Με αφορμή ένα άρθρο που διαβάσαμε στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις δυνατότητες που έχει στον τομέα της υγείας , αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε στο ηλεκτρονικό μας περιοδικό το παρακάτω σχετικό άρθρο.
Γενικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα είναι ένα πεδίο της πληροφορικής το οποίο εξελίσσεται διαρκώς. Αναπτύσσει διάφορα υπολογιστικά συστήματα, για την λύση προβλημάτων και την εκτέλεση εργασιών, στα οποία απαιτείται μεγαλύτερο ποσοστό νοημοσύνης. Το εύρος των καινοτόμων εφαρμογών είναι μεγάλο. Εκτείνεται από τον τομέα υγείας και τον χρηματοοικονομικό τομέα μέχρι και τις προβλέψεις των φυσικών καταστροφών. Βέβαια, υπάρχουν και κίνδυνοι οι οποίοι αφορούν την προστασία της ιδιωτικότητας του χρήστη και την εμπιστοσύνη στις πληροφορίες που συλλέγει.
ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ :
Στον τομέα της υγείας η Τ.Ν. είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους. Επιδιώκει μέσω της ιατρικής ακρίβειας να υπερβεί την αρχή του μέσου ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζει το φαινότυπο της νόσου και προτείνει μία εξατομικευμένη θεραπεία μέσω της αυτόματης ανάλυσης πολυμορφικών δεδομένων.
H T.N, επίσης, συμβάλλει στην δημιουργία φαρμάκων και νέων εμβολίων με ταχεία εξέλιξη. Εξυπηρετεί χώρες οι οποίες είναι υποανάπτυκτες και εχουν έλλειψη στον επαγγελματικό χώρο. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της τεχνολογίας, οι μηχανές έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, να φέρουν τους ασθενείς σε επαφή με τον κατάλληλο γιατρό ή να βοηθήσουν τους γιατρούς να κάνουν διαγνώσεις και να καθορίσουν τη θεραπεία εξ αποστάσεως.
Συγκεκριμένα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine περιγράφει έναν «ανιχνευτή καρκίνου του πνεύμονα με τεχνητή νοημοσύνη» που μπορεί να παίξει ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση αυτού του τύπου καρκίνου ή σε μεγάλης κλίμακας προσυμπτωματικό έλεγχο ατόμων υψηλού κινδύνου για καρκίνο.
Επίσης ο Yin Yuxin, καθηγητής στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ανακοίνωσε ότι με την Τ.Ν οι γιατροί θα έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύσουν τον όγκο στον ασθενή, πριν γίνει κακοήθης, με σκοπό την πρόληψη.Έτσι, κατά κάποιον τρόπο θα μειωθεί η θνησιμότητα στον καρκίνο του πνεύμονα.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Τ.Ν θα λύσει τα χέρια και στον τομέα της υγείας και θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Φυσικά, θα μειώσει την θνησιμότητα στον καρκίνο του πνεύμονα και πιθανόν η ανάπτυξή της να μειώσει και τη θνησιμότητα και στους υπόλοιπους καρκίνους.
Βέβαια, τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού η Τ.Ν είναι κάτι πρωτόγνωρη και χρειάζεται να πραγματοποιηθούν αρκετές μελέτες ακόμα.
ΠΗΓΕΣ:
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ:
Κ.Φ και Β.Ζ.Σ