Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Απρ• 20•17

αρχείο λήψηςΑρμενία: Ιστορική αναδρομή

Η Αρμένιοι είναι από τους αρχαιότερους λαούς της Δυτικής Ασίας καθώς η ύπαρξή τους χρονολογείται από τον 8ο π.Χ. Τον 13ο αιώνα ασπάστηκαν το Χριστιανισμό ενώ μέχρι τον 15ο αιώνα που κατακτήθηκαν από τους Οθωμανούς διατηρούσαν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος. Τον 18ο επιθυμώντας την ανεξαρτητοποίησή τους στράφηκαν προς τη Ρωσία αλλά οι εξεγέρσεις τους και οι Ρωσοτουρκικοί πόλεμοι οδήγησαν στις σφαγές των Αρμενίων το 1895 και το 1909.Από την άλλη πλευρά η σφαγή του 1915 χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους Αρμενίους ως γενοκτονία.

Με τη συνθήκη των Σεβρών το 920 η Αρμενία κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος , όμως ο αρμενικός στρατός ηττάται από τους νεότουρκους καθώς θεώρησαν υπεύθυνους τους Αρμένιους για τη σοβαρή ήττα των Τούρκων από τους Ρώσους. Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κατακτήθηκε πάλι από τους Τούρκους ,ενώ το υπόλοιπο πέρασε στην κυριαρχία των Σοβιετικών και ανακηρύχθηκε ως Σοβιετική Δημοκρατία της Αρμενίας και η χώρα ακολούθησε τη μοίρα της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το 1991 οπότε και ανεξαρτητοποιείται .

Στη συνέχεια πολέμησε με το Αζερμπαϊτζάν για την κατοχή του αρμένικου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι Αρμένιοι της Μικράς Ασίας

Πριν τη γενοκτονία του 1915 στην περιοχή της Μικράς Ασίας ζούσαν περίπου 2,5 εκατ Αρμένιοι ενώ το 1920 υπολογίζονται μόλις σε 100.000!!

Η παρουσία τους εκεί ξεκινά από τον 10 αιώνα ενώ αυξήθηκε τον 14ο με την πτώση του αρμενικού βασιλείου της Κιλικίας το 1375. Οι Αρμένιοι μεγαλούργησαν μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή το 1922.

Οι 100.000 Αρμένιοι ενώνονται με το 1,5 εκατ προσφύγων και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Οι Αρμένιοι της Κοκκινιάς

Οι Αρμένιοι βρίσκονται στις έρημες εκτάσεις των μεγάλων πόλεων σε παραπήγματα και σκηνές που σιγά –σιγά μετατράπηκαν σε προσφυγικές συνοικίες . Πολλοί βρίσκονται μαζί με τους Έλληνες πρόσφυγες στο συνοικισμό της Κοκκινιάς .

nikaiaΤο 1927 στην οδό Μυλασσών χτίζεται το σχολείο –λέσχη «Ζαβαριάν» που λειτουργεί μέχρι σήμερα , το 1932 η Εκκλησία των Ορθοδόξων Αρμενίων Σουρπ Αγκόπ , παράλληλα χτίζεται η Αγία Τερέζα ενώ ιδρύεται και η Αρμένικη Ευαγγελική Εκκλησία.

Στην περιοχή μας λειτουργούν πολλοί αθλητικοί σύλλογοι ,ο φιλανθρωπικός σύλλογος «Αρμένικος Κυανούς Σταυρός» ο οποίος πέρα από τη φιλανθρωπική τους δράση διατηρεί δύο σχολεία ,ένα δημοτικό στην Κοκκινιά και ένα στο Νέο Κόσμο όπου λειτουργεί και γυμνάσιο. Στην Κοκκινιά υπάρχει και το «Γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων»

                                                                          Γκολφινόπουλος Στέλιος – Γ5

Top