Τσιγγάνοι : «οι παρίες της Δύσης».

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Απρ• 20•17

cebeceb7cf81ceb9ceaccf82-20-3-10-04511

Οι τσιγγάνοι ζουν μονίμως στο περιθώριο της κοινωνίας, κυνηγημένοι, στιγματισμένοι , «διαφορετικοί». Ίσως πολλοί πιστεύουν ότι «οι Γύφτοι» δεν έχουν συνεισφέρει στην παγκόσμια κληρονομιά του πολιτισμού όσο τα υπόλοιπα «ανώτερα» έθνη.

Χωρίς μόνιμη εγκατάσταση, ζώντας σε παραπήγματα, χωρίς εκπαίδευση αποτελούν την πληγή κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.

Η φυλή τους δεν διαθέτει γραφή έτσι μέσα από την προφορική παράδοση μεταφέρονται οι μνήμες σε βάθος τεσσάρων το πολύ γενεών. Η κοινωνική τους ζωή διαπλέκεται γύρω από την οικογένεια και το σόι τους.

Η βασική αιτία γκετοποίησής τους είναι το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των παραγωγικών τους δυνάμεων που τους αναγκάζει να υφίστανται εκμετάλλευση.

Υφίστανται τον αποκλεισμό από την εργασία, την αξιοπρεπή στέγη, την υγεία , τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εκπαίδευση. Αναγκαστικά ασχολούνται μόνο με χειροτεχνικές εργασίες όπως η καλαθοπλεκτική, σιδηρουργία ενώ οι γυναίκες με το πλέξιμο, τη μαντική τέχνη κλπ

Το τραγούδι αποτελεί μέσο έκφρασης για αυτούς και μαθαίνεται μέσω της οικογενειακής παράδοσης. Ας μη ξεχνάμε ότι στην Ισπανία οι τσιγγάνοι έχουν διαπρέψει στη μουσική, το χορό, το φλαμένγκο, στην Ουγγαρία και Ρουμανία στα βιολιά, στην πρώην Γιουγκοσλαβία στα χάλκινα πνευστά  ενώ στην Ελλάδα στο δημοτικό τραγούδι.

tsigganoi-apolo-ton-kosmo-17Η ομαλή ένταξη των τσιγγανόπαιδων στην εκπαιδευτική διαδικασία και η ομαλή ενσωμάτωση που θα σεβαστεί τη διαφορετικότητα του συγκεκριμένου πολιτισμού θα συντελέσει στην ενδυνάμωση των Roma.

Η αρχική τους καταγωγή αναφέρεται στην Ινδία τον 8ο π.Χ . Ήδη από τον 10ο μ.Χ  αιώνα μεταναστεύουν στην Περσία και Αρμενία , από τον 11ο-15ο βρίσκονται στο Βυζάντιο και τη Βαλκανική Χερσόνησο, ενώ μετά τον 16ο εισέρχονται στις Ευρωπαϊκές Χώρες. Πολλά αναπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη τους εκτοπίζουν στην Αφρική, Ασία, Αυστραλία και Καραβαϊκή….

  • Στην Ευρώπη ζουν περίπου 6 εκατ. τσιγγάνοι και σε όλον τον κόσμο περίπου 15 εκατ
  • Οι Roma αποτελούν το 1,5% του ελληνικού πληθυσμού. Κάθε χρόνο 10% εισέρχεται στη χώρα και αναμένεται συνεχής αύξηση
  • Οι Roma είναι διασκορπισμένοι σε διακόσιες κοινότητες σε όλη τη χώρα και υπολογίζεται ότι σήμερα είναι περίπου 600.000 άτομα
  • Οι περισσότεροι είναι νομάδες , δεν έχουν ατομική ιδιοκτησία και ασχολούνται με το εμπόριο
  • Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα εθνικιστικό θέμα με τους Έλληνες  Roma κανείς ποτέ δεν τους διεκδίκησε (εκτός ίσως από τους μουσουλμάνους Roma της Δυτικής Θράκης)

                                                  Γκολφινόπουλος Στέλιος –Γ5

Top