Η χρήση αλκοόλ στην εφηβεία

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Ιουν• 27•22

alkoolismos1

Η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία αποτελεί γεγονός στη σημερινή εποχή, που εγείρει τον προβληματισμό των νέων. Οι λόγοι που οδηγούν τους εφήβους στη χρήση του, μπορεί να σχετίζονται με την απλή ευχαρίστηση…  μέχρι την πεποίθηση ότι ξεπερνούν έτσι τα προσωπικά τους προβλήματα. Σημαντικό ποσοστό των εφήβων αγνοεί τα ανώτερα επιτρεπτά όρια αλκοόλ, καθώς και τα συμπτώματα της οξείας μέθης, που συχνά μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Οι νέοι συχνά ωθούνται στη χρήση αλκοόλ  κατά την εφηβεία, για τους παρακάτω λόγους:

1.   Για διασκέδαση.

2.   Γιατί θεωρούν ότι η χρήση αλκοόλ είναι αντίδραση ενάντια στην αυστηρότητα των γονιών.

3.  Επειδή θεωρούν ότι έτσι θα γίνουν αποδεκτοί σε κάποια παρέα.

4.  Για δοκιμή.

5.  Για να ανακουφιστούν από ανησυχία, κατάθλιψη, φόβο.

6.  Για να ξεχαστούν από τον πόνο ενός οικογενειακού προβλήματος (διαζύγιο γονέων, οικονομική κατάρρευση, θάνατος στην οικογένεια) .

Η κατάχρηση όμως του αλκοόλ μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους  για τους νέους, όπως είναι: η αντικοινωνική συμπεριφορά (εσωστρέφεια, συναισθηματική απομάκρυνση), η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά (παρορμητικότητα, αμνησία), οι θάνατοι (από ατυχήματα, δολοφονίες, αυτοκτονίες), καθώς και η σωματική βλάβη (σε ήπαρ, καρδιά και εγκέφαλο). .

Το πρόβλημα του αλκοολικού εφήβου απαιτεί την ατομική και εντός των ομάδων, θεραπευτική προσέγγισή του, με σκοπό την αποτοξίνωση και τη βαθμιαία αποκατάστασή του. Ο έφηβος πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, για να αλλάξει τη συμπεριφορά του, απέχοντας από το οινόπνευμα και διακόπτοντας τις σχέσεις με τα άτομα που κάνουν χρήση οινοπνεύματος. Ο ρόλος της οικογένειας και των φίλων είναι αρκετά σημαντικός στη θεραπεία του νέου ατόμου που είναι εθισμένο στον αλκοολισμό. Αυτοί πρέπει να τον υποστηρίξουν ηθικά και να του συμπαραστέκονται σε όλη την φάση της θεραπείας μέχρι να πετύχει τον στόχο του.

Πηγή: https://neatisdefteras.wordpress.com/2011/12/13/%CE%B5%CE%B8%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%86%CE%AE%CE%B2%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CF%8C%CE%BB/

Μαριάννα Λεμπέση

Top