Οπλισμένη Τεχνητή Νοημοσύνη

sword-spur-robot-dog-gun0

Η φουτουριστική ταινία Robocop (1987) περιγράφει μία βίαιη πόλη, όπου αποφασίζεται να κατασκευαστούν αστυνόμοι – ρομπότ που θα περιπολούν και θα αντιμετωπίζουν την εγκληματικότητα. H παρουσίαση του ED-209 (όπως ονομάζεται το ρομπότ) καταλήγει με τον βίαιο θάνατο ενός ανθρώπου, λόγω βλάβης του ρομπότ.

Στις μέρες μας, κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να δημιουργούν ρομποτικούς στρατούς. Την αρχή έκανε το Ισραήλ όπου χρησιμοποιήθηκαν στρατιώτες-ρομπότ για τη φύλαξη των συνόρων.

Άραγε πόσο καλή ιδέα είναι αυτό;

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή ιδέα που μπορεί να μεγιστοποιήσει την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Παρ‘ ολ‘ αυτά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τόσο από ηθική όσο και από κοινωνική πλευρά. Στο σημείο αυτό ας διερευνήσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την συνεχή εξέλιξή τους.

Παρόλο που η χρησιμότητα τους φαίνεται από την διαρκή φύλαξη των συνόρων, που συνεπάγεται προστασία για τις ανθρώπινες ζωές από εξωτερικούς παράγοντες, η μέχρι στιγμής κατασκευή τους δεν εγγυάται ότι δε θα δημιουργηθούν ακραίες καταστάσεις λόγω ασάφειας στις εντολές τους. Τα ρομπότ αυτά οφείλουν να κατανοούν την σημαντικότητα του προβλήματος και να το αντιμετωπίζουν κατάλληλα, κάτι που προς το παρόν δεν είναι εφικτό. Έτσι, η καθημερινή χρήση τους μπορεί να αποβεί μοιραία. Ας σκεφτούμε το ενδεχόμενο μιας πιθανής ζημίας στο λογισμικό τους ή ακόμη και την εισβολή στα υπολογιστικά συστήματα τους, όταν χρεώνονται τη φύλαξη μιας πόλης μόνο ή ακόμα και μιας ολόκληρης χώρας εν ώρα πολέμου. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια; Την ώρα του πολέμου δεν είναι εφικτό να διορθωθεί κάποια  απρόσμενη  βλάβη, ανεξάρτητα του μεγέθους της. Επιπροσθέτως  ο <<αντίπαλος>> θα μπορούσε να μπει στο λογισμικό και να τους δώσει όποιες οδηγίες αυτός θέλει… οι οποίες θα εκτελεστούν χωρίς έλεγχο, γεγονός το οποίο όπως καταλαβαίνετε έχει μόνο αρνητικές συνέπειες.

Συμπερασματικά, τονίζουμε ότι παρ” όλο που θα μπορούσαν τα ρομπότ να φανούν βοηθητικά μέσα για τον άνθρωπο, δεν πρέπει να ενθουσιαστούμε και να παραβλέψουμε ότι δεν διαθέτουμε την απαιτούμενη τεχνολογική ανάπτυξη για να σταθούν αντάξια των προσδοκιών μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στα άρθρα που ακολουθούν:

  1. Ισραήλ: Οι πρώτοι στρατιώτες-ρομπότ είναι γεγονός και ανέλαβαν τη φύλαξη των συνόρων
  2. Οπλισμένα ρομπότ; Είναι θέμα χρόνου

Α.Μ2. & Μ.Π.