Μηχανική τεχνολογία

Το στάδιο της μηχανικής τεχνολογίας αρχίζει με την εμφάνιση της ατμομηχανής (1700μ.χ.) και συνεχίζεται μέχρι την κατασκευή των πρώτων Η/Υ (1945). Βασικό στοιχείο αποτελεί η αντικατάσταση της μυϊκής δύναμης ανθρώπων και ζώων με τη δύναμη της μηχανής. Η ανακάλυψη της ατμομηχανής από τον James Watt (1765) στην Αγγλία άλλαξε τις διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων και τη ζωή των ανθρώπων και οδήγησε στην 1η βιομηχανική επανάσταση.

Εικόνα2

[video https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Np02nvoeNk0 nolink]

—Η ατμομηχανή εφαρμόστηκε στην παραγωγική διαδικασία δημιουργόντας μεγάλα εργοστάσια και βιομηχανικά κέντρα. Κατά συνέπεια ο πληθυσμός μετακινήθηκε από τα χωριά και εγκαταστάθηκε κοντά στα βιομηχανικά κέντρα δημιουργώντας μεγάλες πόλεις.
—Η ατμομηχανή είχε ποικίλες χρήσεις. Εκτός από την παραγωγική διαδικασία, εφαρμόστηκε στα μέσα μεταφοράς (ατμάμαξα, ατμόπλοια, ατμοκίνητα αυτοκίνητα) και στη γεωργία. Εκείνη την περίοδο εμφανίστηκαν και τα πρώτα προβλήματα σχετικά με τη ρύπανση του νερού και του αέρα. Το δεύτερο στάδιο της τεχνολογικής εξέλιξης τελειώνει με την κατασκευή της πρώτης μηχανής εσωτερικής καύσης (μέσα 19ου αιώνα),

η οποία αρχικά λειτούργησε με μείγμα υγραερίου και ατμοσφαιρικού αέρα και μετέπειτα με πετρέλαιο, όταν τέθηκε σε λειτουργία και η πρώτη πετρελαιοπηγή.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης