτιση παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ανεργίας.

Συμπερασματικά αναφέρουμε ότι χαρακτηρίζεται από θετικά και αρνητικά χαρακτηρίστικα.

Ε.Π. & Β.Κ.